Pasívne a dividendové investičné stratégie

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Pasívne a dividendové investičné stratégie

Pasívne a dividendové investičné stratégie

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Pasívne a dividendové investovanie môže byť relatívne nenáročný spôsob, ako preniknúť na akciový trh. Zistite, čo je to pasívne investovanie, ako fungujú dividendy, a naučte sa, ako implementovať pasívne investičné stratégie do svojho portfólia.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií z celého sveta.

Obsah

Úvod

Mnoho začínajúcich investorov je zahltených informáciami o investičných stratégiách a aktívach. Investovanie na akciových trhoch nemusí byť časovo náročné.

Pasívne a dividendové investičné stratégie sú zaujímavou voľbou pre tých, ktorí sa chcú dostať na finančné trhy, ale nechcú venovať dlhé hodiny štúdiu a správe svojich prostriedkov.

investori analyzujú grafy
Investori analyzujú grafy.

Čo je pasívne investovanie?

Pasívne investovanie spočíva v minimálnom počte nákupov a predajov. Investori, ktorí uplatňujú tento prístup, obvykle preferujú nástroje, ako sú akcie a indexy, ktoré kopírujú výkonnosť širšieho akciového trhu.

Pasívni investori sa vyznačujú prístupom „kúp a drž“ a ich cieľom je dosahovať dlhodobé zisky. Ignorujú krátkodobé výkyvy na finančných trhoch a snažia sa investície držať cez niekoľko ekonomických cyklov.


Historicky akcie dosahovali výnosy, ktoré prekonávajú infláciu, a preto sa ich niektorí investori snažia využiť ako súčasť pasívnej investičnej stratégie.

ikona info
„Ak vlastníte akcie úžasnej firmy s úžasným vedením, tak ideálna dĺžka držania akcií je navždy.“ (Warren Buffet)

Čo sú dividendové výnosy?

Dividendový výnos je percentuálnym vyjadrením výšky dividend vyplácaných spoločnosťou vo vzťahu k aktuálnej cene jej akcií. Keď dividenda na akcii spoločnosti rastie alebo cena jej akcie klesá, dividendový výnos sa zvyšuje a naopak.

Dividendové výnosy sú jednoduchou metrikou, ktorá hrá kľúčovú úlohu v každej dividendovej investičnej stratégii.

Dividendový výnos = výška dividendy na akciu / cena akcie.

ikona tip
Ak do svojho portfólia zaradíte dividendové tituly, môže vám to pomôcť zaistiť si pasívny príjem, ktorý vám pomôže dosiahnuť finančnú nezávislosť.

Výplata dividend obvykle prebieha kvartálne. Je to na rozhodnutí každej spoločnosti, takže sa v praxi stretnete aj so spoločnosťami, ktoré dividendy vyplácajú mesačne alebo ročne.

Ak chcete vedieť, kedy vypláca dividendu spoločnosť z vášho portfólia, využite dividendový kalendár.

Ako začleniť pasívne investovanie do portfólia?

Medzi jeden z najjednoduchších spôsobov pasívneho investovania je pravidelný nákup ETF, napríklad toho, ktorý sleduje výkonnosť indexu S&P 500. To je index, ktorý sleduje 500 najväčších spoločností kótovaných na amerických burzách.

Obchodovanie indexov S&P 500
S&P 500 a ďalšie americké akciové indexy sa obchodujú aj na najväčšej americkej burze NYSE.

Mnohé z týchto spoločností sú nadnárodné korporácie, takže poskytujú pomerne dobrú expozíciu voči svetovému akciovému trhu. Medzi spoločnosti, ktoré tu môžete nájsť, patria napríklad Microsoft a Procter & Gamble.

A práve burzovo obchodované fondy (ETF) sú obľúbeným nástrojom pasívnych investorov. Ide o jednoduchý spôsob, ako lacno a efektívne získať expozíciu v mnohých aktívach, ktoré obvykle majú nejakého spoločného menovateľa (sektor, krajina, investičný nástroj).

Stačí vám tak mať všeobecnú predstavu o tom, čo by podľa vás mohlo rásť a nemusíte sa zaoberať výberom jednotlivých aktív. Ak ste napríklad presvedčení o tom, že makroekonomické faktory budú nahrávať japonským akciám, môžete zvážiť nákup iShares MSCI Japan ETF.

Alternatívou môžu byť predpripravené tematické portfóliá, ktoré sú aktívne spravované. Napríklad ak ste presvedčení o tom, že je naša budúcnosť v obnoviteľných zdrojoch energie, môžete vybrať zodpovedajúce smart portfólio.

Stratégia pasívneho investovania

Pasívne investovanie je obvykle populárnejšie medzi tými investormi, ktorí majú čas nechať prostriedky rásť a predpokladajú dlhodobý horizont investície.

Trhy podliehajú prirodzeným ekonomickým cyklom, ale v dlhodobom horizonte historicky vždy rástli.

Pokiaľ nedodržíte zásady money manažmentu a budete okolnosťami tlačení do uzavretia pozícií, môže sa stať, že trh práve bude v nevýhodnej fáze cyklu a vy budete musieť pozíciu predať so stratou alebo minimálne s oveľa menším ziskom..

Zložené úročenie

Ďalším aspektom, ktorý hovorí pre dlhodobé držanie investičných pozícií, je efekt zloženého úročenia.

Inými slovami situácia, kedy sa vám úročia už pripísané zisky. Tento efekt funguje podobne ako valiaca sa snehová guľa, a keď mu dáte priestor, môže vám priniesť zaujímavé zhodnotenie.

ikona info
„Zložené úročenie je ôsmy div sveta. Kto mu rozumie, zarába na ňom, kto mu nerozumie, ten ho platí.“ (Albert Einstein)

Hedging stratégií pasívneho investovania

Jedným z najväčších strašiakov pasívneho investora je trhové riziko. Ide o nevyhnutnú súčasť investovania, ktorú možno potenciálne zmierniť tým, že vaša stratégia bude mať dostatok času na prekonanie trhových poklesov.

premyslená pasívna investícia
Sú tu však aj iné spôsoby, ako sa proti tomuto riziku zaistiť. Pár všeobecne známych vám predstavíme nižšie.

Opcie

Opcie sú finančné deriváty, ktoré dávajú držiteľovi právo (nie však povinnosť) kúpiť alebo predať podkladové aktívum k určitému budúcemu dátumu. Investori za nákup opcií platia prémiu, ktorá je vcelku podobná poistnému platenému za bežný majetok, ako je dom alebo auto.

Pokiaľ ceny porastú a trhové riziko sa nenaplní, výnosy z pasívneho príjmu snáď vyrovnajú náklady na nákup opcií, ktoré ste nakoniec neuplatnili.

ikona tip
S finančnými derivátmi sú obvykle spojené ďalšie poplatky. Preto vyberajte takého brokera, ktorý ich jasne a zrozumiteľne uvádza na svojom webe.

VIX Index

Index VIX, známy tiež ako index chamtivosti a strachu, meria volatilitu finančných trhov. Má tendenciu stúpať v obdobiach neistoty, čo je typicky vtedy, keď dochádza k poklesu ceny obvyklých pasívnych investičných portfólií.

Futures na VIX môžete nakupovať a predávať rovnako ako akýkoľvek iný finančný nástroj. Prostredníctvom pozície v indexe VIX je možné zmierniť dopady poklesov na trhu a investorom tak zaistiť určitú ochranu ich pasívnych investícií.

Takú pozíciu môžeme považovať za formu hedgingu proti širšej trhovej korekcii.

Defenzívne aktíva

Na finančných trhoch môžete nájsť aktíva, ktoré síce obvykle nežiaria počas býčieho trhu, ale pokiaľ ostatné trhy klesajú, tak si svoju cenu držia, alebo dokonca zaznamenávajú rast. Tieto tzv. defenzívne aktíva vám môžu pomôcť vyvážiť vaše investičné portfólio.

Medzi také aktíva môžeme zaradiť defenzívne akcie, ktoré môžete nájsť napríklad v sektore zdravotníctva a verejných služieb. Hľadať môžete aj medzi inými triedami aktív.

Typickým defenzívnym aktívom z triedy komodít je zlato.

Výhody pasívneho investovania

Za rastúcou popularitou pasívneho prístupu k investovaniu je niekoľko dobrých dôvodov:

  • výhody dividendovej stratégieVstavaná diverzifikácia – pokiaľ kupujete celý index alebo širší ETF, tak v jednej transakcii získate malú pozíciu v množstve jednotlivých aktív.
  • výhodyPohodlie – cena ETF sa vyvíja v reálnom čase, podobne ako pri akciách, a môžete s nimi obchodovať kedykoľvek je otvorená burza.
  • ikona výhodyNáklady – nízke poplatky za správu a minimálne riziko prehnaného obchodovania znamenajú všeobecne nižšie poplatky za obchodovanie.
  • ikonka ánoJednoduchosť – aj keď ste začiatočníkom, môžete relatívne rýchlo implementovať pasívnu investičnú stratégiu, ktorá vám umožní zarábať od začiatku a nabrať cenné skúsenosti.

Pasívne investovanie je možné tiež dobre kombinovať s ostatnými stratégiami.

Niektorí investori držia časť svojho kapitálu v pasívnych investíciách, ktoré kopírujú výkonnosť širšieho trhu, a s inou časťou svojich prostriedkov sa snažia do portfólia kúpiť „hviezdne akcie“, ktoré trhy porazia.

Nevýhody pasívneho investovania

Pri porovnaní pasívneho a aktívneho investovania spočíva hlavná nevýhoda v nákladoch obetovaných príležitosti.

Pasívna stratégia síce ponúka jednoduchší a časovo menej náročný prístup, ale vždy existuje možnosť, že ak by ste venovali čas výberu jednotlivých aktív, a podarilo sa vám identifikovať tie nadpriemerné, dosiahli by ste vyššie zisky.

Zároveň je nutné mať na pamäti trhové riziko, ktoré je v investičnom svete všadeprítomné, a ani táto stratégia vám nezaručí, že o svoje peniaze neprídete.

ikona tip
Než implementujete novú investičnú stratégiu na svoj reálny účet, odporúčame ju bezpečne vyskúšať na demo účte.

Zhrnutie

Pasívny prístup k investovaniu je vhodný pre ľudí, ktorí chcú výkonnosť trhu sledovať, a nie ju prekonávať. Ak hľadáte pohodlnú a nákladovo efektívnu cestu, ako zhodnotiť svoje financie, môže to pre vás byť zaujímavý prístup.

Dokonca aj aktívnym obchodníkom sa môže vyplatiť vyčleniť časť svojho kapitálu do pasívnych investičných stratégií. Či už to budete brať ako určitú protiváhu k svojmu aktívnemu obchodovaniu, alebo ako alternatívu k držaniu hotovosti, môže vám pomôcť získať niečo navyše.

Samozrejme pamätajte na to, že žiadna investícia nie je dokonalá. Vždy budete podstupovať určité riziko. Preto aj keď pasívna investičná stratégia patrí medzi tie konzervatívnejšie, nikdy neinvestujte prostriedky, ktoré si nemôžete dovoliť stratiť.

Časté otázky

Kedy je najlepšie začať s pasívnym investovaním?

Teoreticky je najlepší moment na realizovanie investície chvíľa, kedy je trh na svojom aktuálnom minime. Časovanie trhu je však naozaj náročná disciplína a dokonalí v nej nie sú ani profesionáli.

Preto by mohlo byť lepšie začať investovať hneď, keď máte dostatok voľných prostriedkov, a investovať pravidelne. Tým budete schopný spriemerovať nákupnú cenu svojich investícií a vyhnete sa riziku, že nakúpite iba v čase, keď je trh najvyššie.

Ako spoľahlivé sú dividendové prognózy?

To záleží na danej spoločnosti. O výplate dividend rozhoduje iba spoločnosť a nejedná sa o povinnosť. Avšak niektoré spoločnosti, ako napríklad Shell, majú za sebou dlhú históriu vyplácania dividend.

Akákoľvek významná zmena tohto prístupu by pravdepodobne znamenala silnú kritiku existujúcich akcionárov a aspoň krátkodobý pokles hodnoty akcií. Hoci budúce dividendy nie sú garantované, dlhá história vyplácania dividend a záujmy kľúčových akcionárov zvyčajne stačí na to, aby spoločnosti odradili od náhlych zmien dividendovej politiky.

Prečo je pasívne investovanie stále populárnejšie?

Nie každý má ambície stať sa odborníkom na výber akcií. Množstvo investorov, ktorí sa o to snažia, môžu zistiť, že im chýbajú potrebné zručnosti, aby prekonali výkonnosť trhu.

Pasívne investovanie ponúka pohodlný a nákladovo efektívny spôsob, ako sa dostať k zaujímavým ziskom alternatívnou cestou. S rozvojom obchodných platforiem môže túto stratégiu využiť takmer každý, kto má pripojenie na internet.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií z celého sveta.

Váš kapitál je spojený s rizikom.

 
Upozornenie:

  • Tieto informácie majú iba vzdelávací účel a nemali by sa považovať za investičnú radu, osobné odporúčania, ponuku na kúpu alebo predaj, žiadosť o kúpu alebo predaj akýchkoľvek finančných nástrojov.
  • Tento materiál bol vytvorený bez ohľadu na akékoľvek konkrétne investičné ciele alebo finančnú situáciu a nebol pripravený v súlade s právnymi a regulačnými požiadavkami na podporu nezávislého prieskumu. Všetky odkazy na minulú výkonnosť finančného nástroja, indexu alebo investičného balíčka nie sú a nemali by byť považované za spoľahlivý ukazovateľ budúcich výsledkov.
  • eToro a uspesnynaburze.sk nedávajú žiadne záruky za presnosť alebo úplnosť obsahu tohto sprievodcu a nepreberajú v tomto smere žiadnu zodpovednosť. Pred poskytnutím akéhokoľvek kapitálu sa uistite, že poznáte riziká spojené s obchodovaním. Nikdy neriskujte viac peňazí, než koľko ste ochotný stratiť.

 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok o burze

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku