Čo sú zlaté tehličky a oplatí sa ich kúpiť?

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Čo sú zlaté tehličky a oplatí sa ich kúpiť?

Čo sú zlaté tehličky a oplatí sa ich kúpiť?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Investícia do fyzického zlata je veľmi populárna, pretože so sebou prináša relatívne veľkú istotu uchovania hodnoty peňazí. Ak chcete investovať do zlata, môžete si kúpiť zlaté tehličky rôznych veľkostí a z rôznych zlievarní. Do akých tehličiek by ste mali investovať a aký je rozdiel medzi tehličkami a mincami?

Obsah článku

Investičné zlaté tehličky a ich veľkosti

Zlaté tehličky, alebo presnejšie zlaté zliatky, sú odliatky z rýdzeho zlata. Rýdzosť zlata je pri tehličkách minimálne 999/1000. Fyzické zlato je v rámci Európskej únie oslobodené od DPH, čo jeho atraktivitu len zvyšuje.

Investičné zlaté tehličky sú dostupné v rôznych hmotnostiach od 1 g až po 1 kg. Tehličky s hmotnosťou do 100 g sú razené, vyššie hmotnosti sú liate. Môžete si teda kúpiť zliatky rôznych hmotností podľa toho, koľko momentálne chcete alebo môžete do zlata investovať.

zlatá tehlička argor heraeus
Detail 100 gramovej zlatej tehličky Argor-Heraeus.

Najpredávanejšie zlato je vyrábané v zmysle medzinárodných štandardov Good Delivery a akreditované LBMA (London Bullion Market Association).

K najznámejším a najtradičnejším zlievarniam patria rakúska Münze Österreich, belgická Umicore SA, nemecká Heraeus GmbH, Rand Rafinery z Južnej Afriky, či švajčiarske Argor Heraeus SA a Pamp SA.

Vyzdvihnúť treba najmä Münze Österreich, ktorá okrem odlievania tehličiek aj razí mince. Najznámejšou a najpredávanejšou je investičná minca Wiener Philharmoniker.

Výhody a nevýhody zliatkov

Výhodou zlatých tehličiek je dostupnosť rôznych veľkostí. Zlato si teda môžete kupovať postupne aj vo forme menších zliatkov, a rovnako postupne ich môžete aj predávať v prípade, že potrebujete hotovosť.

Ak chcete do zlata investovať väčšiu sumu, výhodnejšie sú väčšie tehličky, pretože cena za gram zlata býva výhodnejšia.

odliatky a ich cena
Väčšie zliatky sú ale dosť drahé. Ich cena sa pohybuje v stovkách až tisícoch eur.

Zlaté tehličky však majú aj určité nevýhody. Zrejme tou najväčšou nevýhodu je riziko falšovania, ktoré je vyššie ako pri minciach. Zlato by ste mali nakupovať iba od overených predajcov a najvyššej kvality LBMA zo zoznamu Good Delivery.

Veľké zlaté tehličky majú síce vysokú hodnotu, ale aj kvôli tomu môže byť väčší problém nájsť kupcu v prípade, že ich budete chcieť predať. Okrem toho nie sú vhodné na postupné odpredávanie zlata.

Keďže zlaté zliatky nemajú zberateľskú hodnotu, sú vhodné iba ako investícia do zlata.

Zlaté tehličky alebo mince?

Zlaté tehličky a investičné mince sú dve možnosti, ako investovať do fyzického zlata.

  1. Zlaté tehličky sú vhodné najmä pre väčšie investície pričom nemajú numizmatickú ani zberateľskú hodnotu. Tú však majú práve mince, ich trhová hodnota vyššia ako nominálna, ktorá je vyrazená na minci.
  2. Investičné mince majú trhovú aj zberateľskú hodnotu, ktorá môže časom rásť. Okrem toho sú zlaté mince v niektorých krajinách aj zákonným platidlom a cez spoločnosť Golden Oak Trust, si môžete na nich sporiť už od 25 € mesačne.

Vo videu sa dozviete viac o investičnom zlate.

Investičné mince sú ideálne pre začínajúcich investorov

Výhodou investičných mincí je, že sú ideálne aj pre menšie investície a môžete si ich kupovať postupne. Mince zvyčajne vykupujú obchodníci, ktorí ich aj predávajú.

Ak máte záujem o vyššiu investíciu, dostupné sú aj balenia 10 ks alebo 20 ks mincí, ktoré bývajú aj cenovo výhodnejšie. Odpredávať ich ale môžete postupne podľa vašej potreby.

Mince sa prakticky nedajú sfalšovať

Kým pri tehličkách, resp. zlatých zliatkoch, môže vzniknúť pochybnosť o pravosti, mince sa nedajú falšovať. Zlatá tehlička s hmotnosťou 250 g, 500 g či 1 000 g má hodnotu, ktorá sa počíta rádovo v desiatkach tisíc eur. Nie je teda príjemné, ak sa objavia pochybnosti o pravosti.

Razba na investičných minciach je prepracovaná do posledného detailu a v podstate nenapodobiteľná. Aj mince sú dostupné vo viacerých veľkostiach.

predaj zlatých tehličiek
V prepočte na 1 g sú najobľúbenejšie aj cenovo najvýhodnejšie 1 uncové mince. Zdroj obrázku: edelmetallhaus-krone.de.

Keďže mince sú menšie, jednoduchšie sa skladujú aj prenášajú a majú vysokú likviditu, predať ich zrejme dokážete rýchlejšie ako zliatky. Jednak majú nižšiu hodnotu, ale sú zaujímavé aj pre zberateľov.

Investičná minca je aj skvelý darček k výnimočným udalostiam, na obdarovanie sa hodí určite viac ako zliatok, je aj cenovo dostupnejšia. Menšie mince sa dajú kúpiť za niekoľko stoviek eur.

Najobľúbenejšia investičná minca

Za najobľúbenejšiu mincu, minimálne v rámci Európy, sa dá určite označiť minca Viedenskí filharmonici s hmotnosťou 1 unce. Niekoľko krát za svoju viac ako 30 ročnú históriu sa stala najpredávanejšou mincou na svete. Niet teda pochýb o tom, že ide o zaujímavú investíciu.

Zlatá minca Viedenskí filharmonici je razená v niekoľkých veľkostiach. Okrem najpredávanejšej 1 – uncovej mince sú dostupné aj mince veľkosti ½ unce, ¼ unce, 1/10 unce a 1/25 unce.

zlato viedenskí filharmonici
Minca Viedenskí filharmonici nie je len hodnotná, ale má aj krásny dizajn.

Na prednej strane je osem hudobných nástrojov viedenského orchestra – violončelo, lesný roh, fagot, harfa a štyri husle. Na zadnej strane je píšťalový organ zo Zlatej sály Viedenského hudobného spolku.

Populárne sporenie do zlata

Pokiaľ nemáte možnosť kúpiť si hneď celú mincu, môžete využiť možnosť sporenia do zlata.

Cez spoločnosť Golden Oak Trust si môžete postupne šetriť na zlaté mince – Viedenskí filharmonici. Každý mesiac môžete na sporenie poslať napríklad 25 € a našetriť si tak na 5 mincí.

Mince vám ale budú posielané postupne vždy, keď našetrená suma dosiahne hodnotu jednej mince. Kúsok zlata ale vlastníte už od začiatku sporenia, pretože za každú platbu spoločnosť nakupuje zlato za aktuálnu cenu.


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní do zlata. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok tehličky

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok