5 najlepších akcií umelej inteligencie (AI) v roku 2024

Úvod » Blog » Akadémia investovania » 5 najlepších akcií umelej inteligencie (AI) v roku 2024

5 najlepších akcií umelej inteligencie (AI) v roku 2024

Lukáš Ištvan mini foto

Autor: Lukáš Ištvan

Naposledy aktualizované 3. januára 2024

Stále pokročilejšie technológie umelej inteligencie (AI) znamená, že ekonomické a spoločenské zmeny, ktoré tento sektor sľubuje, sú stále bližšie. Stroje schopné inteligentného správania majú potenciál zmeniť spôsob, akým sú úlohy dokončované, čo by mohlo zaujímať tých, ktorí investujú do najlepších akcií AI.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií z celého sveta.

Obsah

Akcie umelej inteligencie sú na vzostupe

Minulý rok 2023 sa už ukázal ako veľký rok pre umelú inteligenciu – AI.

Získala väčšiu úlohu vo verejnom povedomí, čo sa odrazilo v náraste hodnoty akcií AI. Toto by mohol byť začiatok dlhodobého trendu.

Odhaduje sa, že hodnota priemyslu AI, ktorá v roku 2022 dosiahla 93 miliárd dolárov (nárast o 12%), porastie podľa analytikov z IBM v priebehu nasledujúcich troch rokov o 40% až 80%.

výrobcovia čipov
Výrobcovia čipov, vývojári softvéru a technologickí giganti by mohli potenciálne ťažiť z väčšieho prijatia AI.

Ako pri každej takejto zmene budú víťazi aj porazení.

Nasledujúcich päť spoločností má pádne dôvody, prečo investori môžu zvážiť nákup ich akcií. Pokrývajú celú škálu sektora AI a každá si vytvorila svoju špecializáciu s cieľom stať sa dominantným hráčom v dôležitom rastovom sektore:

  • C3ai.Inc (AI)
  • Microsoft (MSFT)
  • Alphabet (GOOG)
  • NVIDIA (NVDA)
  • Upstart (UPST)

C3ai.Inc (AI)

C3ai.Inc ponúka klientom škálu produktov AI. Niektoré z nich umožňujú používateľom vyvíjať vlastný kód, zatiaľ čo iné sú hotovými platformami ponúkajúcimi riešenie „na kľúč“.

Ich ponuka služieb je ideálna pre firmy, ktoré sa chcú čo najrýchlejšie dostať k možnostiam, ktoré AI ponúka v ich odvetviach.

Vývoj ceny akcie C3ai.Inc.
Vývoj ceny akcie C3ai.Inc. (*minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov).

Skutočné riziko pre mnoho tradičných firiem spočíva v tom, že pokroky v AI by ich mohli potenciálne vyradiť z obchodu. Aby zostali pred konkurenciou, mnohé sa obracia k C3ai.Inc a jej hotovým softvérovým balíčkom AI, ktoré prijali firmy od Philips po americké letectvo.

Hospodárske výsledky spoločnosti

Hlavné obratové ukazovatele sa zlepšujú. Finančná správa za fiškálny rok 2023 ukazuje ročný obrat 266 miliónov dolárov, čo predstavuje zlepšenie o 5,6 % oproti predchádzajúcemu roku.

Microsoft (MSFT)

Dobre známy americký technologický gigant Microsoft má osvedčenú históriu držania kroku s novými trendmi. To dáva dodatočnú váhu komentárom CEO Satyi Nadelly, ktorý popisuje AI ako „definujúcu technológiu našej doby“.

kurz akcie Microsoft
Vývoj ceny akcie Microsoft (*minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov).

Microsoft, zaradený v sektore informačných technológií, prevádzkuje počítačový softvér, spotrebnú elektroniku a cloudové výpočtové služby.

Mať širokú škálu existujúcich produktov a služieb umožňuje Microsoftu monetizovať výsledky svojho výskumného tímu AI tým, že novú technológiu začlení do mnohých divízií firmy.

ikona info
Firma má pevné základy a pôsobivé množstvo hotovosti, čo jej umožňuje jednoducho investovať do nových rastových technológií.

Hospodárske výsledky

Tržby za 3. štvrťrok fiškálneho roku 2023 boli 52,9 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročné zlepšenie o 7%. Silné predajné čísla podporujú projekty R&D a tím firmy Microsoft Research AI teraz zahŕňa viac ako 5 000 počítačových vedcov a inžinierov.

Rozhodnutie investovať 10 miliárd dolárov do produktu OpenAI ChatGPT sľubuje možnosti generovania príjmov v synergiách s ďalšími divíziami Microsoftu.

Start-upy v oblasti AI spolupracujúce s ChatGPT zistia, že platforma Azure je pre nich prirodzenou voľbou a zdá sa, že aj softvér Microsoft 365 bude profitovať z orientácie na AI.

Alphabet (GOOG)

Lepšie známy svojim vyhľadávačom, technologický gigant Alphabet, materská spoločnosť Google, sa od roku 2018 opisuje ako spoločnosť „AI-first“.

Vývoj ceny akcie umelej inteligencie Google.
Vývoj ceny akcie Google (*minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov).

Medzi rokmi 2009 a 2020 spoločnosť odkúpila rad start-upov zameraných na AI a v poslednej dobe začala uvádzať na trh rad produktov AI, ako sú Bard a Product Studio, ktoré sa zameriavajú na rôzne oblasti celosvetovej ekonomiky.

Pôsobiaci v sektore technologických služieb je Alphabet dobre postavený na využitie potenciálu technológie AI. To preto, že produkty súvisiace s digitálnym obsahom, reklamou, cloud computingom a aplikáciami väčšinou komunikujú priamo s koncovým užívateľom.

Hospodárske výsledky spoločnosti

Údaje o ziskoch za 1. štvrťrok roku 2023 ukazujú, že niektoré divízie firmy sú pod tlakom. Napríklad reklamné príjmy z YouTube boli 6,69 miliárd dolárov, pokles oproti 7,07 miliardám dolárov hláseným v 3. štvrťroku 2022.

To vysvetľuje zameranie na AI ako spôsob, ako zlepšiť výsledky spoločnosti.

NVIDIA (NVDA)

Výrobca čipov NVIDIA (NVDA) si vytvoril meno vďaka inovatívnej technológii paralelného spracovania v GPU (Graphics Processing Units), čo mu vynieslo dominantné postavenie v hernom priemysle.

Graf ai akcie NVIDIA
Vývoj ceny akcie NVIDIA (*minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov).

Grafické čipy stále tvoria 59 % príjmov spoločnosti NVIDIA a spoločnosť sa teraz snaží diverzifikovať svoje operácie tým, že využije svoje technické znalosti na rozšírenie do sektoru AI.

ikona info
Firma je kategorizovaná v sektore informačných technológií, čo odráža rozmanitú škálu podsektorov, v ktorých jej rôzne divízie pôsobia.

Jedna oblasť, ktorá je pre investorov obzvlášť zaujímavá, je rastúci trh elektrických a autonómnych vozidiel, kde má NVIDIA technologický náskok vďaka svojim skúsenostiam s GPU.

Ziskové marže v sektore čipov boli stlačené kvôli problémom na strane dodávateľov, čo by malo byť dočasné.

Hospodárske výsledky

Napriek logistickým výzvam, ktorým čelia, zostávajú hlavné výnosy spoločnosti NVIDIA silné. V správe o výnosoch za 1. štvrťrok fiškálneho roku 2023 bol obrat 7,19 miliardy dolárov, čo je viac ako očakávaných 6,52 miliardy dolárov.

Upstart (UPST)

Založená v roku 2012, spoločnosť Upstart Holdings Inc. využíva technológiu AI, ktorá má potenciál revolucionizovať finančný sektor.

Firma využíva AI pri posudzovaní udelenia pôžičiek. Vďaka tomuto prístupu môžu netradičné metriky pomôcť bankám a ďalším firmám lepšie rozhodnúť, komu požičať.

Firma Upstar vývoj ceny
Vývoj ceny akcie Upstart (*minulá výkonnosť nie je ukazovateľom budúcich výsledkov).

Kotovaná na burze NASDAQ ako súčasť sektora Financie / spotrebiteľské služby je Upstart obľúbená u požičiavateľov i veriteľov. Firma má hodnotenie 4,9 z 5,0 na Trustpilote a má partnerstvo s 83 rôznymi bankami a úverovými úniami.

Hospodárske výsledky spoločnosti

Upstart je v počiatočných fázach svojho rastového vzorca a hoci v 3. štvrťroku 2021 vykázal zisk, jeho najnovšia správa o výnosoch ukázala, že momentálne vykazuje stratu.

ikona tip
Je však potrebné poznamenať, že v troch z posledných štyroch štvrťrokov firma vykázala výnos na akciu (EPS), ktorý prekonal očakávania analytikov.

Zhrnutie

Revolúcia v oblasti AI nielen že začala, ale je v plnom prúde, s jej konceptmi integrovanými naprieč rôznymi priemyslami.

Investori hľadajúci dlhodobé investičné príležitosti by tak mohli voliť technologické akcie ako spôsob diverzifikácie svojich portfólií.

Týchto päť akcií v oblasti AI ponúka spôsob, ako sa investori môžu stať súčasťou obrovských zmien, ktoré AI môže priniesť. Musíte však venovať čas aj vlastnej analýze spoločností, aby ste vyhodnotili potenciál investície do týchto firiem.

Partner článku

eToro

Partnerom článku je broker eToro. Vytvorte si investičný účet na eToro a získajte prístup k tisícom akcií z celého sveta.

Váš kapitál je spojený s rizikom.

 
Upozornenie:

  • Tieto informácie majú iba vzdelávací účel a nemali by sa považovať za investičnú radu, osobné odporúčania, ponuku na kúpu alebo predaj, žiadosť o kúpu alebo predaj akýchkoľvek finančných nástrojov.
  • Tento materiál bol vytvorený bez ohľadu na akékoľvek konkrétne investičné ciele alebo finančnú situáciu a nebol pripravený v súlade s právnymi a regulačnými požiadavkami na podporu nezávislého prieskumu. Všetky odkazy na minulú výkonnosť finančného nástroja, indexu alebo investičného balíčka nie sú a nemali by byť považované za spoľahlivý ukazovateľ budúcich výsledkov.
  • eToro a uspesnynaburze.sk nedávajú žiadne záruky za presnosť alebo úplnosť obsahu tohto sprievodcu a nepreberajú v tomto smere žiadnu zodpovednosť. Pred poskytnutím akéhokoľvek kapitálu sa uistite, že poznáte riziká spojené s obchodovaním. Nikdy neriskujte viac peňazí, než koľko ste ochotný stratiť.

 
Páčil sa vám tento článok? Odporučte ho aj svojim priateľom. Pomôžete tak rozšíriť kvalitné informácie o investovaní na burze. Nenechajte si újsť ďalšie novinky zo sveta investovania a pridajte sa k nám aj na facebooku.

zdielaj článok o burze

O autorovi

Lukáš Ištvan malá fotka

Lukáš Ištvan

Na finančných trhoch investujem od roku 2014. Absolvoval som množstvo školení a seminárov od profesionálnych investorov z Česka. Neustále sa vzdelávam, aby som držal krok s tými najlepšími. Viac informácií o mne nájdete na tejto stránke.

Diskusia k článku