Návod, ako sa stať finančne nezávislým

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Návod, ako sa stať finančne nezávislým

Návod, ako sa stať finančne nezávislým

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Finančná sloboda môže pre rôznych ľudí znamenať rôzne veci. Pre niekoho to môže znamenať mať dostatok prostriedkov na vysporiadanie sa s nečakanými výdavkami, či podporu svojho životného štýlu. Pre iných zase možnosť odísť do predčasného dôchodku.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií, ETF a ďalších aktív z celého sveta.

Obsah

Úvod

V rámci nášho sprievodcu vám ukážeme, ako môžete finančné trhy využiť na naplnenie krátkodobých, strednodobých i dlhodobých finančných cieľov.

Na vypracovanie plánu na dosiahnutie väčšej finančnej nezávislosti je potrebné zodpovedať niektoré otázky ohľadom vašich celkových investičných cieľov, ktoré sa okrem iného týkajú vašej aktuálnej finančnej situácie a tolerancie k riziku.

finančné plánovanie
Akonáhle je plán hotový, mnoho z nasledujúcich krokov by do neho malo prirodzene zapadnúť.

Nastavte si finančné ciele

Názory na to, čo znamená finančná nezávislosť, sa môžu líšiť. Stanovenie osobných cieľov je však najlepším začiatkom plánovania finančnej slobody.

Je tiež dôležité nedržať sa za každých okolností striktne svojich stanovených cieľov a dokázať implementovať aj isté úpravy, mať teda v tomto ohľade vytvorenú určitú toleranciu. Ciele sú však dôležité pre meranie pokroku a prípadné upravovanie vašej stratégie.

Dlhodobé a krátkodobé ciele

1) Najčastejšie dlhodobé investičné ciele:

  • predčasný odchod do dôchodku,
  • predčasné splatenie hypotekárneho úveru,
  • nasporenie prostriedkov na vzdelanie detí.

2) Krátkodobejšie investičné ciele:

  • zmiernenie tlaku aktuálnej finančnej situácie,
  • osobný rozvoj,
  • prerušenie kariéry, alebo rekvalifikácia,
  • väčšia finančná nezávislosť.

Bez ohľadu na vaše uvažovanie by vaše investície mali mať celkový cieľ, o ktorom by sa malo rozhodnúť na začiatku procesu.

ikona info
Bez ohľadu na celkový finančný cieľ existuje pravdepodobne niekoľko spôsobov, ako môže investovanie pomôcť. Je dôležité vykonať hĺbkový prieskum, aby ste mohli dosiahnuť svoj cieľ finančnej slobody.

Zhodnoťte svoju finančnú situáciu

Je dôležité, aby ste dokázali dobre vyhodnotiť svoju východiskovú pozíciu a zaistiť, aby bol váš investičný plán postavený na pevných základoch.

sporenie pre finančnú rezervu
Jedným z bodov je vytvorenie finančnej rezervy.

Prioritou pred investovaním by mala byť minimalizácia vášho vysokoúrokového dlhu. Ročný výnos z peňazí vložených do investícií vo výške 8 % má obmedzenú výhodu, pokiaľ za nesplatenú pôžičku platíte úrok 10 % ročne.

Je tiež dôležité, aby ste mali núdzový fond. Pohotovostná rezerva v hotovosti môže chrániť vaše výnosy z dlhodobejších investícií, pretože znižuje riziko, že by ste museli nútene predať svoje držané aktíva v čase, keď sú trhové ceny na nízkej úrovni.

ikona tip
Kľúčovými premennými pre vás budú čiastky, ktoré môžete zarobiť, ušetriť a investovať. Premýšľaním o týchto položkách a ideálne implementáciou rozpočtu vnesiete do svojich investičných plánov disciplínu.

Začnite investovať

Akonáhle budete pripravení investovať do vašej finančnej slobody, budete musieť vybrať konkrétne investičné aktíva.

S ich výberom vám môže pomôcť dátum, do ktorého chcete dosiahnuť svoj cieľ.

Napríklad vysoká volatilita aktív, ktorá je známa výraznými krátkodobými výkyvmi cien, je vhodnejšia pre investorov s dlhšími investičnými časovými horizontmi, pretože títo investori pravdepodobnejšie zvládnu prekonať krátkodobú volatilitu cien.

Pokiaľ sa stále rozhodujete, čo presne pre vás finančná nezávislosť znamená, možno stojí za to zvážiť aj ďalšie dôvody pre investovanie, ako je potenciál na zmiernenie dopadu inflácie alebo vytvorenie pasívneho príjmu.

Dosiahnutie finančnej nezávislosti a zabezpečenie požadovaného životného štýlu vyžaduje viac než len stabilný príjem..


Rast bohatstva a potenciálne dosiahnutie finančnej slobody vyžaduje disciplínu a trpezlivosť, ale investovanie nemusí byť zložité. Naučiť sa kľúčové podmienky investovania je skvelým začiatkom, ak chcete urobiť všetko pre úspech.

Zostavte si investičný rozpočet

Pre investovanie je okrem iného veľmi dôležité mať kvalitne zostavený investičný rozpočet.

Na zostavenie rozpočtu existujú osvedčené techniky, ktoré vám môžu pomôcť tento aspekt investičného procesu čo najviac využiť vo váš prospech.

investičný rozpočet pre finančnú nezávislosť
Vždy investujte iba tie peniaze, ktoré nepotrebujete na pokrytie bežných výdajov.

Napríklad metóda 70 / 30 pozostáva z míňania 70 % príjmov a investovania zvyšných 30 %. Metóda 50 / 30 / 20 zase rozdeľuje čistý príjem na tri časti: 50 % tvoria nevyhnutné náklady, 30 % náklady na „luxus“ a 20 % investície.

Investície do aktív s nižším rizikom, u ktorých je menej pravdepodobné, že ich hodnota klesne alebo prinesú významné výnosy, by mohla byť dobrou voľbou pre konzervatívných investorov.

ikona info
Využite demo účet na precvičovanie obchodovania s virtuálnymi prostriedkami. Môže vám pomôcť naučiť sa, ako funguje obchodná platforma, a porozumieť vašej tolerancii voči riziku.

Investujte pre predčasný dôchodok

Investičné ciele sú pre každého jednotlivca jedinečné, ale akonáhle si vytvoríte svoj vlastný plán finančnej nezávislosti, zrejme zistíte, že ostatní sú na tom podobne. Vďaka tomu je možné ťažiť z ich skúseností.

ikona tip
Na to môžete využiť napríklad copy trading, ktorý vám umožňuje nasledovať kroky a nápady iných investorov.

Prípadne je možné využiť medtológiu Financial Independence Retire Early (FIRE), ktorá vám poskytuje prístup k nápadom podobne zmýšľajúcich ľudí. Hlavným cieľom FIRE je dosiahnutie takého pasívneho príjmu, ktorý vám umožní opustiť prácu a venovať sa veciam, ktoré vás bavia, napĺňajú a také, ktoré chcete robiť.

Zhrnutie

Dosiahnutie finančnej nezávislosti a zabezpečenie požadovaného životného štýlu si vyžaduje viac než len stály príjem.

Po fáze plánovania vášho investičného programu budú vaše aktíva potrebovať istý čas na rast. To vysvetľuje radu, s ktorou sa noví investori môžu stretnúť veľmi často: začnite investovať čo najskôr.

Časté otázky

Do akých typov aktív môžem investovať?

Online investovanie ponúka skutočne širokú škálu možností. Môžete investovať do akcií, dlhopisov, ETF, indexov, komodít a kryptomien. Likvidita, rozmanitosť a nákladová efektívnosť robia z finančných trhov veľmi dobrú možnosť pre investorov, ktorí chcú dosiahnuť finančnú nezávislosť alebo len uložiť svoje prostriedky na lepšie miesto ako na klasickom sporiacom účte.

Aký typ výnosov môžem získať vďaka investovaniu?

Investovanie môže priniesť rôzne typy výnosov. Medzi tie najbežnejšie patria napríklad dividendy, ktoré firma vypláca akcionárom, obvykle na ročnej či polročnej báze.

Ďalším typom výnosov z investovania je zhodnotenie vašich aktív. Napríklad akciový index S&P 500 priniesol medzi rokmi 2002 a 2022 priemerný ročný výnos na úrovni 8,19 %. Medzi rokmi 2012 a 2022 bol priemerný ročný výnos na úrovni 12,84 %.

Tieto dva typy výnosov sú tými najbežnejšími, s ktorými sa pri investovaní môžeme stretnúť.

Čo je to alokácia aktív?

Alokácia aktív je v podstate proces rozhodovania o tom, do akých aktív budete mať záujem investovať svoj dostupný finančný kapitál.

Alokáciu svojich aktív môžete časom prispôsobiť pomocou rebalancovania portfólia v reakcii na zmeny trhových podmienok alebo vašich investičných cieľov.

Rebalancovanie prebieha vtedy, keď sa jedno z aktív, ktoré držíte, zhodnocuje viac ako druhé a mení tak svoje percento zastúpenia vo vašom portfóliu. Alokácia aktív je veľmi dôležitou súčasťou kvalitného investičného plánu a jej prehodnocovanie by ste mali vykonávať v pravidelných intervaloch.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií, ETF a ďalších aktív z celého sveta.

Váš kapitál je spojený s rizikom.

 
Upozornenie:

  • Tieto informácie majú iba vzdelávací účel a nemali by sa považovať za investičnú radu, osobné odporúčania, ponuku na kúpu alebo predaj, žiadosť o kúpu alebo predaj akýchkoľvek finančných nástrojov.
  • Tento materiál bol vytvorený bez ohľadu na akékoľvek konkrétne investičné ciele alebo finančnú situáciu a nebol pripravený v súlade s právnymi a regulačnými požiadavkami na podporu nezávislého prieskumu. Všetky odkazy na minulú výkonnosť finančného nástroja, indexu alebo investičného balíčka nie sú a nemali by byť považované za spoľahlivý ukazovateľ budúcich výsledkov.
  • eToro a uspesnynaburze.sk nedávajú žiadne záruky za presnosť alebo úplnosť obsahu tohto sprievodcu a nepreberajú v tomto smere žiadnu zodpovednosť. Pred poskytnutím akéhokoľvek kapitálu sa uistite, že poznáte riziká spojené s obchodovaním. Nikdy neriskujte viac peňazí, než koľko ste ochotný stratiť.

 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok o burze

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku