Dohoda Microsoft a Activision Blizzard: Šanca na úspech a vyhliadky pre akcie

Úvod » Blog » Novinky » Dohoda Microsoft a Activision Blizzard: Šanca na úspech a vyhliadky pre akcie

Dohoda Microsoft a Activision Blizzard: Šanca na úspech a vyhliadky pre akcie

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 26. júla 2023

Akcie Activision Blizzard Inc. (NASDAQ: ATVI) 11. júla 2023 posilnili o viac ako 10 % po správe federálneho súdu v San Franciscu o zrušení zákazu uloženého Federálnou obchodnou komisiou USA (FTC) na dohodu medzi Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) a hernou spoločnosťou.

V polovici júla 2023 je jedinou zostávajúcou prekážkou dokončenia akvizície zákaz zo strany Úradu pre hospodársku súťaž a trhy Spojeného kráľovstva (CMA).

Dnes preskúmame dohodu medzi týmito korporáciami a jej zložitosť. Vysvetlíme si riziká, ktorým IT gigant čelí v prípade, že sa nákup herného vývojára nepodarí, a vysvetlíme, ako tento vývoj ovplyvňuje hodnotu akcií oboch spoločností.

Partner článku

RoboMarkets

Partnerom článku je akciový broker RoboMarkets. Investujte do viac ako 12 000 akcií prostredníctvom oceňovanej platformy R StocksTrader.

Kedy bola oznámená dohoda medzi Microsoftom a Activision Blizzard

Spoločnosť Microsoft Corporation oznámila svoj zámer získať jedného z najväčších svetových vydavateľov a vývojárov videohier 18. januára 2022.

V oficiálnej tlačovej správe bolo uvedené, že vedenie spoločnosti Activision Blizzard Inc. súhlasilo s podmienkami transakcie, ktorá predstavovala 52 miliárd GBP, čím prekročila vtedajšiu trhovú kapitalizáciu spoločnosti o 45 %.

Po akvizícii sa Activision Blizzard Inc. stane dcérskou spoločnosťou Microsoft Corporation, ktorú vedie šéf Xboxu Phil Spencer. Technologická korporácia sa zaviazala zachovať kreatívnu nezávislosť a kultúru hernej spoločnosti a tiež podporovať všetky jej značky a franšízy, vrátane Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft a Candy Crush.

Akým výzvam čelili spoločnosti Microsoft a Activision Blizzard

Dohoda medzi Microsoft Corporation a Activision Blizzard Inc. by mohla výrazne zmeniť prostredie a rovnováhu síl na trhu videohier a cloudových služieb a tiež ovplyvniť osud mnohých populárnych franšíz. Na dokončenie akvizície preto spoločnosti musia získať súhlas protimonopolných úradov.

Do júna 2023 bol nákup schválený príslušnými regulátormi v 37 krajinách, vrátane Európskej únie a Číny. Americká Federálna obchodná komisia (FTC) a britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) však vyjadrili opačné názory.

Opozícia FTC proti prevzatiu Activision Blizzard

V decembri 2022 sa FTC obrátila na súd, aby zablokovala dohodu Microsoft Corporation s Activision Blizzard Inc. Komisia uviedla, že táto akvizícia poškodí spotrebiteľov, pretože IT korporácia by získala exkluzívny prístup k produktom hernej spoločnosti a potenciálne by vylúčila konkurenciu Sony Group Corporation (NYSE: SONY), Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) a ďalších konkurentov na trhu cloudových hier, čím by sa vytvoril monopol na trhu cloudových hier.

Podľa predstaviteľov FTC navyše Microsoft Corporation neposkytla dostatočné informácie o obchode a jeho trhových dopadoch.

11. júla 2023 federálny súd rozhodol v San Franciscu v prospech technologického giganta. O dva dni neskôr sa regulátor odvolal, aby toto rozhodnutie zrušil a predĺžil lehotu na preskúmanie akvizície, ale žiadosť bola zamietnutá.

Opozícia CMA voči dohode medzi Microsoft a Activision

Britský regulátor obchod zablokoval v apríli 2023 kvôli obavám, že akvizícia posilní výhodu Microsoft Corporation nad konkurentmi v cloudových hrách a hrozí vytvorenie podmienok pre rozvoj monopolu.

Potom, čo americký súd odmietol akvizíciu zablokovať, predstavitelia CMA uviedli, že sú pripravení zvážiť akékoľvek návrhy spoločnosti Microsoft Corporation na reštrukturalizáciu dohody. CMA je navyše pripravená upustiť od súdneho sporu. Je iba nutné dosiahnuť kompromis.

Strany sa však nedohodli a regulátor 14. júla predĺžil lehotu na preskúmanie prípadu do 29. augusta.

Aké riziká hrozia spoločnosti Microsoft, pokiaľ sa dohoda neuskutoční

Spoločnosti Microsoft Corporation a Activision Blizzard Inc. podpísali 18. januára 2023 dohodu, ktorá špecifikovala termíny pre uzavretie obchodu. Pokiaľ technologická korporácia z akéhokoľvek dôvodu nedokončí akvizíciu včas, je povinná zaplatiť druhej strane finančnú kompenzáciu.

Boli stanovené tri termíny:

  1. Pokiaľ nebude dohoda dokončená do 18. januára 2023, je spoločnosť Microsoft Corporation povinná zaplatiť spoločnosti Activision Blizzard Inc. 2 miliardy USD alebo predĺžiť zmluvu do 18. apríla
  2. Pokiaľ nebude dohoda dokončená do 18. apríla 2023, je spoločnosť Microsoft Corporation povinná zaplatiť spoločnosti Activision Blizzard Inc. 2,5 miliardy USD alebo predĺžiť zmluvu do 18. júla
  3. Pokiaľ nebude dohoda dokončená do 18. júla 2023, je spoločnosť Microsoft Corporation povinná zaplatiť spoločnosti Activision Blizzard Inc. 3 miliardy USD. Zmluva neurčuje ďalšie predĺženie lehôt

Pripomeňme, že britská CMA predĺžila lehotu na preskúmanie dohody do 29. augusta 2023 s vypočutím naplánovaným na 28. augusta.

Ako reagovali ceny akcií Microsoftu a Activision Blizzard

Dňa 18. januára 2022, v deň oznámenia transakcie, klesli akcie spoločnosti Microsoft Corporation o 2,5 % a naďalej klesali. Investori boli negatívni, pretože akvizícia a integrácia hernej spoločnosti so sebou pre korporáciu nesie veľké náklady.

Akciový graf spoločnosti Microsoft Corporation.
Akciový graf spoločnosti Microsoft Corporation.

Pre Activision Blizzard Inc. bol tento deň veľmi pozitívny. Jeho akcie na konci obchodovania vzrástli o 26 % na 82 USD. Ale cena nemohla udržať tak výraznú úroveň a v priebehu roka zažívala výkyvy v reakcii na vyhlásenie regulátorov.

Akciový graf Activision Blizzard Inc.
Akciový graf Activision Blizzard Inc.

Dňa 11. júla 2023, keď federálny súd v San Franciscu zrušil zákaz akvizície od FTC, akcie spoločnosti Microsoft Corporation vzrástli o 0,43 % a akcie spoločnosti Activision Blizzard Inc. vzrástli o 10 %.

Akciové grafy spoločností Microsoft Corporation a Activision Blizzard Inc.
Akciové grafy spoločností Microsoft Corporation a Activision Blizzard Inc.

Čo robí Microsoft, aby splnil požiadavky CMA

Spoločnosť Microsoft Corporation podala odvolanie proti rozhodnutiu Úradu pre hospodársku súťaž a trhy a uviedla, že kroky regulátora otriasli dôverou v Spojené kráľovstvo ako bezpečné miesto pre technologický biznis.

Spoločnosť ponúkla CMA zmluvu, na základe ktorej sa zaväzuje, že nebude obmedzovať prístup k produktom Activision Blizzard Inc. na iných platformách ani neznižovať ich kvalitu a poskytovať nezávislým vývojárom hier a vydavateľom rovnaký prístup k svojim cloudovým službám.

1. júla 2023 podpísala spoločnosť Microsoft Corporation so spoločnosťou Sony Group Corporation dohodu o zachovaní série videohier Call of Duty na konzolách PlayStation po dokončení dohody s Activision Blizzard Inc.

Záver

Akcie Microsoft Corporation vzrástli od začiatku roka 2023 o viac ako 42 %. Dá sa však predpokladať, že taký rýchly nárast hodnoty akcií nebol ovplyvnený celým kontextom spojeným s akvizíciou hernej spoločnosti, ale humbukom okolo technológií AI. Pripomeňme, že IT gigant bol stredobodom záujmu v správach vďaka partnerstvu s OpenAI, ktorá stojí za fenoménom ChatGPT.

Navyše hodnota akcií spoločnosti Microsoft Corporation môže naďalej rásť vďaka dokončeniu obchodu s Activision Blizzard Inc. a monetizáciu jeho produktov. Vzhľadom na množstvo správ o obchode za posledných 10 dní možno predpokladať, že technologická korporácia robí všetko pre to, aby dodržala termíny a dokončila nákup.

Ak sa pozrieme na akciové grafy oboch spoločností, vidíme, že ceny neklesli po tom, čo CMA predĺžila dátum dokončenia obchodu. To by mohlo znamenať, že investori sú optimistickí a očakávajú kladné rozhodnutie od britského regulátora.

Partner článku

RoboMarkets

Partnerom článku je akciový broker RoboMarkets. Investujte do viac ako 12 000 akcií prostredníctvom oceňovanej platformy R StocksTrader.

Váš kapitál je spojený s rizikom.

 
Upozornenie na riziká:

  1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktorá sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.
  2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.

 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok o burze

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku