Ako prebieha výkup investičného zlata?

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Ako prebieha výkup investičného zlata?

Ako prebieha výkup investičného zlata?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Fyzické zlato je obľúbená dlhodobá investícia, ktorou sa dajú peniaze ochrániť pred infláciou. Hodnota zlata rokmi rastie, ale môže nastať aj situácia, kedy budete potrebovať skôr hotovosť ako zlatú mincu alebo tehličku v trezore. Kde je možné odpredať investičné zlato a ako prebieha výkup zlata?

Obsah článku

O výkupe investičného zlata

Zlato má vysokú likviditu, takže s jeho predajom zvyčajne nebývajú problémy. Samozrejme vašim cieľom je predať zlato za čo najvyššiu možnú cenu.

Obchodníci so zlatom, ktorí investičné zlato (tehličky alebo mince) predávajú, spravidla garantujú aj jeho spätný výkup a to za transparentné ceny podľa platnej ceny London Gold Fix. Určite by ste sa teda mali obrátiť na dôveryhodného obchodníka.

výkup zlomkového zlata cena v Bratislave
Garancia odkúpenia sa vzťahuje na zlato, ktoré bolo nakúpené u daného obchodníka.

Na výkup zlata by ste mali myslieť už pri nákupe, najistejší sú práve obchodníci, ktorí garantujú jeho spätný výkup. V takýchto prípadoch stačí obchodníka kontaktovať so žiadosťou o výkup investičného zlata.

K samotnému výkupu prichádza zvyčajne do 10 pracovných dní od doručenia žiadosti, resp. doručenia mincí alebo tehličiek.

 

Ako prebieha samotný výkup zlata

V nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme, ako prebieha výkup zlata v spoločnosti Golden Oak Trust, prostredníctvom ktorej môžete sporiť do zlatých mincí Viedenskích filharmonikov.

  • Odkupované mince musia byť nepoškodené a zabalené v originálnom balení tak, ako boli pôvodne doručené. Iba tak je možné dostať maximálnu možnú sumu. Výkupná cena závisí od vývoja ceny zlata na medzinárodnom trhu so zlatom.
  • Mincu je možné priniesť osobne po dohode s obchodníkom, alebo ju zaslať na vlastné náklady a riziko.
  • Ak je minca poškodená, môže obchodník odmietnuť jej výkup, alebo znížiť výkupnú cenu.
  • Tiež sa môže stať, že vzniknú pochybnosti o pravosti a bude sa vyžadovať overenie pravosti. V takomto prípade náklady na overenie znášate vy ako predávajúci.

Výhody a nevýhody predaja investičného zlata

Predaj investičných zlatých mincí je pomerne jednoduchý a rýchly, pretože majú vysokú likviditu. Hotovosť tak môžete mať behom niekoľkých dní.

Ak vlastníte viac investičného zlata, môžete mince odpredávať iba v takom množstve, v akom momentálne potrebujete. Odpredaním zlata sa dá získať potrebná hotovosť na čokoľvek bez toho, aby ste sa zadlžovali napríklad spotrebným úverom či inou pôžičkou.

Keďže cena zlata sa stále vyvíja, môže sa stať, že výkupná cena mince bude nižšia ako cena, za ktorú ste ju kúpili. Tiež je možné, že za určitý čas sa hodnota zlata zvýši a dostali by ste za ňu o poznanie viac, ale samozrejme môže hodnota aj klesať.

Vývoj ceny zlata za gram
Vývoj ceny zlata za posledných 50 rokov.

Z dlhodobého hľadiska hodnota zlata rastie, takže je dobré ponechať si ho čo najdlhšie, ale tiež vám môže pomôcť pri momentálnej nepriaznivej finančnej situácii.

V každom prípade sa odporúča predať zlato overeným obchodníkom, ktorí poskytujú férové výkupné ceny.

Ktorá firma je najlepšia na výkup zlata?

V dnešnej dobe vykupuje zlato množstvo spoločností. Okrem výkupnej ceny zlata za gram je veľmi dôležité, kde má firma svoju pobočku.

Napríklad v Bratislave vykupujú zlato tieto spoločnosti:

  • Vykupzlata.sk
  • Viaticum.sk
  • Zaloznabreva.sk
  • Zlatokov.sk

Obľúbená investičná minca Viedenskí filharmonici

Zlaté mince sú výborná investícia, pretože nejde iba do investíciu do zlata, ale majú tiež zberateľskú a numizmatickú hodnotu. Keď sa rozhodnete kúpiť si fyzické zlato, mali by ste myslieť aj na možnosti jeho predaja, pretože nikdy neviete, kedy ho budete potrebovať vymeniť za hotovosť.

Investičná zlatá minca Viedenskí filharmonici (Wiener Philharmoniker) sa začala raziť v roku 1989 v rakúskej mincovni. Dnes je najobľúbenejšou mincou v Európe, ale niekoľkokrát uspela aj vo svetom meradle.

zlato filharmonici
Detail mince Viedenskí filharmonici.

Dnešný dizajn je presne taký istý, ako bol pri prvej minci. Za viac ako 30 rokov sa nezmenil a na minci sú vyobrazené nástroje viedenského orchestra a píšťalový organ zo Zlatej sály Viedenského hudobného spolku.

Mincu si môžete kúpiť v niekoľkých veľkostiach – 1 unca, ½ unce, ¼ unce, 1/10 unce a 1/25 unce. Najpopulárnejšia a aj cenovo najvýhodnejšia je 1 uncová minca.

Sporenie do zlata s Golden Oak Trust

Radi by ste investovali do fyzického zlata, ale nemôžete si dovoliť kúpiť mince naraz? Investičná minca Wiener Philharmoniker má vysokú likviditu a speňažiť ju môžete kdekoľvek na svete. Práve na túto mincu si môžete šetriť s Golden Oak Trust.

Funguje to na rovnakom princípe ako klasický sporiaci účet. Každý mesiac si na sporiaci účet budete posielať peniaze, ktoré budú hneď premieňané na zlato. Nebudete si tak šetriť peniaze, ale podiel na minci Wiener Philharmoniker.

výhodný predaj
Sporenie je skvelou možnosťou ako začať investovať do zlata s malou sumou peňazí.

Keď si našetríte na celú mincu, bude vám zaslaná na vašu adresu alebo si ju budete môcť vyzdvihnúť osobne v centrále Golden Oak Trust.

Vybrať si môžete buď z troch nákupných balíčkov, alebo si zostaviť vlastný. Minimálny počet mincí, na ktorý si môžete šetriť je 5 kusov. Minimálna mesačná platba je 25 €.

Šetriť si budete na 1- uncové mince Wiener Philharmoniker, ktoré patria medzi najobľúbenejšie.

Golden Oak Trust poskytuje istotu a bezpečnú investíciu

cena odkupu breva

Spoločnosť Golden Oak Trust nakupuje iba zlato najvyššej kvality. Rýdzosť mincí z 24 – karátového zlata je 999,9. Spoločnosť garantuje spätné odkúpenie mincí, na ktoré si sporíte a garantuje transparentné ceny, ktoré sú viazané na vývoj cien London Gold Fix.

Keďže Golden Oak Trust je zapísaná v zozname podnikateľov s drahými kovmi, registrovaná na puncovom úrade SR a podlieha kontrole nezávislého audítora, máte istotu, že investícia je bezpečná.

Špecializácia firmy

Spoločnosť sa špecializuje na mince, ktoré majú viacero výhod v porovnaní s tehličkami.

Mince sú malé, ľahko sa uskladňujú aj prenášajú. Okrem toho majú vysokú likviditu, najmä minca Wiener Philharmoniker, a môžete ich odpredávať postupne keď potrebujete iba menšiu hotovosť.

Asi najväčšou výhodou mincí je však fakt, že sa nedajú falšovať, pretože sú prepracované veľmi detailne a razba sa prakticky nedá napodobniť.


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní do zlata. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok zlatnictva

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok