Čo nám priniesla regulácia ESMA a ako sa stať profesionálnym klientom

Úvod » Blog » Novinky » Čo nám priniesla regulácia ESMA a ako sa stať profesionálnym klientom

Čo nám priniesla regulácia ESMA a ako sa stať profesionálnym klientom

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Od 1.augusta 2018 začali platiť nové nariadenia európského orgánu ESMA, ktoré upravujú podmienky pri obchodovaní CFD kontraktov. Tieto nové nariadenia platia pre obchodníkov žijúcich v Európskej únií. V tomto článku si vysvetlíme ako sa zmenili podmienky pri obchodovaní CFD.

Obsah článku

Najlepší brokeri

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je ESMA?

ESMA  (The European Securities and Markets Authority) je nezávislý európsky orgán pre cenné papiere a trhy, ktorý dohliada na ochranu investorov, zaistení stability a hladkého fungovania finančných trhov.

Jeho pôsobenie môžeme rozdeliť do troch bodov:

  • Ochrana investorov – zabezpečiť lepšie napĺňanie potrieb finančných spotrebiteľov a posilniť práva investorov.
  • Riadne fungujúce trhy – podporovať integritu, transparentnosť, účinnosť a správne fungovanie finančných trhov.
  • Finančná stabilita – posilniť finančný systém, aby bol schopný riešiť finančné nerovnováhy a podporiť hospodársky rast.

Aké sú hlavné zmeny?

ESMA zaviedla nové pravidlá, ktoré majú za cieľ ochrániť drobných investorov. Hlavné zmeny sú:

  1. Zníženie finančnej páky pri obchodovaní CFD na nasledovné hodnoty: 1:30 – hlavné menové páry (majors), 1:20 – ostatné menové páry, zlato a hlavné akciové indexy, 1:10 – ostatné akciové indexy a ostatné komodity, 1:5 – ostatné nešpecifikované inštrumenty a 1:2 – pre CFD na kryptomeny.
  2. Pravidlo minimálneho vkladu, kedy bude obchodná pozícia uzatvorená – každá obchodná pozícia bude automaticky uzatvorená, pokiaľ hodnota investície klesne pod 50% z pôvodnej sumy.
  3. Ochrana pred negatívnym zostatkom na účte – pokiaľ investor realizuje stratu, táto strata nepresiahne hodnotu jeho kapitálu.
  4. Obmedzenie obchodovania binárnych a digitálnych opcií – retailoví (neprofesionálni klienti) po novom už nebudú môcť obchodovať tieto finančné inštrumenty.
  5. Kategorizácia klientov – ESMA sa rozhodla, že tieto nariadenia budú platiť iba pre retailových (neprofesionálnych) klientov. Čiže naskytuje sa možnosť obchodovať CFD aj s vyšším pákovým efektom, tak ako to bolo pred augustom 2018. Aby ste mohli obchodovať s vyššou finančnou pákou musíte byť klasifikovaný ako profesionálny klient.
regulacia a status profesionálneho obchodníka
Nové nariadenia ESMA regulujú aj obchodovanie na Forexe.

Ako sa môžem stať profesionálnym klientom?

Profesionálny klient je obchodník alebo investor, ktorý musí spĺňať minimálne dve z podmienok, ktoré určila ESMA. Ukážeme si to na príklade, pokiaľ by investor chcel získať status profesionálného klienta u popredného európského brokera XTB:

  1. Finančné aktíva investora musia byť v hodnote minimálne 500 000 € – Za finančné aktíva sa považujú finančné prostriedky na bankovom účte, hotovosť, akcie, dlhopisy atď. Do finančných aktív sa nepočíta nehnuteľný majetok, obrazy, automobily atď.
  2. V posledných štyroch ukončených kvartáloch (napr. 3Q a 4Q 2017, 1Q a 2Q 2018) musí mať investor uzavretých minimálne 10 pozícií každý kvartál v nominálnej hodnote 35 000 €. Pre príklad: 10x 0,35 lot na menovom páre EUR/USD alebo 10x 0,15 lot DAX. Tieto obchody môže investor realizovať aj u iného brokera, pričom ich musí spoločnosti XTB dokladovať výpismi z obchodného účtu.
  3. Prax v oblasti financií minimálne 1 rok – záujemca o status profesionálného klienta musí mať skúsenosti napríklad v brokerskej spoločnosti alebo skúsenosti s pákovými finančnými nástrojmi (deriváty, akcie atď). Túto prax vo finančnom sektore musí dokladovať životopisom.

Po splnení dvoch z týchto podmienok môže investor požiadať o získanie statusu profesionálného klienta, ktorý môže využívať maximálnu finančnú páku a ďalšie výhody. Ak spĺňate dve z týchto podmienok na stránke XTB nájdete bližšie informácie a registračný formulár.

Náš názor

Nové pravidlá a rapídne zníženie finančnej páky sa na prvý pohľad môže zdať ako tvrdý zásah do sveta obchodovania CFD. Osobne takéto zmeny vítame hlave kvôli začínajúcim obchodníkom, ktorí na burze začínajú a potrebujú pomocnú barličku vo svete obchodovania na finančných trhoch.

Skúsenejším obchodníkom, ktorí ešte nespĺňajú klasifikáciu profesionála, môže táto regulácia v určitej miere uškodiť, pretože pokiaľ využívali vysokú finančnú páku po novom musia buď navýšiť svoj obchodný kapitál alebo znížiť veľkosť obchodnej pozície.

Páčil sa Vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o obchodovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta tradingu a pridajte sa k nám aj na facebooku.

Ohodnoť tento článok
Čo nám priniesla regulácia ESMA a ako sa stať profesionálnym klientom
4.7 (93.85%) 13 vote[s]
zdielaj článok čo je ESMA

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku