Čo je Pip, Bod a Tick?

Úvod » Blog » Slovník obchodníka » Čo je Pip, Bod a Tick?

Čo je Pip, Bod a Tick?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Pri obchodovaní na burze existuje veľké množstvo obchodných výrazov, s ktorými sa obchodník bude denno-denne stretávať. Tieto obchodné výrazy si postupne vysvetlíme a ukážeme v názorným príkladoch. V tomto článku si vysvetlíme čo je Pip, Bod a Tick.

Obsah článku

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je Pip?

Pip (Percentage In Point) v obchodovaní na burze predstavuje najmenší cenový pohyb finančného inštrumentu. Tento výraz sa najčastejšie používa pri obchodovaní na Forexe. Niektorí obchodníci používajú výraz Tick. Slovo Tick sa viac využíva pri obchodovaní komoditných alebo akciových Futures. Pomocou pipov sa určuje veľkosť spreadu, zisku alebo straty.

Cena všetkých finančných inštrumentov sa kótuje na určitý počet desatinných miest. Pri menových pároch sú to štandardne 4 alebo 5 desatinné miesta. Štvrté desatinné miesto predstavuje Pip. Piate desatinné miesto predstavuje desatinu pipu. Tieto desatiny pipu nazývame body. Jeden Pip predstavuje 10 bodov.

Pozrime si to na názornej ukážke z obchodnej platformy.

Ukážka pipu, ticku v metatarder 4
Aktuálna cena na menovom páre GBP/USD v obchodnej platforme MetaTrader 4.

Na obrázku je znázornená aktuálna predajná (Bid) a nákupná (Ask) cena menového páru (GBP/USD) v populárnej obchodnej platforme MetaTrader 4. Rozoberieme si len nákupnú cenu, ktorá je aktuálne 1.40648. Ak by cena vyrástla na úroveň 1.40662, hovoríme, že cena sa pohla o 1.4 pipu alebo o 14 bodov.

Výpočet je nasledovný: 1.40662-1.40648= 14 bodov, 1,4 Pipu

Niektoré menové páry a finančné inštrumenty sú kótované na menej desatinných miest. Napríklad menový pár USD/JPY je kótovaný na 2 – 3 desatinné miesta (napríklad: 92.41). Taktiež sa na dve desatinné miesta kótujú ceny populárnych komodít, akými sú zlato, ropa alebo zemný plyn.

Pozrite si video, v ktorom sa dozviete čo je Pip na praktických príkladoch.

Online Tick alebo Pip kalkulačka

Aby ste si mohli hodnotu jedného pipu vypočítať čo najrýchlejšie, využite našu Pip kalkulačku. Pomocou našej kalkulačky jednoducho a rýchlo zistíte hodnotu jedného pipu alebo ticku na finančných inštrumentoch ako sú:

  • menové páry – medzi populárne menové páry patrí EUR/USD (euro – americký dolár), GBP/USD (britská libra – americký dolár) alebo USD/JPY (americký dolár – japonský jen).
  • komodity – hodnotu jedného Ticku si môžete vyrátať aj na rope (US Brent Crude Oil) alebo na zemnom plyne (Natural Gas).
  • akcie – v Tick kalkulačke nájdete svetové americké spoločnosti akými sú Apple, Facebook alebo Google.
  • indexy – hodnotu jedného bodu si môžete vyrátať na americkom akciovom indexe S&P 500 alebo nemeckom DAX.
  • kryptomeny – medzi najpopulárnejšie kryptomeny patrí Bitcoin.

Ako používať Pip kalkulačku?

Používanie kalkulačky je veľmi jednoduché.

  1. V položke  “Select Currencies or Assets” si vyberiete finančný inštrument.
  2. V ďalšom bode “Input Trade Size” zadáte veľkosť obchodnej pozície (príklad: 1 lot 100 000$, 1 mini lot – 0.1 lot 10 000$, 1 mikro lot – 0.01 lot = 1 000$).
  3. Pre výpočet kliknete na tlačidlo “Calculate”
  4. Hodnotu pipu uvidíte v sivom rámčeku “Pip Value (USD)”. Výsledok sa zobrazí na 4 desatinné miesta v amerických dolároch (USD). Napríklad na menovom páre EUR/USD je hodnota pipu 10$ pri objeme 1 lotu. V tejto kalkulačke sa výsledok zobrazí ako $10.0000.
  5. V sekcii “Required Margin (USD)” sa zobrazí potrebná marža pri použití finančnej páky (leverage) 1:400.

Automatická Pip kalkulačka v obchodnej platforme

Niektorí kvalitní brokeri ponúkajú pre svojich klientov obchodné platformy, v ktorých sa automaticky zobrazuje hodnota Pipu alebo Ticku. Jedným z takýchto brokerov je XTB. V ukážke môžeme vidieť screen z profesionálnej obchodnej platformy xStation od brokera XTB.

Co je pip, tick, bod - ukážka z platformy xStation
Otvorené okno novej objednávky v obchodnej platforme xStation.

V obchodnej platforme xStation je implementovaná funkcia zobrazenia hodnoty pipu. Hodnota jedného pipu sa automaticky prepočítava podľa veľkosti objednávky a typu vybraného finančného inštrumentu. V ukážke máme otvorené okno novej objednávky na menovom páre EUR/USD. Na tomto trhu pri objeme 1 Lotu je hodnota pipu 8€.

Nižšie sme si nastavili Stop Loss a Take Profit pokyn. Stop Loss sme nastavili na 5 pipov čo predstavuje hodnotu 5 x 8€ = 40€. Take Profit sme si nastavili na 15 pipov, čo činí sumu 15 x 8€ = 120€. Takto implementová pip kalkulačka v obchodnej platforme je skvelým pomocníkom pri zadávaní obchodného pokynu. Obchodník tak získa okamžitý prehľad o hodnote pipu, potencionálneho zisku alebo straty.

Viac informácií o platforme xStation a brokerovi XTB si môžete prečítať v našej recenzii.

Páčil sa Vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o obchodovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

Ohodnoť tento článok

Čo je Pip, Bod a Tick?
4.7 (93.57%) 28 vote[s]
zdielaj článok obchodujte čo je pip a tick

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku