Marža alias Margin – výhodná pôžička od brokera

Úvod » Blog » Slovník obchodníka » Marža alias Margin – výhodná pôžička od brokera

Marža alias Margin – výhodná pôžička od brokera

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Marža predstavuje dôležitú súčasť obchodovania na burze. Vďaka marži a pákovému efektu, dnes môžu obchodníci obchodovať najpopulárnejšie finančné inštrumenty aj s veľmi malým finančným kapitálom. V tomto článku si vysvetlíme čo je marža a čo znamená margin call.

Obsah článku

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je marža?

Marža (po anglicky Margin) predstavuje finančnú čiastku, ktorú obchodník potrebuje mať na účte, aby mohol realizovať plánovaný obchod. Táto finančná čiastka predstavuje určité percento z veľkosti plánovanej obchodnej pozície. Zostávajúcu sumu z veľkosti obchodnej pozície Vám bezúročne požičia Váš broker.

Marža je akási povinná zábezpeka pre otvorenie obchodnej pozície. Pri otvorení obchodnej pozície, táto povinná zábezpeka bude zablokovaná na Vašom obchodnom účte dovtedy, kým Vaša pozícia bude otvorená. Po uzavretí obchodu sa Vám finančná čiastka (marža) odblokuje a môžete s ňou ľubovoľne manipulovať.

Výška marže sa pri každom finančnom inštrumente môže líšiť. Výsledná výška marže závisí od vybraného finančného inštrumentu a veľkosti finančnej páky na obchodnom účte. Výška marže sa automaticky zobrazuje pri zadávaní obchodu v obchodnej platforme.

Príklad: Pri otvorení CFD obchodnej pozície striebra (symbol XAG/USD) v objeme 1 lotu, pri finančnej páke:

  • 1:200 marža (margin) predstavuje 73 €
  • 1:500 marža (margin) predstavuje 30 €
ebook metatrader
xtb ebook metatrader

Výhody a nevýhody maržového obchodovania

Marža je úzko spojená s pákovým efektom pri obchodovaní CFD alebo Futures kontraktov. Pákové obchodovanie, ináč nazývané aj ako maržové obchodovanie, prináša obchodníkom množstvo výhod:

Výhody

  • výhody obchodovania na maržu čo je marža alias marginMožnosť vyššieho zhodnotenia kapitálu – maržové obchodovanie (margin trading) umožňuje obchodníkovi otvárať obchodné pozície v oveľa väčšom objeme ako je výška jeho kapitálu. Pri úspešnom obchode môžete dosiahnuť vyšší zisk než pri klasickom obchodovaní na burze.
  • čo je marginNižšie kapitálové zaťaženie – vďaka nízkym požiadavkám na otvorenie obchodnej pozície, kedy musíte mať na účte len zlomok sumy, môžete začať obchodovať na burze aj s malým finančným kapitálom.
  • ikonka áno čo je maržaDostupnosť – vďaka nízkym požiadavkám na kapitál, môžete obchodovať najpopulárnejšie a najlikvidnejšie finančné inštrumenty na svete (Forex – menový pár EUR/USD, Komodity – ropa, zlato, Kryptomeny – Bitcoin, Indexy – americký akciový index S&P 500 alebo nemecký DAX).

Nevýhody

  • Nevýhody maržeRiziko prehĺbenia straty – maržové obchodovanie môže zväčšiť Váš zisk, ale aj prehĺbiť Vašu stratu, ak sa obchod nevyvíja podľa očakávania. Preto vždy, pri obchodovaní, používajte ochranný Stop Loss pokyn, ktorým si limitujete maximálnu stratu.

Čo je Margin Call?

Margin Call predstavuje oznámenie, ktoré informuje obchodníka o skutočnosti, že hodnota pokrytia obchodnej pozície klesla na nízku úroveň. Toto oznámenie prichádza, ak sa obchod nevyvíja vo Váš prospech a dostávate sa do výraznej straty. Margin Call chráni obchodníka pred stratou celého obchodného kapitálu.

V prípade oznámenia Margin Call obchodník môže vykonať jednu z týchto možností:

  • navýšiť množstvo finančných prostriedkov na svojom obchodnom účte
  • uzavrieť časť alebo všetky svoje obchodné pozície

Pred výzvou Margin Call sa profesionálni obchodníci riadia základným pravidlom money managmentu, ktoré hovorí, aby ste na jeden obchod riskovali približne 1-3% z Vášho obchodného kapitálu. Týmto základným pravidlom si profesionálni obchodníci limitujú svoje straty a nemusia sa obávať neočakávanej vysokej straty. Pre nastavenie maximálnej riskovanej čiastky sa využíva obchodný príkaz Stop Loss.

V obchodnej platforme kvalitného brokera nájdeme funkciu Margin Call pod názvom Stop Out. Funkcia Stop Out chráni obchodníka pred fatálnymi následkami nepoužívania Stoplossu.

Príklad Margin Call

Obchodník uvažuje o nákupe akcií spoločnosti Google. Na svojom účte disponuje kapitálom vo výške 2 750 USD a jeho broker ponúka pri obchodovaní akcií finančnú páku 1:100, pričom marža činí 10%. Obchodník nakúpi akcie spoločnosti Google v objeme 100 000 USD s očakávaním, že cena akcií bude rásť. Pri finančnej páke 1:100 sa na obchodníkovom účte dočasne zablokuje 1 000 USD, čo činí maržu 10% z objemu 100 000 USD.

Po vyhlásení negatívnej fundamentálnej správy začne cena akcií Googlu dramaticky klesať a obchodník sa dostáva do straty.

Tento obchodník pri obchodovaní nepoužíva Stop Loss a dúfa, že cena akcií spoločnosti Google opäť vyrastie. V tomto príklade sa tak nestane a cena akcií spoločnosti Google naďalej klesá. Obchodník má na účte k dispozícii zvyšných 1 750 USD (2 500 USD – marža 1 000 USD = 1 750 USD) aby pokryl aktuálnu stratu.

Cena akcií spoločnosti Google stále klesá a obchodníková strata presiahla 1 750 USD. Stratový obchod začína ukrajovať z hodnoty marže (1 000 USD). Strata sa neustále zvyšuje a úroveň marže dosiahne hranicu 30%. V tom momente sa v obchodnej platforme automaticky aktivuje Stop Out ochranný mechanizmus, ktorý obchodníkovú pozíciu automaticky uzatvorí.

Vďaka skutočnosti, že obchodník nepoužil ochranný Stop Loss pokyn utrpel fatálnu stratu a na účte mu zostala odblokovaná marža v sume 333 USD (zvyšných 30% marže z 1 000 USD).

Môže vás zaujímať: Kompletný sprievodca investovaním do akcií pre začiatočníkov.

Ukážka marže (margin) na obchodnej príležitosti

Poďme sa spoločne pozrieť na obchodnú príležitosť, ktorá sa naskytla na menovom páre EUR/CAD. Obchodná situácia je analyzovaná pomocou nástrojov profesionálnej obchodnej metódy Order Flow.

ukážka obchodu so zameraním na margin - marža
Obchodná príležitosť na trhu EUR/CAD.

8.11.2017 na trhu EUR/CAD sa Euro voči Kanadskému Doláru obchodovalo okolo priemernej ceny 1,4804. Na začiatku londýnskej seansy (9:00 nášho času) sa v oblasti POC začalo realizovať veľké množstvo obchodov, ktoré signalizuje aktivitu „veľkých hráčov“ (banky, fondy, poisťovne …) v trhu. V súlade so svojou obchodnou stratégiou, si náš intradenný obchodník otvoril predajnú obchodnú pozíciu v objeme jedného lotu.

V obchodnej platforme marža, pri použití finančnej páky 1:200, činí 500 €. Táto marža vo výške 500 €, ostane až do uzavretia obchodu zablokovaná na obchodnom účte.

margin call ukážka z platformy cTrader
Ukážka výšky marže v obchodnej platforme cTrader.

Náš intradenný obchodník disponuje obchodným účtom vo veľkosti 10 000 € a v súlade z jeho obchodnou stratégiou na jeden obchod riskuje len 1% zo svojho účtu. Preto ako Stop Loss – hranicu ktorá predstavuje maximálnu možnú stratu, si stanovil cenu 1,4810 čo predstavuje 15 pipov a maximálnu možnú stratu 101,55 €.

Páčil sa Vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o obchodovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

Ohodnoť tento článok

Marža alias Margin – výhodná pôžička od brokera
4.4 (88.8%) 25 vote[s]
zdielaj článok mt4 ebook

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku