Čo je sviečkový graf a aké typy grafov poznáme?

Úvod » Blog » Technická analýza » Čo je sviečkový graf a aké typy grafov poznáme?

Čo je sviečkový graf a aké typy grafov poznáme?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 23. apríla 2024

Každý obchodník sa musí vyznať v cenových grafoch. Ich analýza – čiže čítanie informácií z grafov je veľmi dôležitá. Aj keď sa spočiatku môže zdať ťažké porozumieť im, po menšom prieskume to iste každý zvládne. V tomto článku si predstavíme najpoužívanejšie typy grafov a podrobne popíšeme sviečkový graf.

Obsah článku

  1. grafy na burzeČo je cenový graf?
  2. ikonka krúžokČiarový graf
  3. ikonka čo je sviečkový grafStĺpcový graf
  4. formácie sviečokSviečkový graf
  5. čítanie grafov ikonka krúžokPopis sviečky
  6. ikonka krúžok candlestick chartAko zadarmo kopírovať populárnych obchodníkov

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je cenový graf?

Cenový graf zobrazuje vývoj ceny finančného inštrumentu v čase. Každý cenový graf má zvislú os, ktorá znázorňuje rozsah cien, a tiež vodorovnú os ukazujúcu čas. Analýza cenového grafu patrí medzi základné zručnosti každého obchodníka, ktorý analyzuje trhy pomocou nástrojov technickej analýzy.

Môže vás zaujímať: Spoznávame obchodovanie na burze.

Typy grafov

Pri obchodovaní na burze sa stretnete s viacerými typmi grafov. Ich úlohou je znázorniť cenu. Existujú rôzne štýly a typy grafov, pričom každý z nich má svoje pozitíva a negatíva. Medzi najpoužívanejšie typy grafov patrí:

  • Čiarový graf
  • Stĺpcový graf
  • Sviečkový graf

Čiarový graf

Čiarový graf patrí medzi najzákladnejšie typy grafov. Zobrazená čiara na cenovej osi spája jednotlivé uzatváracie ceny za určitý časový úsek. Najväčšou nevýhodou čiarového grafu je, že neposkytuje informácie o celej cenovej aktivite počas daného časového rámca (time frame).

O niečo viac informácií nám prezradí analýza špecifického typu grafu – čiarkový alebo stĺpcový graf.

Typy grafov čiarový graf
Zobrazenie vývoja ceny menového páru AUD/CAD pomocou čiarového grafu.

Stĺpcový graf

Stĺpcový graf prináša informácie o cenovom maxime a minime určitého časového intervalu. Pomocou stĺpcového grafu môžeme analyzovať otváraciu a zatváraciu hodnotu časového intervalu. Okrem toho, stĺpcový graf zobrazuje trhovú silu v konkrétnom intervale.

Každý zvislý stĺpec na grafe poskytuje 4 údaje o cene :

  • horný koniec stĺpca predstavuje najvyššiu obchodovanú cenu
  • dolný koniec stĺpca predstavuje najnižšiu obchodovanú cenu
  • úsečka vľavo zobrazuje otváraciu cenu
  • úsečka vpravo predstavuje uzatváraciu cenu
stĺpcový graf typy grafov
Zobrazenie vývoja ceny menového páru AUD/CAD pomocou stĺpcového grafu.

Sviečkový graf

Sviečkový graf má svoje korene ešte v 17. storočí, a to konkrétne v Japonsku. Vznikol za účelom technickej analýzy trhu s ryžou. Vzhľadom na to, že má tento typ grafu pomerne dlhú históriu, ešte stále patrí medzi tie najviac využívané. Prečo? Pretože ide o technickú analýzu v tej najrýdzejšej podobe.

Sviečkový graf už od začiatku zobrazoval to, čo sa reálne stalo, ale nezaoberá sa príčinou. Graf je sústredený jednoducho na cenu a na to, ako sa cena v posledných dňoch menila a vyvíjala.

Môže vás zaujímať: Spoznávame obchodnú metódu Price Action.

ebook metatrader
xtb ebook metatrader

Čo je sviečkový graf?

Sviečkový graf predstavuje efektívny a na pohľad príťažlivý spôsob zobrazenia informácií o cene. Sviečkový graf sa skladá zo sviečok, pričom každá sviečka predstavuje vývoj ceny v čase za určité časové obdobie. Napríklad, ak si obchodník v obchodnej platforme nastaví časový rámec H4,  jedna sviečka na grafe bude predstavovať vývoj ceny v čase za obdobie 4 hodín.

Na sviečkovom grafe resp. na sviečke sa analyzuje farba sviečky (zelená signalizuje rastúcu cenu, červená predstavuje klesajúcu cenu), veľkosť tela a tieňov.

Sviečkový graf ukážka
Zobrazenie vývoja ceny menového páru AUD/CAD pomocou sviečkového grafu.

Príklady princípov analýzy sviečkového grafu

  • Veľká zelená sviečka – predstavuje silný nákupný tlak. V prípade, že táto sviečka nasleduje po dlhodobom poklese trhu, signalizuje s veľkou pravdepodobnosťou zvrat v klesajúcom trende.
  • Veľká červená sviečka – predstavuje silný predajný tlak. V prípade, že nasleduje po dlhodobom náraste trhu, je možné, že nastane zvrat v rastúcom trende.

Mnohé obchodné stratégie vychádzajú práve z analýzy sviečkového grafu – a to oprávnene.

Popis sviečky (candlestick)

Každá sviečka (po anglicky “candlestick”) zo sviečkového grafu nám poskytuje 4 údaje:

  • Open – otváracia cena sviečky
  • Close – uzatváracia cena sviečky
  • High – najvyššia cena, ktorú sviečka dosiahla
  • Low – najnžšia cena, ktorú sviečka dosiahla

ukážka rastúcej a klesajúcej sviečky a sviečkové grafy

Každá sviečka sa skladá z dvoch častí:

  • Telo sviečky – Telo rastúcej sviečky je štandardne zelené a telo klesajúcej sviečky je červené. Niektorí obchodníci preferujú iné farby sviečok. V obchodných platformách si tieto farby môžete jednoducho zmeniť podľa vašich preferencií. Na sviečkovom grafe sa môže vyskytnúť sviečka, ktorá má rovnakú otváraciu (open) a uzatváraciu cenu (close). Takáto sviečka nemá farebné telo a nazývame ju Doji.
  • Tieň (alebo chvost) – Väčšina sviečok má vrchný a spodný tieň. Existujú však prípady, kedy sviečka uzatvorí na maxime alebo minime a jeden tieň chýba. Takúto sviečku nazývame Hammer alebo Pin bar. Dokonca, na sviečkovom grafe môžete uvidieť sviečku, ktorá nemá žiaden tieň. Takúto sviečku nazývame Marubozu.

Pre zhrnutie problematiky sviečkového grafu si pozrite toto užitočné video.

Záver

Predstavili sme si najpoužívanejšie typy grafov, ktoré sa používanú pri obchodovaní na burze. Aj keď poznáme množstvo typov grafov, profesionálni obchodníci najviac preferujú sviečkový graf. Na sviečkovom grafe vyhľadávajú rôzne sviečkové formácie a patterny, ktoré im pomáhajú k ďalšiemu odhadu vývoja ceny.


Poučenie: Copy Trading nepredstavuje investičné poradenstvo. Hodnota vašich investícií môže stúpať alebo klesať. Váš kapitál je spojený s rizikom.
 
Páčil sa Vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o obchodovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok typy grafov

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku