Prečo sa oplatí sporenie do zlata?

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Prečo sa oplatí sporenie do zlata?

Prečo sa oplatí sporenie do zlata?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Mať vytvorenú finančnú rezervu je čoraz potrebnejšie, ale odkladať si peniaze je pomerne neisté. Inflácia sa stala pálčivou témou, a tak je lepšie mať svoje úspory v niečom trvácnejšom a spoľahlivejšom ako sú eurá. Zlato trvalú hodnotu rozhodne má, a môžete ho vlastniť aj v prípade, že si momentálne nemôžete kúpiť zliatok alebo investičnú mincu.

Sporenie do zlata je dostupné takmer pre každého. Prečo sa oplatí a ako to vlastne funguje?

Obsah článku

Ako si kúpiť zlato, keď nemáte dostatočnú hotovosť?

Odpoveďou je práve sporenie do zlata. Spoločnosti ako Golden Oak Trust vám umožňujú postupne si našetriť na zlaté investičné mince.

V princípe funguje sporenie do zlata rovnako, ako šetrenie na sporiaci účet. Každý mesiac pošlete Golden Oak Trust určitú sumu, ktorú si zvolíte na začiatku sporenia. Nemusí pritom ísť o žiadne vysoké sumy, stačí aj 25 € mesačne.

Pokiaľ už budete mať našetrenú dostatočnú sumu, spoločnosť vám pošle vašu zlatú mincu.

zlaté mince Viedenskí filharmonici
Cez Golden Oak Trust investujete do populárnych mincí – Viedenskí filharmonici. Zdroj obrázku: edelmetallhaus-krone.de.

Ako už bolo spomenuté, zlato je dlhodobá investícia. Treba preto počítať s tým, že svojej prvej mince sa môžete dočkať aj o 5, 6 či 7 rokov, závisí to od mesačnej splátky, dĺžky sporenia aj vývoja ceny zlata.

Vaše peniaze sú však stále v bezpečí, pretože spoločnosť premieňa vaše platby na zlato obratom. Aj keď ste ešte nedosiahli na celú zlatú mincu, nevlastníte už peniaze, ale fyzické zlato, ktoré je z dlhodobého hľadiska určite hodnotnejšie ako peniaze.

Zlato sa teda kupuje priebežne za aktuálne trhové ceny, ktoré sú síce raz nižšie a inokedy vyššie, ale vy využívate efekt priemerovania ceny.

Začať so sporením do zlata nie je nič náročné. Cez spoločnosť Golden Oak Trust si môžete sporiť už od 25 € mesačne.

Môžete si vybrať z troch balíčkov – Mini, Optimal a Maxi. Napríklad pri balíčku Optimal si budete šetriť 100 € mesačne, a pri predpokladanej dobe sporenia 29 rokov nakoniec získate 15 mincí Wiener Philharmoniker (Viedenskí filharmonici) s veľkosťou 1 unce. Celkovo si tak nasporíte na zlato s hmotnosťou viac ako 466 g.

Samozrejme si môžete zostaviť aj vlastný balíček, ktorý vám bude šitý na mieru. Minimálna mesačná splátka je však spomínaných 25 € a minimálny počet mincí na ktoré si budete sporiť je 5.

Typy sporiacich programov u Golden Oak Trust
Typy sporiacich programov u Golden Oak Trust.

Nemusíte sa obávať, že by ste na mince museli čakať 20 či 30 rokov. Hneď ako si na ňu nasporíte, bude vám poslaná.

Mince Wiener Philharmoniker tak budete dostávať priebežne, a môžete s nimi ďalej nakladať podľa vlastného uváženia. Golden Oak Trust vám samozrejme založí aj zákaznícky účet, v ktorom si môžete kedykoľvek skontrolovať, koľko zlata už aktuálne máte.

Návod, ako si založiť sporenie do zlata

  1. Kliknite na tento odkaz, ktorý vás presmeruje na oficiálnu stránku spoločnosti Golden Oak Trust.
  2. Kliknite na tlačidlo „MÁM ZÁUJEM“.
  3. Vyberte si balík mincí, podľa mesačnej sumy, ktorú chete investovať.
  4. Kliknite na tlačidlo „CHCEM ZLATO“.
  5. Vyplňte potrebné údaje odošlite návrh zmluvy.
  6. Potvrďte zmluvu a odošlite prvú platbu.
  7. Vaše sporenie do zlata je aktívne.

Prečo práve zlato?

Investovať sa dá do rôznych komodít, akcií, ETF fondovkryptomien či nehnuteľností a každý finančný inštrument či štýl obchodovania má svoje výhody aj slabšie stránky. Zlato je však stávka na istotu a to najmä v dlhodobom horizonte.

1) Zlato ako ochrana pred infláciou

Mena je vrtkavá a inflácia je čoraz viac skloňovaným pojmom. Zlato je dlhodobo vyhľadávaná investícia, aspoň pokiaľ ide o investície na niekoľko desaťročí.

Kým hodnota peňazí klesá, so zlatom je to presne naopak. Jeho hodnota v čase rastie a 1 unca zlata bude mať o niekoľko rokov či desaťročí s veľkou pravdepodobnosťou podstatne vyššiu hodnotu ako dnes.

Vývoj ceny zlata za posledných 30 rokov
Vývoj ceny zlata za posledných 30 rokov.

Ak si sporíte peniaze, napríklad na sporiacom účte, môže sa stať, že už o niekoľko rokov bude ich hodnota vplyvom inflácie nižšia ako dnes.

2) Vysoká likvidita zlata

Zlato má vysokú likviditu a v prípade potreby nebude problém ho predať a získať tak hotovosť. Predať ho môžete kdekoľvek na svete a vôbec pritom nezáleží na tom, aká mena v danej krajine platí.

Zlato je jednoducho univerzálne platidlo, s ktorým si poradíte na celom svete. S výkupom zlata si naozaj nemusíte robiť starosti, obzvlášť ak si ho kúpite od spoločnosti, ktorá garantuje aj spätný výkup.

3) Diverzifikácia rizika pri investovaní

Zlato je ideálne na diverzifikáciu rizika. Obchodovať s akciami alebo nehnuteľnosťami vám môže priniesť zaujímavé výnosy, ale nikdy nie je dobré staviť všetko na jednu kartu, najmä ak ide o obchody s vysokým rizikom.

Investícia do zlata vás môže zachrániť aj v časoch, kedy akcie, kryptomeny či dlhopisy klesajú. Ide o cennú súčasť investičného portfólia, ktorú by ste nemali opomenúť ani vy.

4) Zlato je pre každého

Do zlata môže investovať takmer každý. Kúpiť investičné zlato nie je nič komplikované, stačí si nájsť spoľahlivého obchodníka. Mince aj zliatky sú dostupné v rôznych veľkostiach, takže si môžete kúpiť to, na čo momentálne máte.

Sporiť do zlata môžete aj deti
Sporiť do zlata môžete aj pre svoje deti.

Výhodnejšie je kupovať 1 uncové mince ako menšie s veľkosťou 1/10 unce alebo 1/25 unce, ale to už záleží na vašich možnostiach. Pri nákupe fyzického zlata nemusíte obchodovať na burze a riskovať, iba svoje peniaze uložíte do niečoho s trvalou hodnotou.

Záver článku

Nemáte momentálne úspory, ktoré by ste chceli alebo mohli vložiť do zlata? Riešením je už spomínané zlaté sporenie. Keďže mesačne stačí aj malá suma, sporiť si do zlata môže takmer každý.

Nezáleží na tom, či len chcete ochrániť peniaze pred infláciou, šetriť si na dôchodok alebo vytvoriť finančnú rezervu pre svoje deti. Zlaté mince môžete kedykoľvek predať a získať tak hotovosť.


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní do zlata. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

Pravidelné sporenie do zlata

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok