Recenzia MAXI sporenia – Váš kľúč k pasívnemu investovaniu

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Recenzia MAXI sporenia – Váš kľúč k pasívnemu investovaniu

Recenzia MAXI sporenia – Váš kľúč k pasívnemu investovaniu

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 1. marca 2024

Ako si najlepšie zabezpečiť svoju finančnú budúcnosť, aby ste sa vyhli komplikovaným investičným stratégiám a neustálemu sledovaniu trhu?

Odpoveď je jednoduchá – pasívne investovanie do ETF fondov. Je to efektívna metóda, pri ktorej vkladáte svoje peniaze do diverzifikovaných portfólií.

Preto sme vytvorili konkrétne investičné riešenie s názvom – MAXI sporenie. V nasledujúcich riadkoch recenzie sa dozviete všetko, čo o našom investičnom produkte potrebujete vedieť, aby ste mohli najlepšie investovať svoje peniaze a dosiahnuť svoje finančné ciele.

Obsah článku

Čo je to MAXI sporenie

Je to náš exkluzívny investičný produkt, ktorý umožňuje pravidelné dlhodobé investovanie do rôznych ETF fondov.

Náš produkt je založený na pasívnom investovaní. Hlavnou úlohou pasívneho investovania je kopírovanie cien vybraných trhových indexov (napríklad S&P 500, NASDAQ alebo DAX) pomocou ETF fondov.

ikona info
MAXI sporenie dokážeme vytvoriť na mieru podľa potrieb a požiadaviek klienta.

Základné údaje sporenia

Pozrite si základné údaje nášho investičného produktu v prehľadnej tabuľke.

Produkt
Registrácia v NBS
Ponuka fondov
akciové, dlhopisové, ETF
Poplatky
Vstupný poplatok, poplatok za správu a poplatok za nákup
Mena účtu
EUR, USD, CZK
Minimálna investícia
Od 30 €
Spôsoby investovania
Jednorazové aj pravidelné investovanie
Možnosti vkladu / výberu
Bankový prevod
Zákaznícka podpora
E-mailom alebo telefonicky (24 hodín denne, 7 dní v týždni)
Mobilná aplikácia
ikonka - áno

Čo je ETF?

ETF (Exchange Traded Fund) je pasívne riadený fond, ktorý je obchodovaný na burze.

Tento fond sleduje určité podkladové aktívum a kopíruje jeho cenový pohyb. Exchange Traded Fund môže kopírovať rôzne finančné inštrumenty ako sú akcie, indexy, dlhopisy, komodity a mnoho ďalších.

Vo videu sa dozviete, ako funguje ETF.

Ako ETF fondy fungujú?

Princíp fungovania spočíva v tom, že fond nakúpi vybrané podkladové aktívum a vydá na to svoje vlastné akcie (podiely). Tieto podiely potom môžu investori nakúpiť na akciovej burze.

Príklad

Povedzme, že chcete investovať do akciového indexu S&P 500. S&P 500 je americký akciový index, ktorý sa skladá z 500 akcií najväčších spoločností v USA.

Pokiaľ by ste chceli vytvoriť portfólio, ktoré by bolo podobné indexu S&P 500, potrebovali by ste nakúpiť akcie 500 spoločností, ktoré by dokopy stáli niekoľko tisíc eur.

Ďalšiu nemalú sumu by ste zaplatili na poplatkoch za nákup akcií. Následne by ste museli časom sledovať zmeny v indexe a upravovať ho.

Táto možnosť investovania je finančne a časovo veľmi náročná.

Obchodovanie etf na burze nyse SDPR S&P 500
Akcie indexového fondu iShares Core S&P 500 sa primárne obchodujú na americkej burze NYSE.

Vhodným riešením je nákup podielu v ETF fonde iShares Core S&P 500, ktorý celú prácu vykoná za vás, pretože tento ETF fond vlastní akcie všetkých spoločností z indexu S&P 500.

Výhody a nevýhody investovania do ETF

Pasívne investovanie do ETF fondov ma tieto výhody:

  • Nízke poplatky – Poplatok za správu indexových fondov sa bežne pohybuje okolo 0,5 – 1 % ročne. Pričom poplatky pri klasických podielových fondoch sa vedia vyšplhať až na úroveň 2 -3 %.
  • Diverzifikácia –  ETF sú zložené z veľkého počtu akcií, dlhopisov, či iných aktív. Napríklad: ak si nakúpite ETF, ktoré kopíruje index S&P 500, tak sa vaša investícia rozdelí do 500 akcií najväčších akciových spoločností z USA.
  • Daňová efektivita – Ak vlastníte ETF fondy aspoň jeden rok, neplatíte z nich žiadnu daň zo zisku. Inak povedané sú oslobodené od daňovej povinnosti. Pričom, ak investujete do klasických podielových fondov, zaplatíte daň z kapitálových výnosov 19 %.
  • Nízka vstupná investícia – Väčšina podielových fondov vyžaduje vysokú minimálnu investíciu. Do indexových fondov môžete investovať už od 10 €.
  • Dividendy – Množstvo indexových fondov má vo svojom portfóliu spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendy. Niektoré fondy tieto dividendy reinvestujú, čím sa zvýši vaša investícia. Ďalšie ETF fondy tieto dividendy automaticky pripíšu na váš investičný účet.

Nevýhodou investovania do indexových ETF fondov je pasívna správa majetku. Pokiaľ trhový index zaznamená stratu, tak sa to rovnako prejaví na vašej investícii.

Akciové trhy (indexy) zo štatistického hľadiska väčšinu času rastú. Preto sa investícia do indexových fondov odporúča hlavne z dlhodobého hľadiska, kedy historický výnos indexov hrá v náš prospech.

ETF fondy naberajú na popularite

Na Slovensku sú ETF fondy mimoriadne preferovaným a často vyhľadávaným investičným nástrojom. Najmä kvôli oslobodeniu od dane z výnosov, pokiaľ svoju investíciu držíte dlhšie ako 1 rok.

Veľkou výhodou pasívneho investovania je, že je veľmi lacné. Priebežné poplatky, ktoré sa platia za správu, sú rádovo iba v desatinách % ročne. Navyše výnosy z ETF fondov posledné roky prekonávajú aj výnosy z podielových fondov.

Vďaka tomu sa ETF fondy stávajú jedným z najpopulárnejších pasívnych investičných nástrojov.

Zhodnotenie investície
Niet pochýb, že ak dlhodobo investujeme do ETF fondov tak je veľký predpoklad, že nám dokážu zhodnotiť svoju investíciu nad úroveň inflácie.

Prečo sa oplatí investovať do MAXI sporenia

MAXI sporenie je založené na princípe zloženého úročenia, o ktorom sa A.Einstein vyjadril ako o ôsmom dive sveta.

ikona žiarovka
Tento princíp je jednoduchý. Vaše investované peniaze sa úročia (zhodnocujú), pričom úrok (zisk) ostáva na vašom účte a rovnako sa zhodnocuje. Hovoríme tomu aj efekt snehovej gule.

Čiže po roku, čo investujete svoje financie sa zhodnocuje aj úrok, ktorý ste nadobudli, z neho sa následne zhodnocuje ďalší úrok atď.

Jednoducho povedané nechávate úročiť financie, ktoré vám vaša investícia vyniesla.

Príklad zloženého úročenia

Pri investícií 1 000 € s úrokom 5 % (miera zhodnotenia) získate výnos za prvý rok 50 €. Tento výnos sa pripočíta k vášmu vkladu a nasledujúci rok sa už úročí (5 % úrokom – mierou zhodnotenia) suma 1 050 €.

Aj pri tomto princípe platí, že čím dlhšie necháte vaše investície pracovať, tým vyššie zhodnotenie vám prinesú. Výška výnosu závisí nielen od vkladu ale aj od miery zhodnotenia (úroku). Čím je vyššie zhodnotenie, tak tým skôr uvidíte zložené úročenie.

Priemerovanie ceny investície

Ďalším dôležitým princípom MAXI sporenia je Cost average effect (po slovensky priemerovanie ceny).

Cost average effect je investičná stratégia, pri ktorej investor pravidelne (napr. raz za mesiac) investuje pevnú sumu peňazí do konkrétneho aktíva bez ohľadu na kolísanie jeho ceny (volatilitu). Cieľom tejto stratégie je znížiť vplyv volatility trhu na celkovú investíciu rozložením nákupu aktív v čase.

Vďaka princípom, ktoré sme opísali vyššie je MAXI sporenie veľmi výhodným spôsobom, ako investovať svoje peniaze.

Kedy je najlepšie začať so sporením

Odpoveď je veľmi jednoduchá – “Najlepšie už dnes!”, pretože čím neskôr začnete, tým viac musíte mesačne sporiť pre dosiahnutie rovnakého cieľa.

Ukážka vplyvu času na investíciu
Príklad vplyvu času na investíciu, pokiaľ by ste v 65 rokoch chceli mať nasporených 200 000 € (pri výnose 8 % ročne).

Popis investičných produktov a služieb

MAXI sporenie funguje na platforme od spoločnosti European Investment Centre (EIC). Táto platforma umožňuje a sprístupňuje investorom širokú škálu rôznych aktív zahraničných správcov.

Vďaka platforme EIC vám môžeme vytvoriť investičné portfólio na mieru alebo môžete investovať do pripravených ETF portfólií, ktoré vytvorili naši investiční špecialisti.

ETF portfólio na mieru

V ponuke EIC nájdeme 2 000 fondov z celého sveta. Môžeme vám preto vytvoriť investičné portfólio na mieru, presne podľa vašich predstáv a požiadaviek.

Stačí nás kontaktovať a dohodneme si konzultáciu zdarma.

Investičné ETF portfólia

Pokiaľ nechcete tápať v obrovskej ponuke cenných papierov, naši investiční špecialisti vytvorili vyvážené investičné ETF portfólia.

Do týchto portfólií môžete investovať už od sumy 30 € mesačne. Naše portfólia sa skladajú z mixu ETF fondov a klasických podielových fondov.

V ponuke nášho MAXI sporenia sa nachádzajú 4 ETF portfólia.

Balanced ETF

Balanced ETF je zmiešané dlhopisovo – akciové pasívne investičné portfólio, ktoré tvorí 5 fondov s rovnakým zastúpením. Pomer akciovej a dlhopisovej zložky portfólia je 40:60 v prospech akcií.

Sporenie do portfólia balanced
Popis investičného portfólia – Balanced.

Dynamickú časť portfólia tvoria tri akciové ETF fondy kopírujúce svetové indexy pre USA, európsky a ázijský trh.

Konzervatívnejšiu časť portfólia dotvárajú dva dlhopisové ETF fondy investujúce do stoviek vládnych dlhopisov najvyspelejších krajín sveta či korporátnych dlhopisov.

Balanced ETF ponúka investorom bezpečné výnosy z dlhopisov a tiež aj potenciálne vyšší výnos z akcií.

ETF Klasik

ETF Klasik je tradičné pasívne portfólio, v ktorom sa investícia delí medzi tri hlavné svetové akciové indexy. Investor má istotu, že jeho investícia bude rásť rovnakým tempom ako tieto akciové trhy.

Popis investičného ETF portfólia - Klasik
Popis investičného portfólia – Klasik.

Portfólio je dobre diverzifikované a investor sa tak spolupodieľa na výnosoch najväčších akciových spoločností, primárne pôsobiacich vo vyspelých častiach sveta, tzv. “developed markets.”

Investičné portfólio je určené investorom, ktorí majú pred sebou dlhý investičný horizont, pričom investícia je alokovaná do najväčších a najznámejších akciových firiem na svete.

Zaujímavosťou je fakt, že investičný nástroj MSCI World ETF, použitý aj v portfóliu ETF Klasik, nájdeme aj v slovenskom dôchodkovom systéme, konkrétne v indexových fondoch II. a III. dôchodkového piliera.

ETF Dynamik

ETF Dynamik ponúka investorovi okrem investovania do hlavných svetových indexov vyspelých akciových trhov USA a Európy aj rozvíjajúci sa ázijský trh či technologické firmy z indexu NASDAQ 100.

Popis investičného sporenia - Dynamik.
Popis investičného portfólia – ETF Dynamik.

Je vhodné pre dynamického investora, ktorý nemá averziu voči riziku a akceptuje vyššiu volatilitu, prípadne má pred sebou dostatočne dlhý investičný horizont.

ETF Dynamik je dobre geograficky diverzifikované, rýdzo akciové portfólio, ktoré má predpoklady a potenciál doručiť investorom zaujímavý priemerný výnos. Pasívne investičné portfólio sa vyznačuje väčším podielom technologických firiem.

ikona žiarovka
ETF Dynamik patrí medzi najobľúbenejšie investičné portfólio z celej ponuky MAXI Sporenia.

Optimal ETF

Optimal ETF je rýdzo akciové pasívne investičné portfólio, ktoré má optimálny pomer akcií spoločností s malou, strednou a veľkou trhovou kapitalizáciou.

Najväčšiu váhu v portfóliu majú akcie firiem s veľkou trhovou kapitalizáciou, tzv. „large cap” firmy.

Popis investičného portfólia - Optimal.
Popis investičného portfólia – Optimal.

Investičné portfólio, ktoré obsahuje z menšej časti akcie malých a stredných spoločností poskytuje investorom v dlhodobom investičnom horizonte potenciálne vyššie priemerné zhodnotenie, a to pri stále akceptovateľnej miere rizika.

Historická výkonnosť fondov

Našim najpopulárnejším portfóliám MAXI sporenia, o ktorých sme si hovorili v predchádzajúcej kapitole, sa za posledných 13 rokov darilo takto:

Graf výkonnosti fondov maxi sporenia
Graf výkonnosti fondov MAXI sporenia.

Na základe backtestu výkonnosti sme sa dozvedeli, že naše najobľúbenejšie portfólio ETF Dynamik, zarobilo za posledných 15 rokov v priemere 12,4 % ročne (už po odpočítaní priebežných poplatkov).

Poplatky

V rámci nášho MAXI sporenia sa účtujú veľmi nízke poplatky.

Pre lepšiu prehľadnosť si ich uvedieme v tabuľkách nižšie a zároveň aj porovnáme s inými spoločnosťami na trhu.

Typ poplatkuVýška poplatku
Vstupný poplatokOd 0 €
Poplatok za realizovanie transakcie0,2 % z investície
Výkonnostný poplatok0 €
Správcovský poplatokOd 0,5 % ročne z hodnoty portfólia
Poplatok za ukončenie investície0 €
Poplatok za úschovu cenných papierov0,05 % ročne z hodnoty portfólia + DPH

Ďalšie poplatky

V tejto tabuľke nájdete informácie o poplatkoch za vklad, výber peňazí a vedenie investičného účtu.

SlužbaVýška poplatku
Vklad peňazí0 €
Výber peňazí0 €
Poplatok za založenie účtu0 €
Poplatok za zrušenie účtu0 €

Porovnanie MAXI sporenia vs. Amundi a Slovenská Sporiteľňa

S naším MAXI sporením ste sa už oboznámili. Prinášame vám aj užitočné porovnanie so Slovenskou sporiteľňou a Amundi, ktorých si v skratke predstavíme:

  • Slovenská sporiteľňa (skratka SLSP) patrí medzi najobľúbenejšie banky na Slovensku. Spoločnosť ponúka možnosť pravidelného investovania širokej verejnosti, vďaka mobilnej aplikácií George.
  • Amundi patrí medzi najväčších správcov aktív na svete. Spoločnosť sa zaoberá správou aktív retailových a privátnych klientov, ale aj inštitucionálnych investorov
MAXI sporenie logoSlovenská sporiteľňa logoamundi recenzia logo
Minimálna investícia30 €10 €20 €
Spôsoby investovaniaJednorázové aj pravidelné investovanieJednorázové aj pravidelné investovanieJednorázové aj pravidelné investovanie
Daňová povinnosťNieÁno (len pri niektorých fondoch)Áno (len pri niektorých fondoch)
Fondy v ponukeAkciové, dlhopisové, ETFAkciové, dlhopisové, ETFAkciové, dlhopisové, ETF
Vstupný poplatokOd 0 %1,80 % (0 % pri sporení dlhšom ako 3 roky)1,5 – 5 %
Manažérsky poplatokOd 0,5 % ročne0,15 – 1,65 % ročne0,5 – 1,2 % ročne
Výkonnostný poplatokNieNie10 % (len pri niektorých fondoch)
Mobilná aplikácia
grafy fondov
výkonnosť portfólií
ikonka

Vklad a výber peňazí

MAXI sporenie vám ponúka vklad a výber peňazí z vášho investičného účtu bez poplatkov.  Vkladať a vyberať peniaze z účtu môžete prostredníctvom bankového prevodu.

  • Pri vklade peňazí platobné údaje nájdete v uzatvorenej zmluve o sporení.
  • Výber peňazí trvá zvyčajne jeden až dva pracovné dni.

Zákaznícka podpora

Pre našich klientov je k dispozícií odborná zákaznícka podpora, ktorá je pripravená vyriešiť akýkoľvek problém so sporením.

Môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu alebo telefonicky.

Výhody a nevýhody MAXI sporenia

Ako každý investičný produkt, aj naše sporenie má silné stránky, ale samozrejme nájdu sa aj tie slabšie.

Pozrite si hlavné výhody a nevýhody MAXI sporenia.

Výhody

  • výhody ikonaNižšie poplatky za investovanie ako u väčšiny populárnych fondov
  • ikonka ánoCelým procesom založenia sporenia vás prevedieme
  • ikonka ánoInvestičné portfólia sa vytvárajú na mieru klientovi
  • maxi sporenie recenziaV ponuke ETF fondy z celého sveta
  • ikonka skúsenostiMožnosť pravidelnej investície (už od 30 €) jednoducho cez bankový prevod
  • pasívne investovanieZákaznícka podpora v slovenčine 24 hodín denne, 7 dní v týždni

Nevýhody

  • Nevýhody obchodovaniaVyššie poplatky za investovanie ako cez brokera
  • recenzia a skúsenostiInvestičný účet si potrebujete vytvoriť cez finančného sprostredkovateľa (čo zabezpečujeme my)

Skúsenosti s MAXI sporením a recenzie klientov

Pasívne investovanie do ETF fondov cez MAXI sporenie využíva čoraz viac ľudí. Pozrime sa, čo na naše investičné sporenie hovoria klienti.

1)

Recenzia klienta Gabriela.

2)

Skúsenosti Evy s MAXI sporením.

Záver recenzie

Pasívne investovanie je jedným z najlepších spôsobov, ako si zabezpečiť finančnú budúcnosť v nestabilnom ekonomickom prostredí.

ikona info
MAXI sporenie vám ponúka jedinečnú príležitosť vstúpiť do sveta investovania s finančným produktom, ktorý je jednoduchý, efektívny a podporovaný skúsenými odborníkmi.

Kontaktujte nás

Neváhajte a pripojte sa k nám na ceste k finančnej nezávislosti. Vyplňte kontaktný formulár a budeme vás kontaktovať.

    Meno*:

    E-mail*:

    Správa*:


     
    Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

    zdielaj článok o burze

    O autorovi

    Lukáš Ištvan malá fotka

    Lukáš Ištvan

    Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

    Diskusia k článku

    Zdieľaj tento článok
    Investujte na burze s MAXI sporením