Čo je bitcoinové ETF a ako funguje

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Čo je bitcoinové ETF a ako funguje

Čo je bitcoinové ETF a ako funguje

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 22. marca 2024

Spustenie obchodovania bitcoinového ETF vyvoláva očakávania aj pochybnosti. Sľubuje zvýšenú dostupnosť investícií do kryptomien a predstavuje kľúčový bod pri spájaní tradičných financií so sférou digitálnych aktív. V tomto článku si vysvetlíme všetko podstatné o Bitcoin ETF.

Obsah článku

Najlepší brokeri na Slovensku

1.

logo xtb

XTB

icon right

Váš kapitál je spojený s rizikom

2.

logo etoro

eToro

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

3.

logo RoboMarkets

RoboMarkets

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

4.

logo saxo

Saxo Bank

right

Váš kapitál je spojený s rizikom

Čo je bitcoinové ETF?

Bitcoin ETF je finančný inštrument, ktorý umožňuje investovať do Bitcoinu (BTC) bez nutnosti kupovania samotnej kryptomeny.

Tento nástroj môže byť atraktívny pre investorov, ktorí majú obavy z bezpečnosti alebo technických aspektov uchovávania kryptomien. S bitcoinovým ETF môžete využiť cenové pohyby Bitcoinu bez potreby zriadenia kryptomenovej peňaženky.

Bitcoinové ETF sú vytvorené veľkými investičnými spoločnosťami (emitent), ktoré sú pod dohľadom regulačných orgánov. Tieto investičné spoločnosti (napríklad BlackRock) musia dodržiavať prísne pravidlá a predpisy, ktoré zabezpečujú ochranu investorov.

Vo videu sa dozviete, ako funguje ETF.

Ako funguje Bitcoin ETF?

ETF (Exchange-Traded Fund) sú regulované investičné fondy, ktoré sa obchodujú na tradičných burzách. Vďaka tomu sú dostupnejšie pre bežných investorov, ktorí sa obávajú alebo nechcú investovať priamo do kryptomien.

V nasledujúcich riadkoch si popíšeme ako funguje takéto ETF:

  • Emitent ETF nakúpi Bitcoiny na dôveryhodnej kryptoburze a uloží ich do digitálnej peňaženky s viacfaktorovým zabezpečením.
  • Následne emitent vydáva množstvo ETF podielov, ktoré zodpovedajú držanému množstvu Bitcoinov.
  • Bitcoinové ETF kopíruje aktuálnu trhovú cenu kryptomeny a s týmito podielmi sa obchoduje na akciových burzách.

Vďaka ETF môžu investori nakupovať a predávať Bitcoin na tradičných burzách, čo im poskytuje pohodlný spôsob investovania do kryptomien.

Cesta za vytvorením prvého ETF na Bitcoin bola zdĺhavá

Získanie regulačného súhlasu pre vytvorenie bitcoinového ETF si vyžiadalo množstvo času, podaných žiadostí aj ich zamietnutí.

ikona žiarovka
Medzi prvým návrhom bitcoinového ETF a ich konečným schválením uplynulo viac ako desať rokov.

Prvý pokus o bitcoinové ETF uskutočnil v roku 2013 Winklevoss Bitcoin Trust (COIN), ktorý založili Cameron a Tyler Winklevoss. Tento emitent navrhoval vydať ETF podiely na Bitcoin, ktoré sa rovnali 0,2 BTC. Každý podiel mal hodnotu 20 dolárov, pretože cena Bitcoinu sa v tom čase pohybovala okolo 100 dolárov.

V marci 2017 SEC zamietla tento návrh. Medzi dôvody patrili obavy z možného podvodu, nedostatočná ochrana investorov a slabý dohľad nad trhom.

Bezpečnosť pri investovaní do bitcoinového ETF fondu
Tento krok poukázal na prísnosť a opatrnosť regulačných orgánov pri schvaľovaní finančných produktov založených na kryptomenách.

Výhody Bitcoin ETF

  • výhody obchodovania Bitcoin ETF Jednoduchosť – Prostredníctvom ETF na Bitcoin môžete investovať do BTC bez potreby registrácie na kryptoburze alebo vytvorenia kryptomenovej peňaženky.
  • oplatí sa investovať do BTC ETFDiverzifikácia portfólia – Investori môžu pridať Bitcoin do svojho portfólia a diverzifikovať svoje investície do viacerých aktív.
  • výhody fondy obchodované na burzeRegulácia – Bitcoin ETF je regulovaný investičný produkt vydaný licencovaným emitentom. Táto regulácia zabezpečuje dodržiavanie prísnych pravidiel a predpisov, vďaka čomu sa zvyšuje ochrana investorov pred podvodmi.
  • výhodaDaňová efektivita – ETF na Bitcoin je daňovo efektívnejší ako priamy nákup kryptomien, pretože na Slovensku existuje takzvaný ročný časový test. Pokiaľ nakúpené ETF držíte viac ako jeden rok, výnosy z neho sú oslobodené od dane.

Nevýhody

  • Nevýhody obchodovania ETFObmedzené obchodné hodinyInvestovanie na tradičných burzách je obmedzené určitými obchodnými hodinami, ktoré zvyčajne zahŕňajú len pracovné dni. Na rozdiel od toho kryptoburzy fungujú 24 hodín denne, 7 dní v týždni, čo umožňuje obchodovanie kryptomien počas celého dňa.
  • nevýhoda investovaniaVolatilita trhu – Bitcoin je známy svojou výraznou volatilitou (kolísaním ceny) a tá sa prejaví aj na pohyboch ceny bitcoinového ETF. Investori by sa mali preto pripraviť na výrazné výkyvy hodnoty ich investície.
  • nevýhody ikonaRiziko protistrany – Pri investovaní do Bitcoin ETF sú investori nepriamo vystavení riziku protistrany emitenta fondu. Ak sa emitent dostane do finančných ťažkostí alebo zbankrotuje, investori môžu čeliť stratám alebo ťažkostiam pri spätnom odkúpení svojich podielov.

Zoznam BTC fondov

Čím ďalej viac investičných spoločností prináša na trh nové ETF. V tabuľke nájdete zoznam populárnych ETF fondov na Bitcoin.

Názov ETFSymbolEmitent
iShares Bitcoin TrustIBITBlackRock
Grayscale Bitcoin TrustGBTCGrayscale
Fidelity Wise Origin Bitcoin TrustFBTCFidelity
ARK/21Shares Bitcoin ETFARKB21Shares & ARK
Bitwise Bitcoin TrustBITBBitwise
Franklin Bitcoin ETFEZBCFranklin
Invesco Galaxy Bitcoin ETFBTCOInvesco & Galaxy
Valkyrie Bitcoin FundBRRRValkyrie
VanEck Bitcoin TrustHODLVanEck
WisdomTree Bitcoin TrustBTCWWisdomTree

Ako kúpiť bitcoinové ETF

ETF na Bitcoin nakúpite cez online brokera. Je to investičná spoločnosť, ktorá sprostredkováva obchody na burze.

Proces nákupu ETF fondu
Proces nákupu bitcoinového ETF je rovnaký ako nákup akcií alebo iného cenného papiera.

V dnešnej dobe si môžeme vybrať z veľkého množstva ETF brokerov. Začínajúci investor sa môže v tejto ponuke spoločností veľmi rýchlo stratiť.

Pri výbere brokera sa zamerajte na obchodnú platformu, poplatky a kvalitu ponúkaných služieb. Nezabúdajte ani na dostupnosť rozličných búrz.

ikona info
Určite myslite aj na zabezpečenie účtu. To už má väčšina renomovaných brokerských spoločností na špičkovej úrovni.

Kvalitní online brokeri

Investuje do bitcoinového ETF prostredníctvom kvalitného brokera.

V tabuľke nájdete spoločnosti, ktoré sú regulované najprísnejšími európskymi orgánmi a poskytujú širokú ponuku ETF fondov.

Finančné prostriedky klientov ukladajú na osobitné účty a poskytujú kvalitnú zákaznícku podporu.

Broker
broker saxo bank logo
xtb logo
broker etoro
Platformy
SaxoTrader GO, SaxoTrader PRO
xStation
eToro
Min. vklad
0 €
0 € (odporúčaný min. 400 €)
100 €
Poplatok za obchod
Od 0.03% (min. 1 €)
Od 0 €
0 €
Čeština
ikonka fondy
ikonka - áno
vysvetlenie ako funguje bitcoinové ETF

Váš kapitál je spojený s rizikom

Váš kapitál je spojený s rizikom

Váš kapitál je spojený s rizikom. Účtujú sa iné poplatky. Viac informácií nájdete na webe eToro.

Týchto a ďalších kvalitných online brokerov si môžete navzájom porovnať v našom prehľadnom porovnaní najlepších ETF brokerov.

Aká je minimálna výška investície?

Bitcoinové ETF majú nízke minimálne investičné požiadavky.

Na rozdiel od niektorých iných investičných nástrojov, ktoré si vyžadujú značné minimálne investície, ETF sú dostupné aj pre tých, ktorí chcú investovať menšie čiastky.

ikona info
Prostredníctvom niektorých brokerov môžete nakupovať aj zlomky (frakcie) bitcoinového ETF už od 10 €.

Záver

Svet kryptomien sa neustále vyvíja a vytvorenie bitcoinového ETF predstavuje významný míľnik na ceste k akceptácii digitálnych mien.

Investovanie do Bitcoinu sa takto stáva dostupnejšie a láka čoraz viac investorov. Nie je to prekvapivé, nakoľko rastový potenciál kryptomien je ohromný.

Na druhej strane netreba zabúdať na riziká. Bitcoin je veľmi volatilný a investovanie do neho je spojené s rizikom straty. Mali by ste investovať vždy iba takú sumu peňazí, ktorú si môžete dovoliť stratiť.


 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní do kryptomien. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investícií a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok