Ako si vybrať najlepšieho brokera pre nákup akcií

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Ako si vybrať najlepšieho brokera pre nákup akcií

Ako si vybrať najlepšieho brokera pre nákup akcií

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Každý investor, ktorý sa zaujíma o investovanie do akcií si najprv musí vybrať dôveryhodnú spoločnosť, takzvaného brokera. V tomto článku Vám ponúkneme návod, ako nájsť kvalitného brokera pre nákup akcií.

Obsah článku

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Kto je akciový broker?

Akciový broker je spoločnosť, ktorá umožňuje obchodovať na akciovom trhu. Prostredníctvom akciového brokera môžete nakupovať a predávať akcie spoločností z celého sveta. Množstvo brokerov okrem akcií ponúka možnosť obchodovať aj menové páry na Forexe, komodity, ETF a čoraz populárnejšie kryptomeny.

Hlavné body pri výbere brokera

Najlepší broker pre nákup akcií musí spĺňať určité kritéria. Poďme si ich spoločne popísať.

1. Regulácia

Kvalitný akciový broker je regulovaný medzinárodnými inštitúciami ako je FCA, ASIC alebo CySEC. Veľkým plusom je, ak je daný broker regulovaný aj domácimi inštitúciami. Na Slovensku je takouto inštitúciou Národná Banka Slovenska (NBS).

2. Sídlo brokera

Sídlo brokera je pre mnohých možno nepodstatná informácia. Opak je však pravdou, pretože niektoré spoločnosti sídla v takzvaných offshore krajinách a takto sa môžu elegantne vyhnúť reguláciam a nariadeniam. Preto si určite pozrite, kde daný broker sídli. Veľké brokerské spoločnosti majú svoje pobočky v rôznych krajinách na svete, predovšetkým v Európe, USA, Veľkej Británií alebo v Austrálií.

Ďalším plusom je, ak má akciový broker pobočku aj na Slovensku. Takto môžete osobne navštíviť pobočku brokera a zistiť si všetky potrebné informácie.

najlepší akciový broker
Niektorí akcioví brokeri majú svoji pobočku aj na Slovensku. (obrázok zdroj: www.icot.cz)

3. Poplatky

Pri nákupe akcií si môžete vybrať, či chcete akcie fyzicky vlastniť alebo chcete využiť finančnú páku a profitovať aj pri poklese ceny akcie.

Fyzicky nákup akcií

Pri fyzickom nákupe akcií zaplatíte jednorázový poplatok z celkovej transakcie. Tento poplatok sa pohybuje v rámci desatiny percenta z celkovej sumy transakcie. Akcie môžete držať neobmedzene dlho, pričom sa stávate akcionárom a získavate nárok na vyplatenie dividend. Tieto dividendy sa v deň vyplatenia automaticky pripíšu na Váš obchodný účet.

Obchodovanie akcií prostredníctvom CFD kontraktov

Akcie môžete obchodovať aj prostredníctvom CFD kontraktov. CFD je finančný derivát, ktorý kopíruje cenu podkladového aktíva. CFD sa ináč nazýva ako kontrakt na rozdiel. V podstate akcie fyzicky nevlastníte, ale taktiež získavate nárok na vyplatenie dividend. Veľkou výhodou obchodovania akcií prostredníctvom CFD je možnosť využiť finančnú páku, pomocou ktorej môžete na burze nakúpiť väčšie množstvo akcií so zlomkom skutočnej ceny.

Pri nákupe CFD akcií je dôležitý poplatok za realizovanie transakcie, výška spreadu a swapový poplatok.

výber brokera pre nákup akcií
xtb investovanie

4. Ponuka akcií

Množstvo akciových brokerov ponúka možnosť investovať do akcií rôznych spoločností. Najlepší brokeri pre nákup akcií ponúkajú možnosť investovať do spoločností z krajín:

  • Spojené štáty americké – medzi najpopulárnejšie americké akcie patria akcie spoločnosti Apple, Google, Facebook a Ebay.
  • Veľká Británia – vo Veľkej Británií môžete, prostredníctvom kvalitných akciových brokerov, investovať do spoločností ako je Samsung alebo Rosneft Oil.
  • Nemecko – v ponuke nemeckých akcií by nemali chýbať akcie spoločnosti Adidas, Alianz a BMW.
nákup akcií na burze NASDAQ
Akcie amerických spoločností sa obchodujú aj na najväčšej elektronickej burze na svete – NASDAQ (obrázok zdroj: www.fractal.ae)

5. Zákaznícka podpora

Ďalšie kľúčové kritérium pri výbere brokera pre nákup akcií je zákaznícka podpora. Najlepší brokeri majú zákaznícku podporu k dispozícií 24 hodín / 5 dní v týždni. Štandardom je zákaznícka podpora v anglickom jazyku, pričom kvalitní akcioví brokeri majú zákaznícku podporu aj v ďalších svetových jazykoch.

Najlepší broker pre nákup akcií

V dnešnej dobe si môžeme vybrať z veľkého množstva spoločností, ktoré umožňujú investovanie do akcií. Jeden typ investorov preferuje zahraničné spoločnosti, iní radšej investujú prostredníctvom brokera, ktorý má zákaznícku podporu v rodnom jazyku. Preto výber najlepšieho akciového brokera je na osobnej preferencií každého investora.

Vo všeobecnosti je dobré siahnuť po službách spoločnosti, ktorá má silné zázemie v Európe, je regulovaná a má kvalitnú zákaznícku podporu v rôznych svetových jazykoch. Medzi takéto spoločnosti spadá aj broker XTB.

Prečo sme ho spomenuli? Pretože:

  • Broker XTB je regulovaný Národnou Bankou Slovenska.
  • Má zákaznícku podporu v slovenčine 24 hodín / 5 dni v týždni.
  • Spoločnosť XTB môžete osobne návštíviť na pobočke v Bratislave.
  • Má v ponuke viac ako 1 800 akcií z celého sveta.
  • Akcie môžete kupovať prostredníctvom profesionálnej obchodnej platformy xStation, ktorá je komplet v slovenčine.

Pozrite si porovnanie poplatkov pri nákupe európskych akcií v hodnote 1 000 Eur.

porovnanie poplatkov pri nákupe akcií najlepší broker

Zaujal Vás broker XTB a chcete sa o ňom dozvedieť viac? Navštívte našu XTB recenziu, v ktorej nájdete všetky potrebné informácie.

Záver

Predstavili sme si dôležité kritéria, ktoré musí spĺňať najlepší broker pre nákup akcií. Nezabudnite, že akciový broker je Váš najdôležitejší obchodný partner pri investovaní do akcií. Preto si dôkladne pozrite všetky poplatky, kde broker sídli a kým je regulovaný. Určite vyskúšajte kontaktovať zákaznícku podporu, poprípade opýtajte sa na viac informácií.

Páčil sa Vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o obchodovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

Ohodnoť tento článok

Ako si vybrať najlepšieho brokera pre nákup akcií
4.5 (90.48%) 21 vote[s]
zdielaj článok

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku