Ako fungujú čakajúce (limitné) objednávky v tradingu

Úvod » Blog » Sprievodca tradingom » Ako fungujú čakajúce (limitné) objednávky v tradingu

Ako fungujú čakajúce (limitné) objednávky v tradingu

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 24. januára 2024

Čakajúce objednávky sú skvelými pomocníkmi v rôznych trading stratégiách. V tomto článku si vysvetlíme, ako funguje obchodovanie s čakajúcimi objednávkami: Buy Limit, Sell Limit, Buy Stop, Sell Stop.

Partner článku

RoboMarkets

Partnerom článku je akciový broker RoboMarkets. Investujte do viac ako 12 000 akcií prostredníctvom oceňovanej platformy R StocksTrader.

Obsah

Na čo slúžia limitné objednávky

Čakajúci príkaz slúži na otvorenie / zatvorenie nákupnej / predajnej pozície, akonáhle cena dosiahne určitú úroveň.

Na rozdiel od market objednávok, ktoré sa vyplnia okamžite podľa aktuálnej trhovej ceny, čakajúce objednávky sa aktivujú iba vtedy, keď cena dosiahne zadanú hodnotu. Pokiaľ na ňu cena vôbec nedôjde, príkaz sa jednoducho nevykoná.

Obchodník nie je vždy pri svojom obchodnom termináli a nemôže vždy vystihnúť správny okamih pre otvorenie pozície. Na uzavretie alebo otvorenie pozície za určitú cenu, pre prípad že ich zamestnávajú iné veci, používajú investori a obchodníci čakajúce objednávky.

Investor analyzuje grafy.
Investor analyzuje grafy.

To je najužitočnejšie pre tých, ktorí obchodujú pomocou technickej analýzy. Môžu zadávať čakajúce objednávky blízko silnej úrovne supportu a rezistencie a počítajú s tým, že sa cena od nej odrazí alebo ju prerazí.

Okrem príkazov na otvorenie pozícií obchodníci aktívne využívajú čakajúce uzatváracie objednávky: Stop Loss a Take Profit.

  • Stop Loss je ochranný príkaz určený na uzavretie stratovej pozície. Umiestni sa tak, aby obmedzil riziká, pre prípad, že sa obchodná situácia vyvinie zle.
  • Take Profit je príkaz, ktorý automaticky uzatvára ziskovú pozíciu, akonáhle cena dosiahne úroveň určenú obchodníkom.

Čakajúce limitné objednávky pre otvorenie pozície

Limitný príkaz je príkaz na otvorenie pozície za určitú alebo lepšiu cenu.

Pri nákupných príkazoch je prahová hodnota pod aktuálnou trhovou cenou, pri predajných príkazoch je vyššia. Limitné príkazy sa teda používajú, keď obchodník očakáva, že cena dosiahne určitú úroveň a potom sa obráti.

ikona info
Takéto príkazy sa často používajú v stratégiách zameraných na odrazy od silnej úrovne supportu a rezistencie.

Zvláštnosťou limitných príkazov je, že sa vyplní za cenu, ktorá nie je horšia, než, ktorú obchodník nastavil. Môžu byť dokonca vykonané za lepšiu cenu, ak sa nastavená úroveň dostane do gapu (medzera).

Buy Limit

Buy Limit je čakajúca objednávka na nákup za Ask cenu, ktorá je nižšia ako aktuálna trhová cena. Tento príkaz sa používa, keď obchodník očakáva, že cena klesne na určitú úroveň, kde plánuje otvoriť nákupnú pozíciu.

Pokiaľ je napríklad cena GBP/USD aktuálne na 1,3880, ale obchodník chce menový pár kúpiť za 1,3800, musí umiestniť Buy limit objednávku na túto úroveň.

Ukážka Buy Limit objednávky na trhu GBP/USD.
Ukážka Buy Limit objednávky na trhu GBP/USD.

Sell Limit

Sell Limit je čakajúca objednávka na predaj za Bid cenu, ktorá je vyššia ako aktuálna trhová cena. Tento príkaz sa používa, keď obchodníci očakávajú rast ceny na určitú úroveň a plánujú tam otvoriť predajnú pozíciu.

Ak je napríklad EUR/USD blízko 1,1750, zatiaľ čo obchodník chce predať aktívum za 1,1800, umiestni sell limit objednávku na túto úroveň.

sell limit objednávka na EUR/USD
Ukážka Sell Limit objednávky na trhu EUR/USD.

Čakajúce stop objednávky pre otvorenie pozícií

Stop objednávka je príkaz na otvorenie pozície, akonáhle cena dosiahne stanovenú úroveň. Buy Stop objednávka sa zadá na cenu, ktorá je nad súčasnou cenou. Sell Stop objednávka sa zadáva pod súčasnú cenu.

ikona žiarovka
Stop príkazy sa používajú, keď obchodník očakáva, že cena dosiahne určitú úroveň a bude pokračovať rovnakým smerom.

Používajú sa v obchodných stratégiách, ktoré sú založené na prerazení úrovní. Zvláštnosťou tohto typu objednávky je, že akonáhle cena dosiahne zadanú úroveň, automaticky sa zmení na objednávku typu market.

Pokiaľ je na trhu pokoj, objednávka sa vyplní za stanovenú cenu. Pokiaľ dôjde k prudkému cenovému impulzu (napríklad pri niektorých dôležitých správach), môže dôjsť k určitému sklzu a pozícia sa otvorí za cenu o niečo horšiu ako, ktorú trader nastavil.

Buy Stop

Buy Stop je čakajúca objednávka na nákup za Ask cenu, ktorá je o niečo vyššia, než je aktuálna. Keď cena dôjde na nastavenú úroveň, čakajúca objednávka sa aktivuje a otvorí nákupnú pozíciu.

Príklad:

Cena AUD/USD je na hladine 0,7130. Obchodník očakáva, že pár bude pokračovať v raste, pokiaľ prerazí najbližšiu úroveň rezistencie na 0,7150. Mierne nad touto úrovňou (povedzme na 0,7160) zadá čakajúcu objednávku Buy Stop.

Keď Ask cena dosiahne 0,7160, otvorí sa nákupná pozícia.

buy stop limitná objednávka ukážka na trhu AUD/USD
Ukážka Buy Stop objednávky na trhu AUD/USD.

Sell Stop

Sell ​Stop je čakajúca objednávka na predaj za cenu ponuky, ktorá je nižšia ako aktuálna trhová cena. Keď cena klesne na zadanú úroveň, otvorí sa predajná pozícia.

Príklad:

Cena USD/JPY sa pohybuje okolo 110,50. Obchodník očakáva, že cena bude naďalej klesať, pokiaľ prerazí úroveň supportu okolo 110,30. Zadá čakajúcu Sell Stop objednávku o niečo nižšie ako (povedzme na 110,25).

Akonáhle Bid cena dosiahne 110,25, otvorí sa predajná pozícia.

sell stop objednávka
Ukážka Sell Stop objednávky na trhu USD/JPY.

Ako zadať čakajúce objednávky do MetaTrader 4 (MT4)

Ak chcete zadať čakajúcu objednávku v obľúbenom obchodnom termináli MetaTrader 4, otvorte Nový pokyn prostredníctvom hlavnej ponuky alebo tlačidlom na ploche.

V Type príkazu vyberte Čakajúci pokyn a potom si vyberte medzi Buy Limit, Buy Stop, Sell Limit a Sell Stop. Potom v prípade potreby zadajte otváraciu cenu a dátum vypršania platnosti objednávky. Potom kliknite na Podať pokyn.

Vaša objednávka je zadaná a broker ju vyplní, akonáhle cena dôjde na zadanú úroveň. Môžete tiež pridať limitné príkazy naraz – Stop Loss a Take Profit. V tomto prípade sa vaša pozícia otvorí aj zavrie (pomocou SL alebo TP) sama o sebe.

Nastavenie limitnej objednávky v platforme MetaTrader 4.
Nastavenie limitnej objednávky v platforme MetaTrader 4.

Záver

Čakajúce objednávky sú pre niektorých obchodníkov dobrými pomocníkmi. Pomáhajú realizovať mnoho stratégií, obmedzovať straty a vyberať zisky.

Obchodník sa dokonca nemusí pozerať na trh (avšak neustále kontroluje riziká), ak vopred zadal správne čakajúce objednávky. Plánované pozície sa automaticky otvoria alebo zatvoria, akonáhle cena dosiahne nastavenú úroveň.

Partner článku

RoboMarkets

Partnerom článku je akciový broker RoboMarkets. Investujte do viac ako 12 000 akcií prostredníctvom oceňovanej platformy R StocksTrader.

Váš kapitál je spojený s rizikom.

 
Upozornenie na riziká:

  1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktorá sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.
  2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.

 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok o burze

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku