Čo sú zlaté mince a prečo sú lepšie ako tehličky?

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Čo sú zlaté mince a prečo sú lepšie ako tehličky?

Čo sú zlaté mince a prečo sú lepšie ako tehličky?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Investícia do zlata je jednou z možností, ako ochrániť peniaze pred infláciou. So stúpajúcou finančnou gramotnosťou rastie aj množstvo ľudí, ktorí majú záujem vlastniť fyzické zlato. Investovať môžete do zlatých investičných mincí alebo do zliatkov, známejších ako tehličky.

Čo sú zlaté mince, a v čom sú lepšie ako zlaté tehličky? To si vysvetlíme v tomto článku.

Obsah článku

Investičné zlato vo forme mincí

Investičné zlaté mince sú rovnako ako zlaté tehličky spravidla z rýdzeho zlata. Mince však majú aj zberateľskú hodnotu. K najobľúbenejším patria mince Wiener Philharmoniker od rakúskej mincovne Münze Österreich, ale aj mince Maple Leaf kanadskej mincovne Royal Canadian Mint či Kangaroo z austrálskej mincovne Perth Mint.

Zlaté mince sú obľúbené nielen medzi zberateľmi a investormi, ale aj bežnými ľuďmi, ktorí chcú časť svojich úspor pretaviť do zlata. Investičná minca je vhodná aj ako hodnotný darček, ktorý môže byť časom ešte hodnotnejší.

Vo videu sa dozviete viac o zlatých minciach.

Zlatá minca Viedenskí filharmonici patrí medzi obľúbencov

Zlatá minca Wiener Philharmoniker (Viedenskí filharmonici) sa razí v rakúskej mincovni od roku 1989, takže má za sebou už viac ako 30 – ročnú históriu. Táto minca je výnimočná tým, že je najúspešnejšou mincou v rámci Európy, ale niekoľkokrát sa stala aj najpredávanejšou mincou na svete.

Minca Viedenskí filharmonici má naozaj krásny dizajn, takže by mohla byť dobrou a zaujímavou investíciou. Za zmienku stojí aj fakt, že dizajn sa za celú jej históriu nezmenil. Keďže Viedeň je svetovo uznávaná ako mesto hudby, je celkom logické, že sa na minci objavil práce tento motív.

Prednú stranu mince zdobí osem hudobných nástrojov viedenského orchestra, teda violončelo, lesný roh, fagot, harfa a štyri husle. Na zadnej strane nájdete píšťalový organ zo Zlatej sály Viedenského hudobného spolku.

Investičná minca cena - Viedenskí Filharmonici
Detail mince – Viedenskí filharmonici.

Zlatá minca Viedenskí filharmonici je razená v niekoľkých veľkostiach  – 1 unca, ½ unce, ¼ unce, 1/10 unce a 1/25 unce. Najpredávanejšia je 1 uncová minca, ale investovať môžete aj postupne do menších mincí podľa toho, koľko financií môžete momentálne vložiť do zlata.

Minca je vyrazená zo zlata s rýdzosťou 999,9. Na zadnej strane každej mince je vyrazená nominálna hodnota, v prípade 1/25 uncovej sú to 4 €. Jej trhová hodnota je však výrazne vyššia asi 25 – násobne vyššia.

Aké sú výhody zlatej mince?

Rozhodujete sa, či investujete do zlatých tehličiek alebo mincí? Investičné zlato je v každom prípade zaujímavá investícia a zlaté mince majú v porovnaní s tehličkami viacero výhod.

1) Mince sú cenovo dostupnejšie

Nie každý si môže dovoliť zliatky s hmotnosťou 500 g či 1 000 g, ktorých trhové hodnoty sú niekoľko desiatok tisíc eur. Výhodou investičných mincí je, že sú dostupné aj za výrazne nižšie sumy.

Trhová hodnota zlatých mincí je výrazne nižšia, Minca Viedenskí filharmonici s veľkosťou 1 unce má momentálne (október 2022) hodnotu približne 1 900 €. Menšie mince môžete mať za niekoľko stoviek eur. Sú teda ideálne aj pre drobných investorov, navyše si na ne môžete šetriť aj po menších čiastkach prostredníctvom obchodníkov s drahými kovmi.

Mince majú výhodu aj v prípade, že chcete zlato speňažiť. Ak vlastníte viacero mincí môžete sa rozhodnúť, koľko z nich odpredáte. Ak vlastníte napríklad 10 kusov 1-uncových mincí, speňažiť môžete len toľko, koľko momentálne potrebujete.

Zlaté mince sa dajú odpredať kdekoľvek na svete, ale spravidla ich vykupujú aj spoločnosti od ktorých ste ich kúpili.

 

2) Malá minca, vysoká hodnota

Investičná minca Wiener Philharmoniker s veľkosťou 1 unce má hmotnosť 31,1 g a priemer 37 mm, minca veľkosti 1/2 unce má hmotnosť 15,55 g priemer 28 mm. Investičné zlaté mince sú teda nenápadné, malé a ľahké, pritom však majú vysokú trhovú hodnotu.

Môžete ich pohodlne prenášať bez toho, aby ste vzbudzovali pozornosť. Na ich uloženie nepotrebujete ani špeciálny trezor ako na zlaté tehličky, starať sa nemusíte ani o certifikáty. Kedykoľvek budete potrebovať peniaze, môžete niektoré z mincí odpredať, pretože ich máte vždy poruke.

Zlaté nugety
Mince sú malé, ľahko sa uskladňujú aj prenášajú.

3) Investičné mince sú prepracované a nedajú sa falšovať

Možno ste zachytili informácie o tom, že zlaté tehličky, alebo zliatky, boli sfalšované či pozmenené. Pre laika je náročné rozpoznať, či je jeho zlatá tehlička skutočne pravá.

Takéto prípady môžu v mnohých ľuďoch vyvolávať neistotu, najmä ak si uvedomíme, že zliatky majú hodnotu aj niekoľko desiatok tisíc eur. Pri zlatých minciach sa sfalšovania nemusíte obávať, pretože technológia razby je jedinečná.

Motívy investičných mincí sa dajú napodobniť len veľmi ťažko, pretože sú spracované do najmenšieho detailu. Keď si kúpite mince, máte istotu, že ide o originál.

4) Zlatá minca ako darček k výnimočným príležitostiam

Investičná zlatá minca je vhodný darček k výnimočným udalostiam ako sú okrúhle narodeniny, svadba či narodenie dieťaťa. Zlato treba brať ako investíciu, ktorá síce nezabezpečí rýchle zbohatnutie, ale je určite hodnotnejšie ako hotovosť.

Okrem toho má vysokú likviditu, takže sa dá rýchlo speňažiť nielen na Slovensku, ale všade vo svete. V konečnom dôsledku tak darujete oveľa viac ako iba zlatú mincu v hodnote niekoľko sto či tisíc eur. O niekoľko rokov môže jej hodnota narásť o zaujímavú sumu.

Zlaťáky ako darček
Zlato je veľmi trvácny, hodnotný a rozumný dar.

Chcete si kúpiť zlaté mince, ale nemáte veľa peňazí na investovanie? Jednoduchým riešením je sporenie do zlata. Prostredníctvom firmy Golden Oak Trust môžete investovať do zlatých mincí Viedenskích filharmonikov už od 25 € mesačne.

Ako to funguje?

  1. Kliknite na tento odkaz, ktorý vás presmeruje na oficiálnu stránku spoločnosti Golden Oak Trust.
  2. Kliknite na tlačidlo „MÁM ZÁUJEM“.
  3. Vyberte si balík mincí, podľa mesačnej sumy, ktorú chete investovať.
  4. Kliknite na tlačidlo „CHCEM ZLATO“.
  5. Vyplňte potrebné údaje odošlite návrh zmluvy.
  6. Potvrďte zmluvu a odošlite prvú platbu.
  7. Vaše sporenie do zlata je aktívne.

Hneď ako na mincu nasporíte, spoločnosť Golden Oak Trust vám ju pošle domov.


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní do zlata. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

NBS zlaté mince

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok