eToro CopyPortfolios – recenzia a skúsenosti s unikátnou investičnou službou

Úvod » Blog » Kopírovanie obchodníkov » eToro CopyPortfolios – recenzia a skúsenosti s unikátnou investičnou službou

eToro CopyPortfolios – recenzia a skúsenosti s unikátnou investičnou službou

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Zaujímate sa o investovanie na burze, ale nemáte dostatok času na štúdium a analyzovanie grafov? Presne pre vás môže byť vhodným investičným produktom služba eToro CopyPortfolios. V tomto článku nájdete kompletnú recenziu tejto unikátnej investičnej služby.

Ilustračný obrázok tohto článku pochádza zo stránky: www.etoro.com.

Obsah článku

História brokera eToro

Spoločnosť eToro bola založená v roku 2007.

Už od svojho vzniku je jednou z popredných platforiem pre investovanie na burze. Jej cieľom je umožniť používateľom investovať do rôznych inštrumentov, od komodít, mien, akcií a indexov, až po kryptomeny – a to všetko prostredníctvom jednej obchodnej platformy. V súčasnosti na nej obchoduje cez 20 miliónov investorov.

eToro je hlavne označovaná ako popredná platforma pre sociálne obchodovanie (social trading). Vďaka brokerovi eToro sa môžu investori navzájom spájať, diskutovať o stratégiách a používať patentovanú technológiu pre automatické kopírovanie obchodníkov.

Vo videu nižšie sa dozviete, ako funguje kopírovanie obchodníkov v eToro.

Prvotným zámerom brokera eToro bolo vystupovať ako obchodná platforma pre forexový trh. V roku 2009 spoločnosť predstavila svoju vlastnú obchodnú platformu – eToro platform, ktorej myšlienkou bolo uspokojiť požiadavky začínajúcich i pokročilých obchodníkov tým, že im poskytne všetky potrebné nástroje.

V roku 2012 spoločnosť vytvorila prepracovanú mobilnú aplikáciu, cez ktorú môžete obchodovať a monitorovať svoje investície aj na cestách.

eToro stojí za zváženie práve pre jeho sociálny charakter. Jeho platforma je veľmi prospešná pre tých, ktorí nemajú dostatok času alebo skúseností na to, aby obchodovali celkom sami.

Platforma eToro umožňuje prezerať si portfóliá najlepších investorov a potom automaticky kopírovať ich obchody v reálnom čase.

Čo je služba eToro CopyPortfolios?

V novembri 2016 eToro predstavil unikátny investičný produkt – eToro CopyPortfolios.

Ako jeden z prvých a najväčších brokerov, ktorý umožňujú kopírovať obchodníkov, eToro priviedol túto službu do úplne iných rozmerov. Namiesto toho, aby sa obchodníci museli pohybovať v spleti tisícich možností výberu obchodníkov a investičných stratégií na kopírovanie, stačí im siahnuť práve po nástroji CopyPortfolios.

eToro CopyPortfolios je investičný produkt, ktorý sa skladá z portfólia viacerých finančných inštrumentov. Jednotlivé inštrumenty (meny, komodity, akcie, indexy, ETF alebo kryptomeny) sa nakupujú a predávajú podľa predom stanovenej obchodnej stratégie.

Jednotlivé portfólia vytvoril tím špecialistov spoločnosti eToro, ktorý ich neustále kontroluje a vylepšuje. V ponuke CopyPortfolios môžete nájsť aj portfólia externých spoločnosti, ktoré sa špecializujú na správu peňazí.

Investičný fond Warrena Buffeta
Vďaka CopyPortfolios môžete svoje peniaze investovať ako popredné finančné inštitúcie.

Predstavením CopyPortfolios urobila spoločnosť eToro veľký krok vpred v tom, že sa stala kompletnou obchodnou platformou pre všetky druhy investícií, od klasického tradingu až po sociálne obchodovanie.

Veľmi dobre to vystihujú aj slová generálneho riaditeľa eToro, Yoni Assiu:

„Naše CopyPortfolios sú jedinečným investičným nástrojom, ktorý umožňuje investovať do skupiny aktív, ktoré sú združené podľa rôznych trhových stratégií.“ Tento nástroj teda umožňuje investovať profesionálnym spôsobom, ale pri zjednodušenom procese a bez dodatočných nákladov.“

Ako funguje služba CopyPortfolios?

Investovaním do CopyPortfolios neinvestujete do jedného aktíva alebo osoby, ale do celého spektra aktív zahrnutých v rámci vybraného portfólia. Väčšina investičných portfólií funguje s použitím niekoľkých algoritmov, na ktoré dohliada tím investičných špecialistov brokera eToro.

Je to v podstate druh Copy Tradingu, s tým rozdielom, že kopírujete tím investičných špecialistov narozdiel od individuálnych investorov.

etoro CopyFund recenzia so službou
eToro CopyPortfolio predstavuje investičný produkt novej generácie.

Fungovanie eToro CopyPortfolios je veľmi podobné fungovaniu normálneho investičného fondu, na čele ktorého je manažér, ktorý rozhoduje o tom, kde a ako investovať peniaze.

Existujú tu však podstatné rozdiely:

  1. Prvým rozdielom je fakt, že užívateľ neodovzdáva svoj kapitál do rúk správcu fondu, ale jednoducho na svojom účte automaticky kopíruje investície daného fondu.
  2. Druhým rozdielom a zároveň výhodou je fakt, že kým v bežnom fonde musíte zaplatiť plnú sumu za akcie, ktoré si prajete kúpiť, pri niektorých CopyPortfolios môžete využiť efekt finančnej páky. Tá vám zabezpečuje, že sa na trh môžete dostať aj vtedy, keď máte malý finančný kapitál.
  3. Nemalou výhodou je tiež fakt, že CopyPortfolios dovoľuje kopírovať niektoré stratégie, ktoré využívajú CFD kontrakty pre otvárane predajných (short) pozícií. Vďaka tomu môžete profitovať aj pri poklese ceny finančného inštrumentu, pokiaľ sa investícia vyvíja vo váš prospech.

Typy eToro CopyPortfolios

CopyPortfolios sú rozdelené do troch kategórií:

  • Market
  • Top Trader
  • Partner Portfolios
Typy investičných portfólií popis
Na výber máte množstvo tématických portfólií (* minulá výkonnosť nie je garanciou budúcich výsledkov).

Market Portfolios

Sú to portfólia, ktoré sa skladajú z vybraných akcií, komodít, indexov, ETF, mien alebo kryptomien.

Každé Market Portfolio je konštruované a riadené komplexnými algoritmami, ktoré rozhodujú o aktívach, parametroch a strategickej alokácii kapitálu, s pravidelnými úpravami a vyvážením. Na to všetko naviac dohliada investičný výbor eToro.

Medzi populárne Market Portfolios patrí:

  • OutSmartNSDQ – OutSmartNSDQ je inteligentné portfólio postavené na strojovom učení. Investičná stratégia tohto CopyPortfólia je určená na sledovanie a prekonávanie indexu Nasdaq.

    Toto portfólio je postavené na údajoch vedcoch spoločnosti eToro, ktorí využívajú pokročilú technológiu strojového učenia na výber špecifických akcií indexu Nasdaq, ktoré majú pozitívny sentiment medzi úspešnými akciovými investormi. Portfólio je aktívne riadené a vyvážené štvrťročne, podľa výsledkov vstavanej umelej inteligencie.
  • MobilePayments – toto CopyPortfolio sa zameriava na popredné spoločnosti, ktoré pôsobia v obore online platieb a kreditných kariet.
Mobilné platby online
Čoraz viac ľudí preferuje platbu kartou a nakupuje online.
  • CyberSecurity – so zavedením GDPR a s rastúcimi problémami s bezpečnosťou na internete vytvorila investičná komisia eToro Cybersecurity CopyPortfolio. Toto portfólio umožňuje investovať do spoločností, ktoré zabezpečujú kybernetickú bezpečnosť a pracujú na ochrane podnikateľov, súkromných osôb, vlád, vojenských inštitúcií a ďalších organizácií.
  • BigBanks – diverzifikuje vaše investície vo finančných sektoroch, vrátane bánk, nadnárodných poskytovateľov finančných služieb a iných finančných inštitúcií v jednom kompletnom portfóliu.
  • BigTech – zahŕňa popredné akcie spoločnosti z odvetví, ako sú technológie, telekomunikácie, zábava, elektronický obchod, softvérové ​​riešenia a pod.
  • RenewableEnergy – portfólio RenewableEnergy obsahuje globálne spoločnosti s veľkou trhovou kapitalizáciou, ktoré sú súčasťou oboru obnoviteľnej energie. Toto CopyPortfolio zahŕňa spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na slnečnú energiu, odpadové hospodárstvo, recykláciu, drevnú vlákninu, elektrizačnú infraštruktúru, dobíjanie batérií a čistú dopravu.
  • CryptoPortfolio – jedno z najnovších a najinovatívnejších portfólií, ktoré zahŕňa obchodovanie s najpopulárnejšími kryptomenami. Vďaka CryptoPortfóliu môžete jednoducho investovať do kryptomeny Bitcoin, Litecoin, Ethereum, EOS a ďalšie.
  • CannabisCare – toto investičné CopyPortfolio umožňuje investorom expozíciu v jednom z najzaujímavejších odborov dnešnej biotechnológie – konope v zdravotníctve. Pre tých, ktorí si želajú investovať do tohto odvetvia, predstavuje CannabisCare vyvážené portfólio, ktoré pozostáva z akcií severoamerických spoločností v tomto odbore.
investovanie do etoro copyportfolios skúsenosti
Zaujímavou investičnou príležitosťou je využívanie konope v zdravotníctve. Zdroj obrázku: Medicalnewstoday.com.

Top Trader Portfolios

Top Trader Portfolio sa skladá z top investorov z komunity brokera eToro (nazývaných tiež Popular Investors).

Títo obchodníci sú starostlivo vyberaní pomocou niekoľkých pokročilých algoritmov, ktoré monitorujú, vkladajú, spravujú a automaticky nahrádzajú populárnych investorov v portfóliu. Opäť sa to deje pod dohľadom investičného výboru eToro.

Najznámejšie portfólia sú:

  • GainersQtr – toto portfólio sa skladá z 30 „solídnych“ investorov, u ktorých algoritmus vypočítal, že na nasledujúci štvrťrok najpravdepodobnejšie prinesú pozitívny výsledok obchodovania.

    CopyPortfólio GainersQTR podlieha štvrťročnému vyváženiu. Tento proces si vyžaduje uzavretie všetkých existujúcich investícií v rámci portfólia a reinvestovanie prostriedkov na nové pozície.
  • ActiveTraders – obsahuje veľký počet často obchodujúcich traderov s osvedčenými výsledkami. Algoritmus vyberie tých, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahnu najlepší pomer rizika a návratnosti v nasledujúcom štvrťroku.

Partner Portfolios

Ďalšou novinkou spoločnosti eToro sú portfólia Partner Portfolios.

Ide o portfóliá, ktoré nevytvorili priamo špecialisti brokera eToro, ale externé spoločnosti. Medzi takéto portfólia patrí napríklad AlphaCore, ktoré vyvinuli manažéri kvantového portfólia vo WeSave, prvej francúzskej online platformy súkromnej banky.

V ponuke nájdete aj portfólio WarrenBuffet-CF, ktoré kopíruje investície legendárneho investora Warrena Buffetta.

V nasledujúcich riadkoch vám popíšeme návod, ako investovať do eToro portfólií.

1. Krok

V prvom kroku si potrebujete založiť obchodný účet u brokera eToro. Celý návod, ako si založiť účet nájdete v našej eToro recenzii.

2. Krok

Pokiaľ ste si založili obchodný účet, overili totožnosť a vložili peniaze, prihláste sa do obchodnej platformy.

V ľavom postrannom paneli kliknite na sekciu “Objevit”. Pokiaľ ste prihlásený v mobilnej aplikácií, sekcia “Objevit” (ikonka s lupou) sa nachádza v dolnom paneli.

Potom na stránke scrolnite nižšie k sekcií “Chytrá portfolia” a kliknite na tlačidlo “Zobrazit vše”.

kliknite na sekciu etoro copy portfolio

* Minulá výkonnosť nie je garanciou budúcich výsledkov.

3. Krok

Vyberte si investičné portfólio, ktoré vás zaujíma.

Zoznam portfólií brokera skúsenosti

* Minulá výkonnosť nie je garanciou budúcich výsledkov.

Následne sa vám zobrazí profil portfólia, v ktorom nájdete:

  • Kanál – v tejto sekcií sa nachádzajú komentáre a správy, prostredníctvom ktorých správca portfólia informuje ostatných investorov. V tomto paneli môžete so správcom portfólia sami diskutovať.
  • Štatistiky – v tejto sekcií nájdete mesačné štatistiky výkonnosti portfólia. Tieto štatistiky sú prehľadne graficky znázornené a taktiež si môžete pozrieť výkonnosť z minulých rokov. V tejto sekcií nájdete taktiež údaje o priemernom hodnotení rizika, zloženie portfólia, maximálny drawdown a ďalšie zaujímavé údaje.
  • Portfólio – v tejto časti vidíte zloženie portfólia a stav otvorených investícií.
  • Graf – v tejto zložke nájdete takzvanú equity chart, ktorá predstavuje vývoj obchodného účtu pokiaľ by ste do daného portfólia na začiatku investovali sumu $10 000.

4. Krok

Pokiaľ ste sa rozhodli kopírovať vybrané portfólio, kliknite na modré tlačidlo “Investovat”.

Popis portfólia

* Minulá výkonnosť nie je garanciou budúcich výsledkov.

5. Krok

Zadajte výšku investovanej sumy (minimálna čiastka, ktorú môžete investovať je 500 USD, približne 450 EUR). Pre ochranu svojho kapitálu si môžete nastaviť aj Stop Loss pokyn (*Stop Loss nie je zaručený v prípade sklzov).

Potom kliknite na tlačidlo “Investovat”.

etoro Copyportfolio recenzia investičnej sluzby

* Minulá výkonnosť nie je garanciou budúcich výsledkov.

Odpovede na časté otázky – FAQ

Aký je rozdiel medzi portfóliami Top Trader a Market?

Top Trader CopyPortfolio je zložené z obchodníkov, ktorí v platforme získali status populárny investor. Na druhej strane Market CopyPortfolio pozostáva iba z finančných aktív a nie z obchodníkov. Market CopyPortfolio môže pozostávať z akcií, ETF, indexov, mien, komodít alebo kryptomien.

Existuje tu nejaká minimálna výška investície?

CopyPortfolios funguje ako by niekoľko obchodníkov pracovalo súčasne pre vás. Existuje tu preto niekoľko základných pozícií, ktoré sú otvárané vo vašom mene. Z tohto dôvodu je minimálna suma potrebná na investovanie do CopyPortfolios stanovená na 500 USD (približne 450 EUR).

Na ako dlho sa investujú prostriedky do CopyPortfolia?

Napriek tomu, že neexistujú žiadne obmedzenia a svoju investíciu môžete zastaviť kedykoľvek, CopyPortfolios sú štruktúrované ako strednodobé až dlhodobé investičné nástroje, ktoré si vyžadujú dlhší investičný horizont.

Môžem kedykoľvek zastaviť svoju investíciu a vybrať svoje peniaze späť?

Áno. Investíciu môžete kedykoľvek zastaviť podľa aktuálnych trhových sadzieb. Avšak keď sú trhy zatvorené, časť vášho portfólia môže ostať nevybavená, pokiaľ sa trhy znovu neotvoria.

Čo si eToro účtuje za túto službu?

Na rozdiel od tradičného investovania tu neexistujú žiadne poplatky za správu financií pri investovaní do CopyPortfolios. Finančné transakcie, ktoré sa realizujú cez CopyPortfolio však prinášajú pre eToro zisk v časti spreadu.

Sú eToro portfóliá považované za aktívne alebo pasívne?

Portfóliá sú vytvárané s ohľadom na dlhodobú stratégiu, takže ich možno považovať za vhodné pre investorov, ktorí vyžadujú pasívnejší prístup. Vyvažovanie a zloženie sa však medzi jednotlivými portfóliami líšia, a preto by ste si mali prečítať popis každého portfólia, aby ste získali predstavu o jeho dynamike.

Záver článku

eToro je najväčšia platforma pre sociálne obchodovanie, ktorú poháňa jej rastúci tím odborníkov, vynikajúce výsledky a dôveryhodnosť, ktorú si vybudovala.

Obchodovanie na eToro je užívateľsky príjemné. Je to určite jedna z najlepších možností pre každého, kto hľadá viac interakcie s inými obchodníkmi a zaujíma sa o investovanie na burze.

Dobrou správou je, že nové a vzrušujúce investičné príležitosti sa neustále rozširujú a vďaka CopyPortfolios je si naozaj z čoho vybrať.

V posledných rokoch sa pri investovaní dokonca využíva umelá inteligencia na objavovanie trhového sentimentu a vytváranie investičného portfólia. Zdá sa, že spoločnosti eToro i sociálnemu obchodovaniu naozaj patrí budúcnosť.

 

Poučenie: eToro je platformou s mnohými aktívami, ktorá ponúka investovanie do cenných papierov a kryptomien, ako aj obchodovanie prostredníctvom CFD kontraktov.

* Upozorňujeme, že CFD sú zložité nástroje a prinášajú vysoké riziko rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu. 51% účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom. Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí. Podrobné vysvetlenie CFD kontraktov nájdete na tejto stránke.

* Minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov. Prezentovaná obchodná história je kratšia ako 5 úplných rokov a nemusí postačovať ako základ pre investičné rozhodnutie.

* Copy trading nepredstavuje investičné poradenstvo. Hodnota vašich investícií môže stúpať alebo klesať. Váš kapitál je spojený s rizikom.

* Investovanie do kryptomien je veľmi volatilné a v niektorých krajinách EÚ neregulované. Žiadna ochrana spotrebiteľa. Môže sa uplatňovať daň zo zisku.

* Tento obsah je určený iba pre účely vzdelávania a nemožno ho považovať za investičné poradenstvo.


 
Páčila sa vám táto eToro CopyPortfolios recenzia? Odporučte ju aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku