Ako investovať na akciovom trhu

Úvod » Blog » Akadémia investovania » Ako investovať na akciovom trhu

Ako investovať na akciovom trhu

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 29. januára 2024

Ak ste ešte len na začiatku svojej investičnej cesty, môže vás investovanie do akcií trochu desiť. Ale nebojte sa, stačí pochopiť pár základných pojmov, vedieť čo je akciový trh a ako v princípe funguje. Tento sprievodca investovaním na akciovom trhu vás prevedie základmi a upozorní na oblasti, kde si treba dávať pozor.

Každý na akciových trhoch investuje trochu inak. Na internete nájdete množstvo rôznych stratégií a tipov, takže vám z toho sa môže zatočiť hlava.

Poďme sa spoločne pozrieť na základné informácie o akciových trhoch, aby ste si mohli sami urobiť ucelený obrázok.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií z celého sveta.

Obsah

Čo je akciový trh?

Pojem „akciový trh“ používame na označenie všetkých akcií, ktoré je možné kúpiť a predať na jednej z viac ako 60 búrz cenných papierov po celom svete. Najväčšiu časť tohto trhu tvoria akcie kótované v Amerike. Tie predstavujú viac ako 60 % z celého trhu, ktorého hodnota sa počíta v biliónoch USD.

Každá akcia predstavuje podiel na vlastníctve určitej spoločnosti Pokiaľ sa tejto spoločnosti darí, bude sa pravdepodobne zvyšovať aj dopyt po jej akciách a tým porastie ich cena. A tento rast ceny akcií znamená zisk pre ich aktuálneho držiteľa.

Akcie sa na akciový trh dostanú prostredníctvom IPO v čase, keď sa majitelia spoločnosti rozhodnúť vymeniť časť svojho podielu za kapitál. Potom s nimi investori obchodujú podľa svojho uváženia na sekundárnom trhu.

S&P 500 vývoj ceny na grafe
Výkonnosť indexu S&P 500, ktorý sa skladá z 500 najväčších akciových firiem v USA – 2011 až 2023 (zdroj: platforma eToro). Minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov.

Akú má akciový trh funkciu?

Akciový trh slúži na niekoľko účelov:

  • Predovšetkým umožňuje stanovenie spravodlivých cien verejne obchodovaných spoločností a zároveň umožňuje investorom nakupovať a predávať akcie a ďalšie aktíva.
  • Akciové trhy hrajú kľúčovú úlohu pre spoločnosti, ktoré na nich môžu získavať peniaze predajom akcií a dlhopisov. Tieto prostriedky potom môžu využiť na splácanie dlhov alebo ďalšiemu rozvoju spoločnosti.
  • Akciové trhy majú tiež vplyv na širšiu ekonomiku, pretože prosperujúci akciový trh pomáha podporovať podnikanie a stimulovať hospodársky rast. Akciové trhy sa často používajú ako ukazovateľ ekonomického zdravia krajiny.
  • Pre investorov sú akciové trhy jednoducho príležitosťou vlastniť akcie spoločností s úmyslom zarobiť na týchto akciách v budúcnosti, pokiaľ ich cena vzrastie.

Ako fungujú burzy cenných papierov?

Burzy cenných papierov sú trhovisko s prísnymi pravidlami a predpismi, ktoré slúžia k bezpečnému a spravodlivému stretu ponuky s dopytom. Práve bezpečie investorov a ich prostriedkov je zásadnou myšlienkou.

Tip: Než na nejakú platformu vložíte svoje peniaze, vždy si pozorne prečítajte nielen obchodné podmienky, ale aj dostupné recenzie.

Nikto vám nemôže zaistiť ochranu proti trhovému riziku, ale všetky pravidlá zavedené burzami majú za cieľ obmedziť operatívne riziko.

ako akciový trh funguje
Trhové riziko môžu investori znížiť vďaka diverzifikácií (rozloženiu peňazí do viacerých akcií).

Ako sa dá investovať na akciovom trhu?

Pre investovanie na akciovom trhu si musia investori vytvoriť účet u niektorého z akciových brokerov. Pokiaľ si vyberiete moderného online brokera, obvykle to zvládnete z pohodlia domova a za pár minút.

Samotný nákup aktív už býva intuitívny, vyberiete si určité aktívum a v jeho profile bude tlačidlo „Kúpiť“, kde nastavíte čiastku, ktorú chcete investovať, alebo počet jednotiek aktíva a to je všetko.

Expozíciu na akciových trhoch môžete získať pomocou rôznych finančných nástrojov. Samozrejmosťou sú akcie, medzi ďalšie patria indexy, ETF, CFD, futures. Proces samotného nákupu sa veľmi nelíši, aj keď pri rôznych nástrojoch môžete nastavovať iné parametre obchodu.

Na jednej obchodnej platforme môžete ľahko obchodovať aktíva z rôznych kútov sveta.

Investovanie do akcií

Akcie sú cenné papiere, ktoré reprezentujú vlastnícky podiel v určitej spoločnosti. Väčšina brokerov ponúka stovky, pokiaľ nie tisíce rôznych akcií, čo umožňuje ich klientom investovať do širokej škály firiem a využívať rôzne stratégie.

Investovanie do indexov

Burzový index sleduje výkonnosť koša rôznych akcií.

Napríklad index FTSE 100 (tzv. footsie) sa skladá z akcií 100 najväčších firiem kótovaných na londýnskej burze. Nákup tohto indexu znamená, že v rámci jedného obchodu zaujmete malú pozíciu v každej zo 100 najväčších akcií vo Veľkej Británii.

Avšak index ako taký nie je finančným nástrojom. Index je iba zoznam, ktorý slúži na sledovanie výkonnosti. Pokiaľ do neho chcete investovať, musíte využiť buď ETF, alebo CFD.

Aká je úloha akciového trhu
V dnešnej dobe je veľmi populárne investovanie prostredníctvom ETF fondov.

Investovanie do ETF

Podobne ako indexy aj burzovo obchodované fondy ponúkajú šancu získať v jednom nákupe expozíciu voči určitému košu aktív. ETF sa zvyčajne špecializujú na určitý index, odvetvie alebo región, tým môžete získať diverzifikovanú expozíciu v oblasti, ktorej veríte.

Investovanie do futures

Futures na akcie sú deriváty, čo sú finančné kontrakty, ktoré zaväzujú strany k nákupu alebo predaju aktíva k vopred stanovenému budúcemu dátumu a za vopred stanovenú cenu.

Ponúkajú alternatívny spôsob, ako zaujať pozíciu vzhľadom na to, ako sa môže vyvíjať výkonnosť akcie alebo akciového indexu.

Tip: Výber správneho akciového aktíva zahŕňa stanovenie vašich investičných cieľov a zváženie tolerancie k riziku. Vytvorenie diverzifikovaného portfólia môže pomôcť vyrovnať výnosy a zmierniť riziko.

Investovanie do CFD

Rozdielové zmluvy (CFD) sú finančné nástroje, ktoré investorom umožňujú zarábať na pohybe ceny podkladového aktíva bez toho, aby ho vlastnili.

CFD majú niektoré ďalšie vlastnosti, vďaka ktorým sú medzi investormi obľúbené. Pokiaľ kupujete napríklad CFD na Tesla Motors Inc (TSLA), vývoj ceny CFD akcie sa bude vyvíjať rovnako, ako keby ste si kúpili priamo jej akcie.

Tipy pre investovanie na akciovom trhu

Výber správnych akcií je pri investovaní na akciovom trhu len polovicou úspechu. Pokiaľ chcete byť dlhodobo úspešní, mali by ste si osvojiť niektoré z osvedčených investičných zásad.

Pred investovaním na akciovom trhu by ste mali:

  • uistiť sa, že je váš broker dobre regulovaný a dôveryhodný;
  • vedieť, čo kupujete, prečo to kupujete a kedy to budete chcieť predať;
  • vedieť, ako a kedy môžete obchodovať s vašimi aktívami, podľa burzy na ktorej obchodujete;
  • mať vypracovaný investičný plán;
  • ovládať základné metódy analýzy a sledovať novinky na trhoch, ktoré sa týkajú vašich pozícií;
  • rozvíjať psychológiu obchodovania.

Existuje celý rad obchodných stratégií a prístupov, ale pokiaľ nebudete ovládať základy, pravdepodobne nebudú fungovať tak, ako čakáte.

Tipy pre začiatočníkov na akciovom trhu.
Začnite investovať postupne, naštudujte si základy a pripravte si pôdu pre svoje výsledky.

Zhrnutie

Princíp obchodovania na akciovom trhu je podobný, nech už obchodujete akýkoľvek z nástrojov spomínaných vyššie. Avšak líšia sa dostupnými funkciami, poplatkami a prípadne zdanením.

Zároveň na jednej obchodnej platforme môžete jednoducho obchodovať aktíva z rôznych kútov sveta.

Akciový trh môže vďaka svojej flexibilite pomôcť mnohým investorom vytvoriť výkonné a diverzifikované portfólio, ktoré zodpovedá ich rizikovému profilu. Nikdy neinvestujte viac, než si môžete dovoliť stratiť.

Odpovede na časté otázky

Koľko stojí nákup akcií?

Niektorí brokeri si účtujú províziu z každého obchodu, zatiaľ čo iní ponúkajú obchodovanie bez provízie, a namiesto toho zarábajú na spreade – rozdiele medzi nákupnou a predajnou cenou na trhu. 

Nákup akcií sa stal nákladovo efektívnejším vďaka online brokerom. Tí v oblasti obchodovania spôsobili revolúciu. Nezabudnite si vždy pred investovaním skontrolovať zmluvné podmienky stanovené vašim brokerom.

Čo by mohla byť dobrá akciová investícia pre začiatočníka?

Nikto vám nemôže zaručiť, že nejaká investícia bude „dobrá investícia“. Trhy sa neustále vyvíjajú a predpovedať ich nikto s istotou nevie.

Mnoho začiatočníkov volí pre svoje prvé investičné kroky ETF, pretože diverzifikujú vašu investícií medzi mnoho akcií a tým znižujú riziko výrazného prepadu. Inými slovami, jedným obchodom si kupujú malú časť veľkého množstva akcií.

Je burza cenných papierov to isté ako akciový trh?

Nie je. Akciový trh označuje všetky dostupné akcie z celého sveta a nástroje, ktoré s nimi súvisia. Oproti tomu burza cenných papierov je konkrétna organizácia, ktorá sprostredkováva obchodovanie s týmito nástrojmi. 

Na svete existuje viac ako 60 búrz cenných papierov, ktoré poskytujú služby investorom z celého sveta. Príkladom môže byť Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB) alebo najväčšia burza sveta NYSE.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií z celého sveta.

Váš kapitál je spojený s rizikom.

 
Upozornenie:

  • Tieto informácie majú iba vzdelávací účel a nemali by sa považovať za investičnú radu, osobné odporúčania, ponuku na kúpu alebo predaj, žiadosť o kúpu alebo predaj akýchkoľvek finančných nástrojov.
  • Tento materiál bol vytvorený bez ohľadu na akékoľvek konkrétne investičné ciele alebo finančnú situáciu a nebol pripravený v súlade s právnymi a regulačnými požiadavkami na podporu nezávislého prieskumu. Všetky odkazy na minulú výkonnosť finančného nástroja, indexu alebo investičného balíčka nie sú a nemali by byť považované za spoľahlivý ukazovateľ budúcich výsledkov.
  • eToro a uspesnynaburze.sk nedávajú žiadne záruky za presnosť alebo úplnosť obsahu tohto sprievodcu a nepreberajú v tomto smere žiadnu zodpovednosť. Pred poskytnutím akéhokoľvek kapitálu sa uistite, že poznáte riziká spojené s obchodovaním. Nikdy neriskujte viac peňazí, než koľko ste ochotný stratiť.

 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok o burze

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku

Zdieľaj tento článok