Investovanie do kryptomien v 2024 – kompletný sprievodca pre začiatočníkov

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Investovanie do kryptomien v 2024 – kompletný sprievodca pre začiatočníkov

Investovanie do kryptomien v 2024 – kompletný sprievodca pre začiatočníkov

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Kryptomeny sa stávajú čoraz obľúbenejším finančným inštrumentom. Nemôžeme sa tomu ani čudovať, pretože prinášajú so sebou technológiu, ktorá môže zmeniť množstvo odvetví v našom živote. V tomto článku sme pre vás pripravili kompletného sprievodcu investovaním do kryptomien v roku 2024.

Obsah článku

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je kryptomena?

Kryptomena je digitálna mena, ktorá funguje na technológií nazvývanej blockchain. Blockchain je decentralizovaná technológia, ktorá spravuje a zaznamenáva všetky transakcie.

Existuje množstvo technických detailov súvisiacich s technológiou blockchain, ktoré by stáli za preskúmanie, lenže v tomto článku sa chceme venovať hlavne investovaniu. V zásade táto technológia vylučuje sprostredkovateľa (napríklad banku) a umožňuje realizovať transakcie priamo medzi príjemcom a odosielateľom.

Kryptomeny nemožno duplikovať, čo je veľkou výhodou oproti klasickými fiat menami (euro, dolár, libra …). Množstvo „mincí“ v obehu je pevne dané a takto by na kryptomenách nemala vzniknúť inflácia.

Kryptomeny - investovanie a inflácia
Inflácia predstavuje všeobecný rast cien produktov / služieb a znižuje hodnotu meny v priebehu času.

Ako fungujú kryptomeny?

Kryptomeny sa prostredníctvom internetu vymieňajú medzi ľuďmi navzájom, bez použitia sprostredkovateľa, napríklad banky alebo vlády. Sú decentralizované. Žiadna vláda ani banka nekontroluje, ako sa vyrábajú, aká je ich hodnota alebo ako sa vymieňajú.

Kryptomena sa ukladá do digitálnej peňaženky. Na to, aby ste sa mohli prihlásiť do svojej peňaženky, potrebujete súkromný kľúč. Je to jedinečný kód, ktorý získate pri založení kryptopeňaženky.

Digitálne meny fungujú na takzvanej blockchainovej technológii. Blockchain je akýsi verejný záznam všetkých transakcií, ktoré sa kedy udiali. Jednotlivé transakcie sú však anonymné. Všetky transakcie v sieti overujú osoby alebo spoločnosti, ktoré kryptomeny ťažia.

Typy kryptomien

V súčasnosti existuje už niekoľko tisíc kryptomien. Najstaršou kryptomenou je Bitcoin, ktorý bol vytvorený v roku 2009 neznámym človekom, ktorý vystupuje pod menom Satoshi Nakamoto. Bitcoin predstavuje nový typ platidla.

V tomto krátkom videu, sa dozviete čo je Bitcoin.

Potom existujú kryptomeny, ktoré nazývame altcoiny. Altcoin je alternatíva Bitcoinu. Tieto kryptomeny vznikli hlavne preto, aby vylepšili slabšie časti Bitcoinu.

Je potrebné si uvedomiť, že nie všetky altcoiny sú iba alternatívnymi verziami Bitcoinu. Existujú niektoré, ktoré sa veľmi líšia od Bitcoinu a majú veľmi odlišné ciele, ako aj účely.

Napríklad Ethereum je príkladom altcoinou, ktorý je veľmi odlišný od Bitcoinu. Kryptomena Ethereum nebola navrhnutá na to, aby sa používala ako digitálna mena. Namiesto toho bola navrhnutá ako platforma na vytváranie aplikácií na blockchaine.

Výhody kryptomien

  • výhody obchodovania s kryptomenamiTransparentnosť – Každá transakcia uskutočnená napríklad pomocou Bitcoinu je monitorovaná a zaznamenaná do verejnej knihy, ktorá je známa ako Blockchain. Akonáhle je transakcia potvrdená a overená, už sa nedá zmeniť a nemôžu s ňou manipulovať žiadni hackeri alebo podvodníci.
  • oplatí sa investovať do BitcoinuDostupnosť 24/7 – Kryptomenovú transakciu môžete uskutočniť kedykoľvek budete chcieť. Nezáleží na tom, kde sa momentálne nachádzate. Budete potrebovať iba pripojenie na internet. Transakcie môžete dokonca vykonávať aj pomocou mobilného telefónu.
  • výhody fumbi poplatkyÚplná kontrola – Používatelia Bitcoinu a ďalších kryptomien majú úplnú kontrolu nad svojimi finančnými prostriedkami a transakciami. Pri transakciách nie sú zverejňované žiadne súkromné informácie, čo bráni podvodom a krádeži identity. Pretože kryptomeny sú decentralizované, používatelia sa pri realizovaní transakcií nemusia spoliehať na banku alebo inú finančnú inštitúciu.
  • výhodaObmedzená ponuka – Množstvo kryptomien v obehu je pevne dané. Napríklad maximum Bitcoinov, ktoré je možné „vyťažiť“, predstavuje 21 miliónov kusov. V súčasnosti je vyťažených okolo 18,5 milióna Bitcoinov. Do obehu sa tak môže dostať už len menej ako tri milióny mincí.
  • výhoda investovania do kryptomienMožná ochrana proti inflácií – Globálna finančná kríza z rokov 2008/09 bola katalyzátorom toho, aby sa centrálne banky na celom svete zapojili do neobvyklých monetárnych politík, najmä do programu kvantitatívneho uvoľňovania (tlačenia peňazí).


    Niektorí investori sa obávajú, že to bude mať za následok obrovské znehodnocovanie národných mien a s tým spojené zvýšenie inflácie. Keďže kryptomien je obmedzené množstvo, nemali by podliehať inflácií.

Nevýhody

  • Nevýhody obchodovania s bitcoinomVysoká volatilita – Rovnako ako väčšina trhov, aj trh s kryptomenami podlieha cenovým výkyvom. Kryptomeny sú známe svojou vysokou volatilitou. Za pár dní dokážu klesnúť alebo vyrásť o desiatky percent.
  • nevýhodaSlabo regulované prostredie – Kryptomeny vznikli v súkromnom sektore bez oficiálneho štátneho dohľadu alebo regulácie. Vo svete kryptomien preto existuje množstvo podvodných firiem a jednotlivcov, ktorí cielia najmä na začínajúcich investorov.
  • nevýhoda ikonaNajmladší finančný inštrument – Digitálne meny sú novou investičnou možnosťou. Celý trh je pomerne neznámy a tým pádom tu existuje riziko, že nie každej kryptomene sa bude v budúcnosti dariť.

Pokiaľ chcete obchodovať s kryptomenami, potrebujete si najprv založiť investičný účet v spoločnosti, ktorá umožňuje nakupovať kryptomeny.

V nasledujúcich riadkoch vám prinášame kompletný návod, ako investovať do kryptomien.

 

1. Otvorte si investičný účet

Tento bod vyzerá na prvý pohľad jednoducho, ale je v skutočnosti ten najdôležitejší. Môžeme ho rozdeliť na tri body:

  • Výber kvalitnej platformy pre nákup kryptomien
  • Založenie obchodného účtu
  • Vloženie finančných prostriedkov na obchodný účet

Výber kvalitnej spoločnosti

V dnešnej dobe si môžeme vybrať z veľkého množstva spoločností, ktoré ponúkajú investovanie do kryptomien. Vo väčšine prípadov ide o kryptoburzy alebo online brokerov. Začínajúci investor sa môže v tejto ponuke spoločností veľmi rýchlo stratiť.

Pri výbere spoločnosti pre investovanie do kryptomien sa zamerajte na ponúkanú platformu, poplatky a kvalitu ponúkaných služieb. Nezabúdajte ani na dostupnosť populárnych kryptomien. Určite myslite aj na bezpečnosť. Tú však už väčšina renomovaných brokerských spoločností ponúka na špičkovej úrovni.

Kvalitné platformy pre nákup kryptomien

Investuje do kryptomien prostredníctvom kvalitnej platformy.

V tabuľke nižšie nájdete spoločnosti, ktoré poskytujú bohatú ponuku kryptomien, nízke poplatky a kvalitnú zákaznícku podporu.

Platforma
etoro logo
kryptoburza binance logo
Aké kryptomeny kúpiť na Coinbase
Kryptomeny
BTC, ETH, XRP, LTC, DASH, EOS + 53 ďalších kryptomien
BTC, ETH, XRP, LTC, DASH, EOS + 144 ďalších kryptomien
BTC, ETH, LTC, DASH, EOS, XLM + 46 ďalších kryptomien
Min. transakcia
10€
10€
2€
Extra výhoda
Možnosť kopírovať obchody populárnych investorov
Najväčšia ponuka kryptomien
Uvítací bonus +8€ v Bitcoine
Čeština
ikonka - áno
ikonka - áno
ikonka recenzie

Investovanie do kryptomien je veľmi volatilné a v niektorých krajinách EÚ neregulované. Žiadna ochrana spotrebiteľa. Môže sa uplatňovať daň zo zisku.

Váš kapitál je spojený s rizikom

Váš kapitál je spojený s rizikom

Založenie investičného účtu

Potom ako si vyberiete spoločnosť, potrebujete si založiť obchodný účet. Ide väčšinou o jednoduchý online proces podobný pri vytváraní bankového účtu.

Založenie investičného účtu prebieha nasledovne:

  1. Vytvoríte si prihlasovacie údaje
  2. Vyplníte osobné údaje
  3. Overíte svoju totožnosť
  4. Vložíte peniaze na svoj obchodný účet

Proces otvorenia obchodného účtu je veľmi rýchly a u niektorých spoločností si investičný účet založíte do 10 – 15 minút.

Vloženie peňazí na účet

Aby ste mohli začať investovať, potrebujete na svoj obchodný účet vložiť peniaze.

Na svoj obchodný účet môžete vložiť peniaze prostredníctvom bankového prevodu alebo pomocou platobnej karty. Niektoré spoločnosti umožňujú vložiť peniaze aj prostredníctvom služby PayPal, Skrill alebo Neteller.

2. Vyberte si kryptomeny, do ktorých chcete investovať

Cez najlepšie platformy môžete investovať do rôznych kryptomien. Medzi populárne kryptomeny patrí:

Bitcoin

Bitcoin je prvá a najznámejšia kryptomena. Vznikla v roku 2009 a vytvorila ju osoba, ktorá má prezývku Satoshi Nakamoto. Bitcoin slúži ako nová forma platidla. V dnešnej dobe už začína akceptovať platbu Bitcoinom množstvo spoločností z rôznych odvetví.

BTC investičná minca
Bitcoin predstavuje revolúciu v online platbe.

Ethereum

Na rozdiel od Bitcoinu sa Ethereum nesústredí ani tak na digitálnu menu, ako na decentralizované aplikácie.

Kryptomena Ethereum vznikla v roku 2015 a predstavuje novú technológiu v kryptosvete. Táto technológia sa nazýva „smart contract“. Tieto chytré zmluvy majú unikátny systém overovania a dajú sa uplatniť v množstve odvetví.

Stellar

Stellar sa zameriava na prevody peňazí a jeho sieť je navrhnutá tak, aby boli rýchlejšie a efektívnejšie, a to aj za hranicami jednotlivých štátov.

Jeho cieľom je pomôcť rozvojovým ekonomikám, ktoré nemusia mať prístup k tradičným bankám a investičným príležitostiam. Za používanie siete Stellar neúčtuje používateľom ani inštitúciám žiadne poplatky a prevádzkové náklady pokrýva prijatím verejných darov.

NEO

Kryptomena NEO bola vytvorená v Číne. Zameriava sa na smart kontrakty (digitálne kontrakty), ktoré umožňujú používateľom vytvárať a vykonávať dohody bez použitia sprostredkovateľa.

Hovorí sa o nej, že je to čínska verzia kryptomeny Ethereum. Vedúci vývojár kryptomeny NEO – Erik Zhang hovorí, že NEO má tri odlišné výhody – lepšiu architektúru, inteligentnejšie zmluvy priateľské k vývojárom a digitálne aktíva pre ľahšiu integráciu do skutočného sveta.

IOTA

IOTA je kryptomena, ktorá bola uvedená na trh v roku 2016. Predstavuje platformu pre internet vecí.

Internet vecí cez kryptomenu IOTA
Internet of Things (IoT) je systém elektronických zariadení, ktoré dokážu automaticky komunikovať a vymieňať si dáta cez internet. (Zdroj obrázku: benchmark.pl)

Na rozdiel od väčšiny ostatných blockchainových platforiem vlastne nefunguje na základe transakcií a blokov, ale pracuje s inteligentnými zariadeniami na internete vecí (IoT).

Všetko, čo potrebujete urobiť, aby ste ju mohli použiť, je overiť ďalšie dve predchádzajúce transakcie v knihe účtov IOTA. Tú tvorcovia nazývajú The Tangle. 

Cardano

Cardano (skratka ADA) sa používa na odosielanie a prijímanie digitálnych prostriedkov. Tvrdí, že je vyváženejším a udržateľnejším ekosystémom pre kryptomeny a jediným coinom s „vedeckou filozofiou a prístupom založeným na výskume“.

To znamená, že Cardano prechádza obzvlášť dôslednými kontrolami vedcov a programátorov.

3. Zadajte nákupnú objednávku

Pokiaľ ste si založili obchodný účet, vložili peniaze a vybrali kryptomenu, môžete zadať svoju prvú nákupnú objednávku.

Objednávky sa realizujú prostredníctvom online obchodnej platformy.

Obchodná platforma

Obchodná platforma je program alebo mobilná aplikácia vďaka ktorej môžeme kupovať a predávať kryptomeny. Obchodnú platformu poskytuje väčšina brokerov a kryptobúrz zdarma a môžete si ju nainštalovať do svojho počítača, notebooku, tabletu alebo telefónu.

Niektoré spoločnosti ponúkajú aj webovú verziu obchodnej platformy, do ktorej sa prihlásite prostredníctvom webového prehliadača.

Ako investovať do kryptomien cez brokera?
Prostredníctvom obchodnej platformy, môžete analyzovať aj cenové grafy.

Typy objednávok

Kvalitná obchodná platforma ponúka viacero obchodných príkazov, pomocou ktorých zadávate svoje nákupy a predaje.

Poznáme dva základné typy objednávok:

  1. Market objednávka – prostredníctvom market objednávky kupujete alebo predávate kryptomeny za aktuálnu trhovú cenu, ktorú vidíte v platforme. Objednávka sa v čase zvýšenej volatility na trhu môže vyplniť za trochu horšiu cenu.
  2. Limitná objednávka – pomocou limitnej objednávky si nastavíte, na akej cene chcete danú kryptomenu nakúpiť.

Napríklad: jeden Bitcoin stojí 38 000 € a chceli by sme kúpiť časť Bitcoinu na cene 37 500 €. Preto zadáme nákupnú limitnú objednávku na cene 37 500 €. Táto objednávka sa aktivuje iba v prípade, pokiaľ trhová cena Bitcoinu klesne na cenu 37 500 € a nižšie.

forex ebook
xtb forex ebook veľký obrázok

Pomocou limitnej objednávky získame garanciu, že sa naša objednávka vyplní za presne určenú cenu alebo ešte o trocha lepšiu. V čase zvýšenej volatility sa ale môže stať, že sa naša objednávka vyplní iba čiastočne.

Pokročilé obchodné príkazy

Niektorí skúsení investori používajú aj pokročilé obchodné príkazy. Najpoužívanejšie pokročilé príkazy sú:

Stop Loss

Stop Loss je obchodný príkaz, pomocou ktorého si investor nastaví maximálnu možnú stratu na danú investíciu.

Obchodný príkaz stop loss pre investície
Pomocou obchodného príkazu Stop Loss si investori ochraňujú svoj kapitál.

Napríklad: investor nakúpi jeden celý Litecoin na cene 120 €.

Tento investor nechce veľa riskovať a rozhodne sa nastaviť obchodný príkaz Stop Loss na cene 100 €. Pokiaľ by cena Litecoinu klesla až pod úroveň 100 €, na cene 100 € sa aktivuje obchodníkov Stop Loss pokyn a svoj Litecoin automaticky predá.

Takto investor inkasuje stratu iba -20 €.

Prečítajte si tiež ›› Čo je Stop Loss?

Trailing Stop

Vďaka tomuto obchodnému príkazu môže investor ochrániť svoj zisk, pokiaľ sa investícia vyvíja podľa jeho očakávania. Trailing Stop funguje na princípe objednávky Stop Loss, avšak s tým rozdielom, že sa môže automaticky meniť podľa aktuálnej ceny kryptomeny.

Napríklad: Investor nakúpi jedno celé Ethereum (symbol ETH) na cene 2 500 €. Po pár dňoch cena kryptomeny ETH stúpne na hodnotu 2 700 €. Investor si v ten moment nastaví obchodný pokyn Trailing Stop 30 € pod aktuálnu trhovú cenu. To znamená, pokiaľ cena ETH klesne pod cenu 2 670€, aktivuje sa Stop Loss pokyn a investor inkasuje zisk 170 €.

Pokiaľ cena ETH bude rásť, tak sa tento Trailing Stop pokyn bude automaticky posúvať vyššie, stále však na úroveň – 30 € od aktuálnej ceny. Pokiaľ na vyšších hodnotách začne cena ETH klesať a poklesne o 30 € nižšie, aktivuje sa Stop Loss pokyn a investor inkasuje zisk.

Jedno video je viac ako tisíc slov. Pozrite si video, v ktorom sa dozviete, ako funguje Trailing Stop.

4. Uložte si kryptomeny na bezpečné miesto

Pokiaľ ste kúpili nejakú kryptomenu, potrebujete si ju „uložiť“ do digitálnej kryptomenovej peňaženky.

Kryptomenová peňaženka je softvérový program, ktorý ukladá súkromné a verejné kľúče, ktoré vás spájajú s blockchainom.

Peňaženky v skutočnosti neukladajú vašu kryptomenu, ale umožňujú vám prístup k nej v blockchaine pomocou vášho verejného kľúča (vaša „adresa kryptomeny“, ktorú vidí aj druhá strana transakcie) a súkromného kľúča (vaše heslo).

Okrem toho, že vám digitálna peňaženka umožňuje prístup, odosielanie a prijímanie kryptomeny, poskytuje aj záznam transakcií uložených v blockchaine, ako aj aktuálny zostatok.

Druhy peňaženiek

Kryptomenové peňaženky delíme na dve skupiny. Poznáme „horúce“ peňaženky (hot wallets) a „studené“ peňaženky (cold wallets).

Hot wallets

Online peňaženky sú tiež známe ako „horúce“ peňaženky (hot wallets). Horúce peňaženky sú také peňaženky, ktoré fungujú na zariadeniach s pripojením na internet, ako sú počítače, telefóny alebo tablety.

Tieto peňaženky majú podobu mobilnej alebo desktopovej aplikácie. K niektorým potrebujete len internetový prehliadač. Pri používaní tohto typu peňaženiek je vhodné dbať na zvýšenú bezpečnosť, pretože sa môžu stať terčom útokov podvodníkov a hackerov.

Tieto peňaženky sú vhodné na malé množstvá kryptomeny alebo kryptomeny, s ktorými aktívne obchodujete na burze.

Kvalitné krypto platformy (napríklad eToro alebo Binance) vám spolu s investičným účtom otvoria aj online kryptopeňaženku, ktorá je zabezpečená viacerými bezpečnostnými prvkami.

Cold wallets

Najjednoduchším popisom „studenej“ peňaženky je peňaženka, ktorá nie je pripojená k internetu. Tieto peňaženky možno označiť aj ako offline peňaženky alebo hardvérové peňaženky.

Studená peňaženka ukladá súkromný kľúč používateľa na vec, ktorá nie je pripojená k internetu. Väčšinou má podobu prenosného USB kľúča.

Hardvérová kryptopeňaženka Ledger
Obľúbenou hardvérovou kryptopeňaženkou je Ledger.

Možno najbezpečnejším spôsobom, ako uložiť kryptomenu offline, je papierová peňaženka. Papierovú peňaženku si môžete vytvoriť z určitých webových stránok. Pri jej založení získate súkromné kľúče, ktoré si vytlačíte na kúsok papiera.

Prístup ku kryptomene na týchto adresách je možný, iba ak máte tento kúsok papiera so súkromným kľúčom. Mnoho ľudí si tieto papierové peňaženky laminuje a ukladá v bezpečnostných schránkach v banke alebo dokonca v trezore doma.

Tieto peňaženky sú veľmi bezpečné a vhodné na dlhodobé uchovanie kryptomien, pretože takto uložené kryptomeny nemôžete rýchlo predať alebo s nimi obchodovať. Na ich nastavenie však väčšinou potrebujete trochu viac znalostí.

Rady a tipy pre bezpečné investovanie do kryptomien

Investovanie je vždy spojené s rizikom straty kapitálu a pri kryptomenách to platí dvojnásobne. Digitálne meny sú však ohromne populárne. Ak plánujete investovať do kryptomien, nasledujúce tipy vám môžu pomôcť pri investičných začiatkoch.

1) Preskúmajte kryptoburzy a ich platformy

Predtým, ako investujete svoje peniaze, vyberte si kvalitnú platformu. Skontrolujte si ponuku kryptomien, zoznámte sa s obchodnou platformou a pozrite sa na poplatky.

Momentálne existujú stovky platforiem, ktoré umožňujú obchodovať s kryptomenami. Preto, skôr ako urobíte ďalší krok, spravte si prieskum, prečítajte si recenzie firiem a porozprávajte sa so skúsenejšími investormi.

Populárne kryptomeny
Cez kvalitnú krypto platformu môžete investovať do Bitcoinu a ďalších populárnych kryptomien.

2) Naučte sa, ako uchovávať digitálnu menu

Ak si kúpite kryptomeny, musíte ich uložiť do kryptopeňaženky. V dnešnej dobe existuje veľa rôznych druhov peňaženiek. Každá z nich má svoje výhody, technické požiadavky a zabezpečenie.

3) Diverzifikujte svoje investície

Diverzifikácia je kľúčom ku každej dobrej investičnej stratégii a platí to aj keď investujete do kryptomien.

Nie je vhodné všetky svoje peniaze investovať len do jednej kryptomeny, pretože keď sa jej náhodou nebude dariť, ovplyvní to celý investovaný kapitál. Preto je lepšie investovať svoje peniaze do viacerých kryptomien, vďaka čomu si znížite investičné riziko.

4) Pripravte sa na divokú jazdu!

Trh s kryptomenami je volatilný, takže buďte pripravený na vzostupy aj pády. Budete svedkom dramatických výkyvov cien. Ak to vaše investičné portfólio alebo duševná pohoda nezvládajú, kryptomeny pre vás nemusia byť dobrá voľba.

Záver článku

Investovanie do kryptomien je momentálne veľmi populárne, ale pamätajte, že je stále len v začiatkoch. Investovanie do niečoho nového prináša nové výzvy, takže buďte pripravení. Ak sa plánujete zapojiť, urobte si najprv prieskum a začnite s konzervatívnou stratégiou.


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní do kryptomien. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

ako zdieľaj fumbi

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok