Investovanie pre lenivých – ako na to?

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Investovanie pre lenivých – ako na to?

Investovanie pre lenivých – ako na to?

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Postupne stále viac ľudí prichádza na to, že ak si chcú na dôchodku zachovať svoj životný štandard, či ak chcú svojim deťom pripraviť balíček úspor k vstupu do dospelosti, či jednoducho chcú tvoriť a zveľaďovať svoj finančný majetok, tak je potrebné s peniazmi niečo urobiť.

Možností čo by to malo byť je veľa. No ak nechceme peniaze nechať na bežnom účte alebo v prasiatku alebo na inom mieste, kde nám z nich bude inflácia pomaly ujedať, tak vhodným nástrojom na efektívne zhodnotenie svojich financií je investovanie na burze cenných papierov.

Ale čo robiť, keď nemáme čas sa venovať analýzam, vzdelávaniu, sledovaniu trhu a pod.? Nie je investovanie na burze príliš ťažký oriešok? Prípadne, čo ak sme len príliš leniví, no aj tak chceme zhodnocovať svoj majetok a sporiť si na svetlejšie zajtrajšky?

Práve pre takýchto „lenivých“ investorov sme v spolupráci s finančným špecialistom Gabrielom Kundrátom pripravili návod, ako investovať na burze pravidelne, efektívne a s minimálnym úsilím.

Obsah článku

Čo sú to ETF fondy a prečo do nich investovať?

ETF (Exchange Traded Fund) je fond, ktorý je obchodovaný na burze. Ide o typ cenného papiera, kedy presne viete do čoho investujete. ETF fondy majú jednoduchú stratégiu – kopírujú vybraný trhový index. Práve preto nepotrebujú drahých portfólio manažérov a investovanie do nich je teda výrazne lacnejšie.

Vo videu sa dozviete, ako funguje ETF.

Na porovnanie, celková ročná nákladovosť pasívnych portfólií sa vie vmestiť do 1% ročne. Naopak pri aktívne spravovaných fondoch sa celkové priebežné poplatky horko ťažko dostanú pod 2%, no bežná je aj nákladovosť viac ako 2,5% ročne.

Okrem výrazne nižších poplatkov, sú ETF fondy na Slovensku vyhľadávaným investičným nástrojom aj kvôli oslobodeniu od dane z výnosu.

Zaujímavé ale je, že z dlhodobého hľadiska viac ako 90% aktívne spravovaných podielových fondov nedosahuje výkonnosť určitého akciového indexu (napríklad S&P 500). Zatiaľ čo ETF fondy, ktoré skladbu akciového indexu kopírujú, majú rovnaký výnos ako daný index. ETF fondy sú preto ideálnym nástrojom na pravidelné dlhodobé investovanie.

 

Vlastnosti ETF fondov:

  • výhody obchodovania s kryptomenamiOslobodenie od dane – výnos z cenného papiera, ktorý je obchodovaný na regulovanom trhu je oslobodený od dane pri držaní viac ako jeden rok.
  • oplatí sa investovať do BitcoinuNízke poplatky – výrazne nižšie poplatky ako v prípade klasických podielových fondov.
  • výhody fumbi poplatkyTransparentnosť – presné informácie o každom ETF sú ľahko dostupné.
  • výhodaDiverzifikácianákupom jedného ETF dokážete investovať do niekoľkých rôznych akcií, prípadne do celého trhového indexu naraz.
  • výhoda investovania do kryptomienAutomatické preskupovanie portfólia – pri väčšine ETF fondov platí, že akcie firiem, ktorým sa nedarí, sú automaticky nahradené akciami firiem, ktoré dosahujú lepšie výsledky.

Ako na lenivé investovanie?

Ak chcete investovať dlhodobo, pravidelne a efektívne, tak „lenivých“ spôsobov ako si do svojho investičného portfólia zaradiť ETF fondy je na Slovensku niekoľko:

1. Banky

Pravdepodobne najjednoduchšie a zároveň najdrahšie je investovanie cez banku. Banka vám zisk automaticky zdaní a pekne zarobí na poplatkoch, čím vám ukrojí veľkú časť z vašich výnosov. To sa týka aj iných bežných investičných produktov, ktoré sú na trhu.

veľké investičné banky
Najväčšie americké banky.

2. Online Brokeri

ETF fondy môžete nakúpiť aj prostredníctvom brokera. V tomto prípade si potrebujete založiť investičný účet, na ktorý potom vložíte peniaze. ETF fondy si musíte sami vybrať a potrebujete vedieť zadávať objednávky v obchodnej platforme.

3. Pasívne investovanie prostredníctvom finančného poradcu

Komfortný, avšak zároveň oveľa efektívnejší spôsob investovania do ETF fondov je nájsť si profesionála s licenciou, ktorý vám pomôže vybrať vhodné portfólio podľa vašich požiadaviek. A zároveň budete nakupovať cez platformu, ktorá spĺňa všetky potrebné štandardy regulátora NBS.

My našim klientom spravujeme financie cez najlacnejšiu investičnú platformu v strednej Európe a tou je EIC o.c.p., ktorá je členom Garančného fondu investícií. Garančný fond investícií predstavuje najvyššiu formu ochrany klienta pri investovaní na peňažnom a kapitálovom trhu a je dohliadaným subjektom NBS. Klientsky majetok chráni do výšky 50 000€.

investovanie cez finančného poradcu
Skúsený finančný poradca vám efektívne pomôže s nastavením investičného portfólia.

Ako teda začať? Kontaktujte nás a my vám na základe vašich požiadaviek nastavíme investičné portfólio na mieru. Investovať viete už od niekoľkých desiatok eur mesačne.

Vašou úlohou bude len nastaviť trvalý príkaz a peniaze sa pravidelne zainvestujú podľa nastavenej stratégie. Vklady sú však flexibilné. Viete robiť mimoriadne vklady, posielať viac, či v prípade nepriaznivejšej finančnej situácie si urobiť v investovaní prestávku. Takisto viete peniaze kedykoľvek vybrať.

Príklad modelácie: Ako nasporiť 150 000 eur

Nasporiť niekoľko tisíc eur možno znie ako nedosiahnuteľný cieľ. Ale je to naozaj také scifi?

príklad pravidelného sporenia cez monly
Príklad modelácie sporenia 100 € mesačne po dobu 30 rokov.

V našej modelácii sme počítali s dlhým časovým horizontom a to 30 rokov.

Zároveň rátame s realistickým zhodnotením portfólia a to 8% ročne. Pričom napríklad podľa webu investopedia.com je zhodnotenie fondu S&P 500, čo je známy americký index, od 1928 do 31.12.2021 na úrovni 11,82% ročne.

V našom príklade, ak chcete nasporiť 150 000€, je potrebné investovať mesačne 100€.

Začnite s nami spolupracovať


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

ako zdieľaj

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok