Obchodné príkazy Stop Loss a Trailing Stop

Úvod » Blog » Slovník obchodníka » Obchodné príkazy Stop Loss a Trailing Stop

Obchodné príkazy Stop Loss a Trailing Stop

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Stop Loss patrí medzi najdôležitejšie obchodné príkazy. Veľké množstvo začínajúcich obchodníkov tento obchodný príkaz podceňuje alebo nepoužíva a zbytočne sa vystavuje vysokému riziku straty svojho kapitálu. Poďme sa bližšie pozrieť na význam príkazov Stop Loss a Trailing Stop pri obchodovaní na burze.

Obsah článku

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je Stop Loss?

Stop Loss je obchodný príkaz (objednávka), pomocou ktorého si obchodník definuje maximálnu možnú stratu. Túto stratu je obchodník ochotný realizovať v prípade, ak sa obchod nevyvíja v jeho prospech. Pomocou Stoplossu obchodník efektívne znižuje a kontroluje veľkosť možnej straty a ochraňuje svoj obchodný kapitál.

Stoploss sa do trhu zadáva ako limitná objednávka na presnú cenovú úroveň. Limitná objednávka sa radí medzi pasívnu stranu obchodu. Akonáhle cena zasiahne úroveň Stoplossu, tento pokyn sa automaticky zmení na agresívnu Market objednávku, ktorá sa realizuje za aktuálnu tržnú cenu.

Princíp pasívnej a agresívnej strany obchodu je dôležité pochopiť hlavne pri scalpingu a intradennom obchodovaní, kde obchodníci analyzujú tok všetkých realizovaných objednávok a veľkosť čakajúcich limitných objednávok pomocou metódy Order Flow a Tape Reading.

Ako sa používa Stop Loss?

Stop Loss sa používa pri pákovom obchodovaní Futures a CFD kontraktov. Pri obchodovaní Futures a CFD (po slovensky kontrakt na rozdiel) obchodník môže profitovať ako z rastu, tak aj z poklesu ceny finančného inštrumentu. CFD obchodovanie populárnych finančných inštrumentov (menové páry na Forexe, komodity, kryptomeny, akcie a akciové indexy) umožňuje kvalitný broker.

Ak si obchodník otvorí nákupnú (long) pozíciu, Stoploss sa vkladá pod aktuálnu tržnú cenu. Ak obchodník očakáva pokles ceny finančného inštrumentu, otvorí si predajnú (short) pozíciu. Pri short objednávke sa Stoploss pokyn umiestňuje nad aktuálnu tržnú cenu.

Zadanie stop loss pokynu v platforme Meta Trader 4
Ukážka nastavenia Stoplossu v platforme MetaTrader4.

Ochrana dosiahnutého zisku

Stop Loss môže slúžiť aj ako pokyn, ktorý chráni náš dosiahnutý zisk. Ak sa obchod vyvíja v náš prospech, môžeme posunúť Stoploss nad cenovú úroveň nášho vstupu. Týmto sa náš obchod stane bez rizikovým, pričom v tomto obchode už nemôžeme stratiť peniaze.

Príklad: Obchodník plánuje nakúpiť 1 futures kontrakt ropy na cene 55,00 USD za barel ropy. Stop Loss pre tento obchod bude cenová úroveň 54,80 USD za barel ropy, čo predstavuje stratu 200 USD. Po chvíli cena ropy začne rásť a zastaví sa na hodnote 55,30 USD za barel ropy, čo činí zisk 300 USD. Obchodník správne odhadol smer pohybu a už nechce riskovať pôvodnú sumu 200 USD a chce ochrániť časť svojho zisku. Preto posunie svoj Stop Loss na cenu 55,20 USD, ktorá predstavuje dosiahnutý zisk 200 USD.

Ak cena ropy bude rásť, obchodníkov zisk bude narastať. Ak cena ropy bude klesať, na cene 55,20 USD za barel ropy sa aktivuje Stop Loss príkaz a výsledok obchodu bude predstavovať zisk 200 USD.

Aby obchodník nemusel vždy manuálne upravovať cenu Stoplossu, pri ochrane svojho zisku, môže použiť obchodný pokyn Trailing Stop.

ebook metatrader
xtb ebook metatrader

Môže Vás zaujímať: Porovnanie najlepších brokerov pre obchodovanie kryptomien.

Trailing Stop Loss

Traling Stop je automatický obchodný príkaz, ktorý funguje na princípe Stop Loss objednávky. Pri obchodnom príkaze Trailing Stop obchodník zadá podmienku, pomocou ktorej si určí: ak sa trh pohne v očakávanom smere o určitý počet pipopv (napríklad 30 pipov), tak sa Stoploss automaticky posunie o ten istý počet (30) pipov bližšie k aktuálnej tržnej cene.

Pomocou Trailing Stop príkazu sa Stop Loss bude automaticky posúvať v smere očakávaného pohybu a bude ochraňovať Váš dosiahnutý zisk. Pri nastavení obchodného pokynu Trailing Stop si jednoducho určíte, o koľko pipov sa má posunúť Stoploss pri pohybe aktuálnej trhovej ceny.

Jedno video je viac ako tisíc slov.  Pozrite si video, prostredníctvom ktorého sa dozviete, čo je Trailing Stop.

Pomocou obchodného príkazu Trailing Stop môžete „trailovať trend“ a dosiahnuť väčší zisk.

Profesionálni obchodníci trailujú trend rôznymi spôsobmi, ako sú: kĺzavé priemery (Technická analýza), pivot high/low (Price Action), volumové nody (Order Flow), veľké čakajúce objednávky (Tape Reading) alebo VWAP (Market Profile) a mnoho ďalších.

Zadaný trailing stop loss pokyn v platforme xStation.
Ukážka zadaného Stoplossu a Trailing Stop pokynu v profesionálnej obchodnej platforme xStation.

Obchodný príkaz Buy Stop a Sell Stop

Niektorí obchodníci využívajú obchodný príkaz Stoploss aj ako vstup do obchodnej pozície. Takýto typ objednávky sa nazýva Buy alebo Sell Stop príkaz. Tento obchodný príkaz väčšinou používajú obchodníci, ktorí obchodujú breakout stratégiu.

Objednávka typu Buy Stop sa umiestňuje nad aktuálnu trhovú cenu a objednávka Sell Stop sa umiestňuje pod aktuálnu cenu. Po dosiahnutí ceny Buy alebo Sell Stop príkazu sa objednávka realizuje za aktuálnu trhovú cenu (market objednávka).

Záver

Predstavili sme si význam obchodného príkazu Stop Loss pri obchodovaní na burze.

Profesionálni obchodníci, prostredníctvom Stoplossu, efektivne ochraňujú svoj kapitál. V stratovom obchode je obchodník ovplyvnený silnou emóciou – nádejou. V tejto situácii môže obchodníkovú myseľ ovládnuť nádej, že sa cena ešte otočí a obchod skončí v zisku. Preto obchodník, v nádeji na obrat, svoju obchodnú pozíciu stále drží a dúfa. V týchto momentoch Stop Loss slúži ako záchranná brzda pred tým, aby obchod neskončil v hlbokej strate.

Preto vždy, pri obchodovaní, používajte Stoploss a v súlade s Vašou obchodnou stratégiou realizujte malé a kontrolované straty, ktoré sú súčasťou obchodovania na burze.

Stratám na burze sa nedá vyhnúť, ale používaním Stoplossu dokážete ich veľkosť minimalizovať.

Páčil sa Vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o obchodovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

Ohodnoť tento článok

Obchodné príkazy Stop Loss a Trailing Stop
4.8 (95%) 32 vote[s]
zdielaj čo je stop loss

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku